ACOPERISURI …VERZI!

De la un timp,acoperisurile verzi devin o moda in judetul Bacau! Cel mai mare acoperis verde,din Romania,exista deja la Comanesti, la Centrul de Agrement Trotus, un acoperis extensiv ultralight, de 3.200 mp. Starea vremii mereu în modificare si poluarea sunt doar doua dintre motivele care au dus si duc la raspândirea acestor acoperisuri cu… vegetatie . Specialistii sustin ca ele sunt una dintre cele mai inovative si eficiente solutii pentru redresarea mediului înconjurator. De exemplu, 10% din acoperisurile plate din Germania si 12% din casele elvetiene sunt acoperite cu vegetatie.

Lucrarea din Comanesti a fost finalizata mai de multisor,prin noiembrie 2015, dareste intretinuta si acum de compania ODU Green Roof. „Acesta a fost unul dintre cele mai dificile proiecte realizate într-un timp record de expertii nostri tehnici” – spun reprezentantii firmei amintite, care considera lucrarea unica chiar si în Europa de Est. Solutia de structura usoara include elemente de stabilizare – elemente anti-alunecare si vegetatie speciala consolidata / mix de Sedum / covor.„Avantajele sunt multiple – precizeaza Mathe Janos, administratorul companiei ODÚ Green Roof, lider de piata în proiectarea si realizarea acoperisurilor verzi. Fie ca ne referim la economia de energie realizata prin micsorarea tdiferentelor de temperatura interioara a cladirilor cu amenajari de învelis vegetal, fie la aspectul în mod cert atractiv a unui acoperis verde, relatia cost-eficienta înclina mult spre ideea implementarii unui asemenea proiect”.
Acoperisul extensiv este alcatuit majoritar din plante rezistente la variatii mari de temperatura, seceta sau ger, în special specii de sedum sau iarba grasa, iar cel intensiv din gazon, flori si arbudti ornamentali, poate fi folosit ca un mic parc cu zone de circulatie.

Costurile sunt accesibile chiar si pietei imobiliare românesti. turile pot porni de la 50 de euro + TVA/mp, însa cel final va fi influentat de forma, înclinatia, cota de înaltime, accesibilitatea respectiv marimea acoperisului.Daca acoperisurile „clasice” se înlocuiesc, în cele mai multe cazuri, dupa 20 – 30 de ani, cele verzi au o durata medie de utilizare de 60 – 100 de ani. Un aspect financiar deloc de neglijat este amortizarea investitiei în timp relativ scurt, respectiv 8 – 12 ani.
Vegetatia de pe acoperis capteaza dioxidul de carbon din atmosfera, microparticulele sau praful purtat de vânt, genereaza oxigen, oferind un aer mai curat, mai respirabil. În plus, se stimuleaza biodiversitatea, întrucât acestea reprezinta un important refugiu pentru microhabitate, care sunt de regula deranjate de construirea de cladiri. De exemplu, în cazul în care temperatura exterioara este de 35° C la umbra, la nivelul unui acoperis cu învelitoare clasica ea poate atinge 80° C. Însa acoperi?urile verzi asigura izolatia termica si pastreaza racoarea în casa, sub 25° C. Se adauga si alte avantaje, precum izolatia fonica, protectia împotriva radiatiilor electromagnetice; este complet ignifug; retine si filtreaza apele pluviale.
În functie de complexitate, acoperisul verde poate fi extensiv si intensiv. Pe lânga avantajele directe, de termo sau fonoizolatie si protectie mecanica a tiei, ele au o fonoizolatie si protectie mecanica a hidroizolatiei, ele au o contributie activa si la reducerea poluarii din zonele urbane.

Avantajul diferitelor tehnologii de care ne folosim în realizarea acoperisurilor vegetale consta în faptul ca specialisti se pot adapta la cele mai diverse tipuri de învelitori noi sau vechi, existând solutii ultrausoare care produc încarcari similare cu tigla (60 – 75kg/mp), nefiind necesara întarirea structurii acoperisului”, mai precizeaza la final,dl.Mathe Janos, administratorul companiei ODÚ Green

(sursa:Desteptarea)

Ma-s bucura sa stiu ,daca eceste amanunte v-au fost sau nu folositoare!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Mii de piese

- Mii de tunete și fulgere! - Mărite Zeus... - Tăcere! Lăsați-mă! Toți se retrăseseră ușor. Zeus nu era în...

Selfie!

Știți care e ultima modă acum? Stai, nu pot să zic ultima modă. E so overrated... Cum să-i zic? Ce...

Deveniţi director general cu un curs gratuit

Stadiul de afaceri competitiv al zilelor noastre necesită abilitățile profesionale ale directorilor generali pentru a conduce o afacere, pentru a...

Close