A patra modificare la Logan – boxe noi

Tot românul caută să-și pună cele mai “tari și bengoase boxe” pe mașină. Alături de un sistem de ultimă generație și un amplificator ca să bubuie mai bine. Asta indiferent dacă mașina lui e Trabant, Logan, Dacia 1310 sau Porsche. Se știe că boxele “stas” cu care vine mașina sunt vai de ele și se merită aruncate.

Nimic mai fals. Nu toate boxele de pe mașini sunt niște porcării sinistre. Nu poți compara boxele “de fabrică“, de pe Logan, cu unele de pe un Porsche Carrera, chit că pe Logan ai pus un sistem de 3 ori mai scump ca mașina.

Nu mă pricep deloc la difuzoare, la puterea lor, la claritate, la bași, la nimic. Credeam că mai vin eu cu 2 boxe și le pun pe ușile din spate și am 6 boxe în mașină, o să bubuie ca-n discotecă. Apoi am aflat că nu e bine ce voiam să fac, deoarece “se ard finalii“. Nici acum nu știu foarte bine ce-s finalii ăia. Însă am înțeles că trebuie să pun alte boxe. Mai puternice, mai bune.

Și ceva ce știam demult, boxele cu cât sunt mai grele, cu atât sunt mai bune (ca la sursele de PC). Cu cât e mai mare magnetul, cu atât mai bine. Și zilele trecute am primit niște boxe de la un prieten. El și-a pus pe mașină unele scumpe, luate la ofertă, de o firmă de care (repet, nu am cunoștințe în materie) nu auzisem. Focal.

Și mi-a dat mie boxele de la el. Ale mele de pe Logan au 13 cm diametrul, cele de la el au 16. Mai mari, mai bune. Mai grele. Le-am pus pe mașină (pe față, deocamdată), se aude puțintel mai tare și mai clar ca înainte. Nu am un sistem prea strălucit, e un casetofon pe care am dat 90 lei, pe OLX. Însă nu mi-am luaț țeapă cu el. Tot acum am aflat că ceea ce mă interesează este RMS. Adică aia e puterea reală. Și ce vedem noi 100 de watt, e maximul atins. Și că ele sunt pe undeva pe la maxim 20.

Apoi, mi-am adus aminte că eu mai aveam niște boxe bune pe acasă. Primite acum vreo 10 ani de pe o Dacia 1310 (după cum am spus, boxe bune pe orice mașină), când am făcut niște schimburi cu telefoane și ceasuri. Boxele sunt Blaupunkt (aceeași firmă care a echipat Loganul în fabrică), 190 W maximul, 45 W RMS.

A fost ceva de muncă până să le montez, deoarece nu se potriveau foarte bine în gaura din ușă, fiind mai mari. Până la urmă am reușit să le pun pe poziție, prinse în 3 (din 4) șuruburi, iar deasupra, ca să le protejez, am pus sitele la la boxele Focal, care mi-au fost și ele dăruite. Arată bine, se aude mai clar ca înainte. Nu știu dacă neapărat mai tare, am prin tot între 81 și 85 decibeli, însă reușesc să deslușesc mai multe din muzică. De xemplu, una e să asculți Mp3 la boxe, alta e să asculți FLAC-uri la căști. Pentru moment sunt mulțumit, oricum dau muzica la maxim o melodie pe lună.

Pe spate voi pune niște Alpine foarte grele (1 kg bucata), la vreo 65 W RMS și 240 W maximul. Însă asta e în plan. sunt ovale, va trebui să tai cu flexul tabla din spate, e de muncă și eu nu mă apropii de flexul în funcțiune din principiu. Și aceste boxe mi-au fost dăruite. Revin cu articol nou cu montarea acestora, pe viitor.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
DEMOCRATIA IN ACCEPT POPULAR!…

Daca incercam sa definim conceptul de ,,democratie", vom afla ca: Democratia, concept de origine greaca (demos = popor; kratos =...

Înțelege cineva chestia asta?

Eu oricât m-aș strădui, nu-mi dau seama care e faza. Ori creierul meu nu poate percepe un lucru la îndemâna...

Orice temă premium la 9 dolari!

Acum vă puteți cumpăra domeniu .com la 1 dolar. Primul an, apoi 12 dolari prelungirea. Cu 9 dolari puteți cumpăra...

Close