ADEVARATII LOCUITORI AI TRANSILVANIEI INAINTE DE VENIREA UNGURILOR!….(episodul-3)

 

Transilvania a fost din totdeauna, spun specialistii, un teritoriu disputat de- a lungul secolelor de mai multe populatii. Pâna la venirea ungurilor si cucerirea zonei, între Carpati si Tisa au trait si s- au amestecat mai multe neamuri. Tot specialistii mai afirma ca daco- romanii au fost bastinasii peste care s- au suprapus germanici, iranieni, turcici, dar mai ales slavi.Iata cateva stiri pe aceeasta tema: Cine a fost primul domn român care si-a dat viata pentru tara,poate ca va intrebati?Haideti sa aflam. ,,Dupa doua razboaie istovitoare, în 106 d HR, împaratul roman Traian cucerea o parte din bogata Dacie. Mai precis era vorba de zona Transilvaniei, Banatului, Olteniei, dar si o mica parte din Muntenia. Regiuni întinse în special din Moldova si din Muntenia ramâneau în stapânirea dacilor liberi, care au luat la rândul lor contact cu romanitatea prin schimburi economice, jaf sau ca federati. Zona ocupata, dar în special nucleul transilvanean unde în apropierea fostei capitale dacice a fost amplasata si capitala noii provincii, a fost puternic romanizata. Populatia daco- romanica a fost integrata în imperiu si ducea o viata dupa modelul civilizatiei romane, asa cum o arata si numeroasele descoperiri arheologice din Dacia Traiana. Linistea provininciei este zguduita însa de numeroasele invazii barbare. Înca din 212, din vremea lui Caracalla, navalesc în provincia Dacia gotii si dacii liberi. Dacilor liberi si gotilor li se alatura si sarmatii. Provincia era atacata în permanenta si jefuita. Împaratul Aurelian a decis sa retraga trupele si administratia din aceasta provincie. „Dacia nu va mai putea fi pastrata de imperiu. Prin asezarea ei geografica, ea forma ca un intrând în lumea barbara. Navalitorii izbeau întâi aici si tot pe aci le era si drumul de întoarcere”, precizeaza istoricul Constantin C. Giurescu în „ Istoria românilor”.
Retragerea a avut loc în doua etape. Prima din 271- 272 cu retragerea armatelor din nordul Transilvaniei, iar apoi în 275 a celor din Banat si Oltenia. Sunt pareri care indica o retragere generala doar în 275. Fosta provincie Dacia era lasata în calea barbarilor. Din acel moment structura etnica a Transilvaniei si viitorul regiunii cucerite în secolul X de unguri va fi influentat de triburile barbare care se vor perinda prin zona.
Daco- romanii au ramas în Transilvania Majoritatea specialistilor români si descoperirile arheologice din Transilvania secolelor III- VIII arata ca zona a fost locuita chiar si dupa retragerea aureliana. În special de populatia daco- romanica legata prin stilul de viata de pamânturile natale. Astfel au ramas, spun istoricii, agricultorii si pastorii. ” Istoria ne arata ca în toate timpurile si la toate popoarele multimea, aceea legata prin îndeletnicirile ei de pamântul care o întretine, multimea nu fuge. N- au fugit nici galloromanii în fata francilor, n- au fugit nici italienii în fata gotilor si apoi a longobarzilor. Asadar nici stramosii nostrii, dacoromanii, n- au fugit în fata gotilor. S- au retras, evident, în locuri mai ferite, prin paduri, prin vai ascunse, dar de plecat n- au plecat. Unde erau sa se duca de altfel plugarii, pastorii, micii mestesugari, orasenii fara avere din Dacia Traiana?”, preciza Giurescu. Dincolo de argumentele de natura logica, Mircea Petrescu Dâmbovita, un reputat arheolog român, arata ca interesele romanilor continuau sa vizeze regiunea fostei provincii Dacia. Pentru aceasta afirmatie se foloseste de numeroase descoperiri arheologice. ” În perioada secolelor IV – VII interesele economice ale Imperiului erau canalizate la nord de Dunare în directia de a cuprinde regiunile carpato-dunarene cât mai mult în sfera de activitate depinzând într-o anumita masura si de problemele privind aprozivionarea cu alimente si materii prime. În anii de relativa liniste politica si adesea nestingheriti datorita interesului vital al migratorilor de a avea asigurata hrana trebuincioasa, romanicii carpato-dunareni au putut obtine recolte de cereale sporite si numeroase animale domestice, cu care plateau darile impuse, comercializând totodata astfel de produse fie în orasele de pe Dunare, fie prin intermediul negustorilor din Imperiu.
Schimburile se efectuau în multe cazuri în natura, pentru grânele si animalele achizitionate negustorii sud- dunareni ofereau uleiuri, vinuri si anumite unelte, obiecte de uz gospodaresc, de podoaba si îmbracaminte”, arata Mircea Petrescu Dâmbovita în ” Istoria României de la începuturi si pâna în sec al VIII lea”. De altfel, cotinuitatea locuirii este atestata si de numeroase izvoare arheologice, numismatice si epigrafice, cel mai bun exemplu fiind inscriptia crestina de la Biertan din zona Târnavei Mari din secolul al IV lea. Totodata Mircea Petrescu Dâmbovita arata ca s-a descoperit un numar mare de amfore romane, pâna în nordul Transilvaniei din perioada secolelor IV- VII. Descoperirile continua cu fier de plug, brazdare, ceramica, opaite romane si apoi bizantine, boluri din sticla. Toate din perioada secolelor IV- VI în situri arheologice la Turda, Porrolisum sau Biertan. Totodata crestinismul, spun specialistii, ar fi „ sudat” si mai mult aceste comunitati. De altfel, din aceeasi perioada, secolele IV- VIII, sunt atestate arheologic ateliere de producere a obiectelor de cult crestine, dar si numeroase obiecte descoperite, la Dierna, Biertan, Dej, Apulum, Potaissa, Gherla sau Drobeta. ” Tezaurele în valoare de mii de sesterti, personajele care daruiesc candelabre bisericilor sau care poarta fibule cu inscriptii ca însemne ale puterii derivate din arsenalul functionarilor imperiali în secolul al IV lea sunt suficiente marturii în acest sens”, arata istoricul Ioan Aurel Pop în ” Românii si maghiarii în Transilvania secolelor IX- XIV lea”. În perioada retragerii aureliene, populatia daco- romana din Dacia, dupa datele furnizate de istoricul Ioan Aurel Pop în lucrarea sa, era de aproximativ 800.000 de locuitori.

Vom face ,iarasi,o bine venita pauza, de o zi sau doua(poate si mai multe..),dupa care vom continua , cu alte amanunte si imagini, zbuciumata istorie a Transilvaniei. Eventual poate ca, receptand cele scrise, ne veti ajuta si dv. prin binevenitele(care insa nu… prea vin!)comentarii!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Serial de urmarit

Dupa ce-am renuntat sa ma uit la Supergirl, apoi la chestia rasista, numita Black Lightning, ramanand cu cateva seriale pe...

Un român a găsit ieșirea din MegaMall după 6 zile!

Deschiderea MegaMallului a însemnat pentru o droaie de gură cască un prilej de sărbătoare. Românii, cu mic, cu mare, s-au...

Mai gata bă cu Becali, sau vă plătește la cuvânt?

De vânzare! Concursuri! Concursurs cu banner! Concursurs cu likeuri! Concursurs cu voucher! Concursurs cu ceas! Concursurs cu laptop! Peste tot...

Close