10 moduri de-a scăpa cu viață din “Iadul alb”

Ziceam nu demult că mi-aș dori să vină zăpada iarna asta. A doua zi dorința mi-a fost îndeplinită și s-a pus să ningă zdravăn. Și parcă n-am mai văzut ca-n alți ani “autoritățile luate prin surprindere“. Totuși, românii tot nu s-au obișnuit cu gândul că iarna e frig și zăpada e rece, udă și poate fi multă. Ba am citit ieri că un șofer de rămăsese înzăpezit prin munți se plângea de “condițiile groaznice” în care fusese scos din zăpezi, transportat de pompieri cu un camion acoperit cu prelată.
– Nu tu încălzire, nu tu un ceiuț cald, nu tu o păturică flocoasă, nu tu o felație să ți se pună sângele în mișcare, nimic!

Personal, asemenea specimene ar trebui îndesate juma de oră într-un portbagaj plin de zăpadă. Însă hai să vedem 10 metode prin care să poți scăpa nevătămat în cazul în care rămâneți înțepeniți în troiene de zăpadă, cu temperaturi de -15 grade Celsius.

1) Încercați SĂ NU PLECAȚI DE ACASĂ. Știi că-i zăpadă de juma de metru și ninge în continuare, nu pleca cu Loganul d-acasă. Dacă n-ai un 4×4 cu garda la sol ridicată, nu te aventura prin zăpezi în afara orașului. Că știi cum e treaba pe autostrăzi? Nu-s clădiri de-o parte și de alta, să mai oprească din zăpadă, cum e-n orașe, unde ai blocuri și magazine. Așadar, întotdeauna, pe 100 de metri de autostradă vei avea mai multă zăpadă decât pe 100 metri de șosea din oraș.

2) Dacă trebuie să plecați neapărat și nu aveți o mașină 4×4, luați lanțuri pentru roți. Plus benzină într-o canistă, de rezervă, plus câteva scule. Și să aveți în mașină întotdeauna o pătură. Aia de-o puneți de jos când stați în genunchi să schimbați roata, sau pe care stați când ieșiți cu prietenii la grătar în pădurile patriei. Și să fiți siguri că cel puțin o roată de rezervă este prezentă, umflată și gata de drum.

3) O lopată este absolut necesară. Nu vă trebuie o ditamai lopata, ci una normală. Sau, în caz că vi se pare coada prea lungă, există destule lopeti auto, cu sau fără coadă rabatabilă.

4) Hrană și apă. Nu trebuie să vă cărați cu 3 kile de salată de beouf sau 2 salamuri. Batoanele energizante sunt ieftine, mici dar foarte sățioase. Plecați de acasă cu minim 2 litri de apă (nu suc, deoarece provoacă dependența de-a bea iar și iar) și vreo 6-10 batoane de proteine. Asta pentru fiecare pasager.

5) Luați un rând de haine de schimb. Și haine și încălțări. Or fi ele cizmele de cauciuc deloc șic, însă există unele îmblănite și puteți sta în zăpadă fără să vă udați la picioare. Un pantalon, un tricou, o pereche de ciorapi groși, o bluza fleece, o căciulă, mănuși și o geacă de iarnă. Mai bine să care mașina 3 kile în plus de haine decât să prinzi vreo pneumonie sau să-ți amputeze picioarele că n-ai avut haine de schimb și-ai rămas cu hainele ude pe tine.

6) Trebuie să aveți o lanternă și o brichetă. În caz în care rămâi pe undeva de unul singur, să-ți poți face un foc din roata de rezervă. Nu e deloc indicat, însă până să aștepți salvatorii, să nu îngheți în mașină fără pic de combustibil. De aceea, când plecați la drum lung prin zăpezi, să aveți grijă ca rezervorul să fie plin.

7) Să aveți un telefon mobil cu bateria încărcată și o baterie de rezervă. Nu strică să aveți bateria încărcată de acasă, nu s-o încărcați la mașină, în timp ce mergeți. Este un consumator în plus, iar pe timp de iarnă nu e o idee bună să consumi bateria mașinii/ combustibilul pentru a-ți încărca telefonul mobil sau bateria de rezervă.

8) O sfoară groasă. Nu vă bazați pe alții că au cele trebuincioase să te tracteze. Și chiar dacă ar avea, cine știe cum îngheață sfoara și cum se rupe la stres prea mare. Mai bine s-o ai decât să-ți trebuiască.

9) Să nu beți alcool! Degeaba știți voi că dacă bei o litră de vodkă te încălzești. Încălzirea poate fi de moment, însă alcoolul provoacă sete groaznic. În plus, hipotermia se instalează mai repede într-un corp în care este prezent și alcoolul.

10) O trusă de supraviețuire. Asta nu este neapărat necesarăă, însă, pentru un kilogram de materiale, prefer s-o am de fiecare dată când plec de acasă, mai ales la drum lung. Conține câteva medicamente, o sticluță de spirt, ac și ață, flinte și cremene, vată, fașă sterilă și un cuțit. În plus, mi-am luat și o pătură termică, precum și o pânză diamantată, excelentă pentru a fi folosită ca fierăstrău. Scânteile de la flinte și cremene pot aprinde imediat vata îmbibată în benzină. Nu folosiți spirtul pentru accelerant, acesta nu se va aprinde la la nicio scânteie.

Un material mult mai complex găsiți aici.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.