ADEVAR SI INVATAMINTE DIN SFATURILE UNUI COPAC!

 

„Pădurea nu cucerește inimile oamenilor doar prin frumusețea sa. Există ceva subtil; aerul emanat de copacii bătrâni reînnoiește spiritul obosit al omului.” (Robert Louis Stevenson)

Iata, suntem aproape de mijlocul lui februarie. Incet, incet, chiar pe nesimtite, mandra iarna se pregateste sa plece. Totul pare diferit de cum era înainte. Si ce sa spun despre zapada!? N-am mai vazut-o de saptamâni. Fulgii nu mai cad, totul e pustiu acum, parca ar prevesti ceva… Cerul e deschis, apoi se întuneca, mai adie cate-un vantisor si tot asa. Ce n-as da sa fie din nou iarna! Natura insa se trezeste din somn, la fel ca si animalele salbatice.

Pasarele migratoare se vor întoarce din tarile calde ca sa ne încânte din nou cu cântecele lor minunate.

 

De sub petele mici de zapada, pe ici, pe colo-si scot capul plapânzii ghiocei, iar apoi, pe rând, vor aparea si alte flori la fel de foarte frumoase. Primavara-i pe aproape! Anotimpul este unul superb.

 
 

Copacii, de de toate felurile, se vor trezi si ei la viata. LA UNA FRUMOASA SI ASTEPTATA DE NOI TOTI! Salciile par totusi triste, stejarul puternic, artarul mândru, însa fiecare are acelasi potential si e unic în felul lui. Si cat se pare de necrezut, folosandu-si propriile abilitati, ne învata acum chiar si pe noi! Sa-i ascultam:
– Gaseste-ti energia si puterea interioara. Noi ne folosim de asta iarna, când e frig si zapada ne apasa crengile.
– Fii flexibil. Daca un copac ar ramâne rigid, crengile s-ar rupe, tocmai de aceea noi ne miscam o data cu bataia vântului, apoi revenim în pozitia initiala si mai puternici.

 
– Bucura-te de vremurile ploioase. Nu numai ca vei aprecia mai mult soarele, însa vei creste frumos.

– Nu exista copac urât, doar ochi care privesc fara sa-i vada.

 
 
 

– Evolueaza în ritmul tau si bucura- te de drumul cresterii tale. Noi copacii nu ne uitam invidiosi la altii, care sunt mai mari sau mai puternici. Doar ne bucuram de fiecare zi, cu fiecare frunza înverzita.
– Ia o parte din grijile si pesimismul altora si transform- o în energie pozitiva, apoi daruieste-o, ca o gura buna de oxigen.
– Nimic nu dureaza. si noua mereu ne cresc alte crengi si frunze, însa nu stam sa plângem dupa fiecare frunza îngalbenita de timp, ci ne bucuram de ce avem.

 
– Radacinile puternice te ajuta de fiecare data. Nu uita de unde ai plecat si ce lectii ai învatat pe parcursul cresterii tale.

– Câteodata viata poate sa-ti para grea sau trista. Nu renunta atunci! Oricât de mare ti- ar parea furtuna de afara, radacinile ramân puternice si curând vei vedea cum iese soarele.

 
– Fii recunoscator în fiecare zi! Un copac nu uita asta. Când rasare soarele, când copiii se joaca lânga el, când pasarile îsi gasesc refugiu si cânta de pe crengile de sus, noi copacii, în semn de multumire, înflorim.

– Renunta la frica! Daca s- ar teme copacii, ar ramâne cu frunze vechi si putrezite, însa ei au curajul sa le dea drumul si sa accepte altele noi.
– Dupa o iarna grea si apasatoare, vine primavara. Întotdeauna. Asa ca nu- ti mai fa atâtea griji.

– Iubeste! Pentru noi nu exista copac demn de iubit sau nu. Oricare are ceva aparte ce- l face unic si nu ne lasam blocati de flori, culoare sau radacinile lui, asa ca- l iubim pe fiecare si formam împreuna frumoasele paduri, parcuri si atâtea alte zone pe care nu le- ai vazut inca înflorite, de ochelarii grijilor tale.
– Realitatea ta nu e singura existenta, asa ca asculta si adevarul celorlalti. Un copac nu spune „Toate frunzele trebuie sa fie verzi.” Daca ar face asta, ar ignora toate celelalte soiuri minunate, cu frunze rosii, portocalii si atâtea alte diferente importante si superbe.
– Universul înseamna abundenta. Un copac niciodata nu se întreaba daca va mai veni caldura, daca va reusi sa supravieuiasca frigului si cum îi vor creste înapoi frunzele. El stie ca lucrurile astea vor veni natural.
– Tot ce ai e clipa prezenta. Nu conteaza cât de frumoasa sau dureroasa e. Alege sa o savurezi, caci nu va mai veni înapoi.
– Înceteaza sa consideri ca lucrurile sunt grele. Un copac nu spune “ Nu pot sa înfloresc. Anul asta nu vreau sa fiu roditor! E prea greu, dureros si inconfortabil!” Pur si simplu o facem, cu încredere si usurinta.

 
 

– Nu astepta fericirea, alege- o ! Ai auzit vreun copac sa spuna „ Daca as fi cu 5 metri mai la dreapta si mai înalt cu 20 cm as fi mai fericit? “ Noi nu spunem asta, pentru ca am înteles ca putem alege fericirea în momentul prezent, din locul în care suntem, cu resursele pe care le avem.
– Tinde spre înaltimi, bucurându- te de ceea ce faci acum. Tot timpul vei mai avea ce sa înveti si ce sa realizezi pentru a ajunge mai mare, mai puternic, mai frumos.

 

– Compara- te cu tine însuti. Nu conteaza ca unii copaci au frunzele rosii, iar anumiti oameni îi prefera. Eu sunt un alt soi, însa anul asta am cele mai frumoase frunze de pâna acum, de un verde crud.

 

– Lasa- te îmbratisat. Asa poti primi o bucatica de energie si iubire, daruind în schimb acelasi lucru sau orice îti doresti.
-Puterea adevarata înseamna vulnerabilitate. Desi nu se vede întotdeauna, niciun copac nu e perfect. Câteodata oamenii ne fac rau, iar alteori ne simtim obositi dupa atâta zapada cazuta pe crengile noastre sau pur si simplu, suntem usor îndoiti pe alocuri, însa nu ascundem asta. Ne permitem sa ne aratam si vulnerabili si goi.
– Adu valoare în vietile oamenilor prin ceea ce esti. Eu ca si copac, ma bucur când oamenii se adapostesc în umbra mea si am o prietena salcie, care admira îndragostiii care privesc melancolic spre crengile ei.

– Observa cum fiecare frunza, are alta nuanta de verde. Aplica asta în viata ta si se va schimba radical.
– Admira ce este în jurul tau. Pâna si noi copacii, ne dregem frunzele de admiratie când vedem oameni frumosi, fericii si îndrazneti.”

La randu-mi indraznesc si eu sa ma opresc deocamdata aici, cu povetile (sfaturile) copacilor, nu inainte insa de a va spune ca multe din sfaturile copacilor, ne sunt de un real folos in viata ce-o traim!

Omul are o relație de simbioză cu pădurea, cu fiecare copac în parte. Este o teorie recent validată științific, susținându-se ideea că îmbrățișarea copacilor este, de fapt, foarte bună pentru noi,oamenii. Calitățile vibraționale ale copacilor aduc beneficii pentru sănătate. Tot ceea ce vibrează într- un mod subtil, influențează comportamentul biologic al fiecarui traitor…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.