A MAI DISPĂRUT…O STEA! ULTIMUL STRIGAT AL CCA- ULUI!

A dispărut dintre noi o figura emblematică a clubului Steaua : Ion Voinescu, portarul legendar al Stelei! Vestea a fost pentru mine cât și, probabil, pentru mulți alți iubitori ai Stelei (fosta CCA) și- ai fotbalului în general, ca o lovitură de penalitate! De acesta dată însă ne parată de miraculoasele plonjoane ale lui ,,Top” ,așa cum i se spunea fostului mare portar! A dispărut dintre noi cu două noapti- n urmă, pe un pat de spital( la Elias), pe neașteptate, în liniște și cu aceeași modestie ce i- a caracterizat întreagă- i carieră. Avea, din câte am aflat, mari probleme cu inima, a făcut în urmă cu 10 ani un atac celebral, iar acum, a recidivat. Inima bolnavă , nu l- a mai putut apara și a cedat. Pentru vecie! Bravul fotbalist, un adevărat idol pentru pentru mai toți cei care- l admirau și- l aplaudau din înaltul tribunelor, cel care ca jucător și apoi antrenor la clubul pe care la slujit și l- a iubilt o viață, a fost maestrul ce și- a pus amprenta pe carieră multor portari din România, între care Helmuth Ducadam, Vasile Iordache, Daniel Gherasim și alții. Prestațiile sale memorabile, ambiția și dăruirea cu care, de fiecare dată, își făcea simțită prezența fie în poartă Stelei, fie în cea a Naționalei , l- au făcut, în ani, nu numai iubit și admirat, dar și stimat de toți simpatizanții fotbalului de la noi și chiar din alte țări! Disparand din viață Ion Voinescu, ultimul rămas până- n prezent , întreg CCA- ul anilor ’ 950 , e acum printre stele, lânga steaua aceea mare, aurie, pe care o purtau pe piept. Unii au avut vieți scurte, un pic peste cincizeci (Bone, Onisie, Apolzan), alții au dus- o ceva mai mult, penultimii rămași, frații Zavoda, din Rodna Bistriței, crescuți între munți, trecând și ei de optzeci de ani. Voinescu a trăit cel mai mult, probabil că și dintr- un echilibru care l- a înconjurat toată viață. Cumpătat, domol în vorbea, parcă negrabindu- se niciodată. Peste aproape o luna…,, Top”ar fi împlinit 89 de ani! În urmă sa, au rămas și vor rămâne doar amintirile dar și regretul că nemiloasa moarte ni l- a răpit. Pentru totdeauna! Va avea desigur, o înmormântare pe măsură, cu toate onorurile militare care i se cuvin, el fiind colonel. Va fi prezența și echipa de fotbal CSA Steaua pentru un ultim omagiu adus acestui nume de legendă.
,
“Cu cine să mai păstrez legătură dintre colegii mei, că toți au murit?! Din păcate, trăim într- o țară în care ești apreciat atunci când nu mai ești…” (Ion Voinescu)

Pentru cei mai tineri,iată cine erau(noi,vârstnicii-i știam și noaptea,pe derost:
Voinescu (Toma) – V. Zavoda, Apolzan, V. Dumitrescu – Onisie, Bone – Cacoveanu ,Gh. Constantin, Alecsandrescu, F. Zavoda, N. Tătaru.

Dumnezeu să- l odihnească pe vecie, alături de iubiții săi coechiperi!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Trebuie să înveți să prețuiești vinul

Nu-mi plăceau deloc băuturile alcoolice. Totuși, la sărbători mari, consumam un pahar de vin. Abia la maturitate am descoperit că-mi...

Românii, un popor de bastarzi?

Românii sunt un popor de bastarzi!? - Huo bă bulangiule, cum zici așa ceva? Nu ți-e rușine? ... Hai să...

Recomandari de resigilate

In continuare, pe tema resigilatelor se discuta mult. Lumea e impartita in doua. Unii prefera lucrul nou, altii prefera sa...

Close