ADEVAR SI INVATAMINTE! (PARTEA A DOUA)

 

In articolul de ieri am incercat sa aduc la cunostinta dv.,eventuali cititori ai acestui blog, cateva sfaturi ale unui…copac! Da, din cate probabil ati citit(daca- ti citit!)asa au si fost:sfaturi de la copaci!Se intamola si asa,de moment ce acum,in societatea in care traim,relatiile inter umane sunt f complicate,multe rautacioase si direct interesate. Cele, cate- o mai fi, cu tenta pozitiva, prietenoase si dezintersate sunt doar exceptii. Drept urmare, sau in replica, ne- am reintors la mama natura inchipuindu- ne (imaginandu- ne), pe cale virtuala, intr- un presupus dialog. Mai corect fie spus, in ipostaza de ascultatori ai unor pareri si sfaturi primite dela…copacii din jur sau de pretutindeni! Desi aflati intr- o mare diversitate, sunt probabil printre putinii care, indiferent de sezon si imprejurari , isi arata adevarata lor fata! N- au nimic de ascuns sau de castigat! Asa ca, zic eu, hai sa le (mai)ascultam si acum, sfaturile:

-Ai încredere! Daca natura poate fi atât de perfecta si abundenta, cum îti si trece prin cap ca tu ai putea fi altfel?

– Iarta. Desi câteodata ma supar când vad oameni care distrug natura sau arunca gunoaie pe jos, stiu ca e în puterea mea (n.n. adica a copacului…sfatos) sa devin mai puternic si ei nu stiu mai mult de atât. Totusi tu,fiind om, poti face o schimbare în acest aspect. Iarta , apoi decide cum vrei sa actionezi tu. În toate aspectele vietii tale.

– Fii responsabil ! Daca am da vina pe verile toride si gerul iernii ce am rezolva? Ne concentram doar pe ceea ce putem face noi.

– Timpul cel mai potrivit e acum ! Nu asteptam anotimpul potrivit, ci creem noi momentul oportun. Pentru a creste. Aplica asta în viata ta si renunta la amânare. Tu ca om, ai si mai multe posibilitati.

– Renunta la trecut. Mi se pare absurd ca un copac sa se gândeasca la iarna grea din 2008, în loc sa se bucure de primavara placuta din 2013. La fel e si la oameni (n.n. oare?Ce bine ar fi!).

– Fii tu însuti întotdeauna. Renunta la masti. Ai vazut tu vreun copac care sa minta ca e de alt soi doar pentrua fi placut? Nici nu e nevoie de asta. Atragem lânga noi oamenii care rezoneaza cu ceea ce suntem cu adevarat.

– Fii putin egoist, pâna- ti gasesti forta de a darui. Toamna, datorita dansului nostru, vântul pare mai puternic si oamenii evita sa stea lânga noi. Daca e furtuna, se tem sa nu cadem pe ei. Însa daca am ramâne drepti doar de dragul lor, ne- am rupe. Asa ca, întelege ca uneori e nevoie sa va alungam putin, pentru a va putea darui mai mult mai târziu.

-Nu te supara pe defectele observate la ceilalti, caci ei sunt oglinda ta. Am un prieten copac, ce sta lânga un lac. Are multe imperfectiuni. E strâmb, frunzele sunt mai putine, iar crengile mici si neregulate. Toate astease reflecta în lacul din fata lui, însa niciodata nu l- am auzit suparându- se pe apa ca- i arata calitatile si defectele lui.

– Uita- te în interior. Ma amuza cum voi oamenii vreti sa deschideti porti ce se deschid doar din interior. Daca viata ta nu arata cum ai vrea, uita- te la radacini, la interiorul si credintele tale. Am vazut o femeie suparata ca merele din pom nu erau bune si vroia sa schimbe merele, nu sa îngrijeasca mai bine radacinile pomului.

– Nu stiu daca ti- a mai spus cineva, însa noi copacii, în perioadele senine, ne pastram o rezerva de energie în interiorul nostru, pe care o folosim iarna. Poate ar fi o idee sa te gândesti si tu sa iei decizii pe termen lung.

– Îndrazneste sa stralucesti la valoarea ta. În momentul când ne cresc frunzele, nu doare, ci e sarbatoare.
Oricât de întuneric ti- ar parea ca e, uita- te în sus. Întotdeauna vor fi stele care sa- ti lumineze drumul. Si nu,nu esti singur.

– Înfrumuseteaza vietile altora fara sa astepti nimic în schimb. Ai auzit vreun copac care sa spuna „ Mi- esti dator”?

– Bucura- te de soare, însa nu ramâne în zona de confort în perioadele calde. Nu astepta vântul sa te puna în miscare. Tu continua sa cresti singur oricum.

– Îndrazneste sa tintesti sus. De multe ori când vedem luna pe cer, ne întindem spre ea. Poate nu vom ajunge acolo niciodata, sau poate ca da. Orice ar fi, ceva frumos ne asteapta. La fel e si pentru voi. Viata recompenseaza oamenii îndrazneti

– Nu conteaza câti ani ai, ci viata din anii tai. De asemenea, experienta nu consta în vârsta înaintata, ci în lectiile învatate. Poti înflori indiferent de cifra pe care o sarbatoresti an de an.

– Înceteaza sa te întrebi daca exista viata dincolo de moarte. E mai important câta viata exista înaintea mortii

– Copacii nu au nevoie de confirmari si aprecieri. Ar fi culmea sa ne certam între noi si sa cerem altor copaci sa ne spuna ca suntem frumosi, iar frunzele si tulpina sunt perfecte. Priveste- te singur în oglinda (sau în lac,cum preferi) si gaseste singur acele parti pe care le iubesti la tine. Înceteaza sa te mai judeci. Esti minunat!

– Asculta muzica. Si copacii iubesc muzica. Iar când pare prea liniste, ne dezmierdam frunzele cu sunetele naturii. Asta ne aduce bucurie si liniste. Deschide geamul dimineata devreme si vei întelege ce zic.

– Orice s- ar întâmpla, oricât te- ar lovi, distruge sau dezamagi viata, nu uita ca ai aceeasi valoare si sta în puterea ta sa continui sa cresti. Sau ce? Vrei sa spui ca daca vântul de anul trecut m- a îndoit putin, nu maisunt perfect si puternic?

-Într- o zi, s-a oprit o tânara sa se sprijine de tulpina mea si citea o carte. Mi- a atras atentia o fraza.” Pentru fiecare frunza dintr- un copac, exista un înger care- i spune : Cresti! Cresti!” Ce norocos sunt! Îti dai seama ce îngeri ai tu în viata ta?

-Ai rabdare. Câteodata poate dura ani pâna sa ajungi la înaltimea propusa, însa te asigur ca merita.
– Da mai departe. Nu trebuie sa pari arogant, drept si de neclintit. Stejarul e atât de puternic pentru ca împarte energia lui. Asa ca ajuta si tu oamenii ce apar în calea ta

– Iubeste viata.

Iar viata îti va oferi cele mai frumoase cadouri. Chiar si în mijlocul furtunii, poate sa apara o pasare, un om sau… o stea cazatoare.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
10 moduri de-a scăpa cu viață din “Iadul alb”

Ziceam nu demult că mi-aș dori să vină zăpada iarna asta. A doua zi dorința mi-a fost îndeplinită și s-a...

Usturoi sub pernă și lămâie-n geantă!

Aseară, după ce ne-am strâns de pe drumuri, hai să mai dăm o taină cu nevăstuica. Evident, am trecut prin...

CE FRAZE VOR SA AUDA BARBATII?!…

Mereu se spune ca femeile au nevoie mai intotdeauna sa le fie confirmata iubirea. Au nevoie de cuvinte dulci,de complimente,...

Close