ADEVARURI CUNOSCUTE, ALTELE (INCA) NU! – partea a doua

Impresionanta si curioasa similitudine intre ceea ce a fost atunci, in urma cu zeci de ani si cu ce se petrece acum in Romania! Este vorba desigur, mai ales sub aspect socio-politic. Dar cum, nu odata, realitatile vietii au confirmat (cu exemplele de rigoare) ca istoria se repeta, iata asadar, avem din nou o alta confirmare! In cele ce urmeaza voi continua sa va ofer, cum am si promis, alte si alte dovezi ale acestei similitudini, prin reproducerea ad-litteram (cu unele mici exceptii) a celor scrise si postate pe o pagina de net, de catre un bine documentat internaut, referitor la cartea “Regenerarea neamului romanesc”.

Lucrarea fostului deţinut politic Nicu Porsenna (1948- 1964) ne va face să acceptăm realitatea dureroasă că dictatura comunistă de ieri şi regimul postcomunist de azi sunt consecinţele (logice şi biologice!) ale pasivităţii, iresponsabilităţilor şi laşităţilor de tot felul, manifestate de o aşa-zisă elită interbelică. Dar haideti sa continuam cu “Tembelism oriental”.

REMEMBER N. PORSENNA – 1937 (Capitolul “Bazele materiale ale reformei”): “O vorbă veche românească, ce-şi păstrează şi azi tot tâlcul, zice despre ţara noastră «Bună ţară, rea tocmeală». TOCMEALA avea atunci înţelesul de administraţie, întocmire, organizare. Nu se putea spune mai bine despre ţara aceasta binecuvântată de natură, oropsită de oameni”. “Cu scopul de a găsi o soluţie acestei crize de oameni, acestei slăbiciuni, acestui tembelism oriental şi corupţiei omului românesc, am gândit ani şi ani, am studiat, am cules datele Ştiinţei, am aşternut rândurile cărţii de faţă. Scopul nostru este să vedem cum se poate schimba TOCMEALA ţării, îndreptarea omului”. “Pentru aceasta am propus un sistem de educaţie, care nu ţinteşte numai la difuzarea de cunoştinţe; acestea singure creează, ca astăzi, un proletariat pseudo-intelectual care, pe temeiul diplomelor obţinute, solicită slujbe, de preferat la Stat. Noi ţintim mai ales să formăm caractere, cu scopul de a reconstrui rasa românească şi a ne înainta civilizaţia. Trebuie să înlocuim plebea diplomată sau nediplomată,de azi – cu OAMENI.” (n.n.- subscriu, si cred ca nu numai eu, intrutotul!) N.B.(autor) Armata de tineri absolvenţi de licee şi de universităţi, care invadează societatea noastră anual cu sute de mii de pretenţii de joburi bine plătite este o realitate zguduitoare şi în 2018. Deşi comunismul a căzut, proletariatul pseudo-intelectual se înmulţeşte aberant în detrimentul clasei de mijloc, al antreprenorilor/ întreprinzătorilor, al meseriaşilor şi muncitorilor calificaţi. Totul seamănă cu o… demenţă socială veche de 81 de ani?

“Un român moale, superficial, uşuratic…”

REMEMBER N. PORSENNA – 1937 (Capitolul “Rasa reeducată, regenerată”): “Astăzi avem un român moale, tembel, superficial, uşuratic, indiferent la progres, egoist, incorect: un semi-barbar, numai cu aparenţele civilizaţiei. Acest om locuieşte şi conduce o ţară cu aspect general primitiv (de «ŢIGĂNIE»), o patrie ale cărei bogăţii nu ştie a le pune în valoare. Iar puţinele bogăţii valorificate îngraşă o oligarhie de conducători hrăpăreţi […], care duc o existenţă de lux în mizeria generală”. “Lux şi mizerie: iată aspectul civilizaţiei româneşti. În ţara cea mai bogată din Europa, noi suntem cel mai înapoiat popor, din pricina lipsei de adevăraţi oameni[…]”. “REGENERAREA noastră nu e un lux, nici o ambiţie, cu atât mai puţin un capriciu. Este o necesitate de neînlăturat.”

PRIMEJDII DE MOARTE […]

“Povaţa de căpetenie a Regelui Carol I către sfetnicii săi era: FORMAŢI CARACTERE. Personal, acest suveran a dat cel dintâi pilda caracterului, împingând virtutea până la ascetism […]”. “Pentru ca somnul de azi să nu devină în adevăr somnul morţii, e poruncitor să luăm hotărârea de a scutura negurile vieţii primitive, a ne freca pleoapele de amorţeala orientului, a ne încorda pentru marele efort al Civilizaţiei, al Puterii!…” Eventualele comentarii, cerute chiar de un asemenea subiect, va apartin dumneavoastra! In asteptarea lor, inchei cu un sugestiv citat:

“Sunteţi legaţi de-acest pământ al patriei prin tot ce-a fost înaintea voastră, prin tot ce va veni după voi; prin aceia care v-au născut şi prin aceia pe care îi veţi naşte; prin trecut şi prin viitor; sunteţi legaţi prin mormintele strămoşilor şi prin leagănele nepoţilor ‘’ (Jaures)

P.S- Mai adaug totusi, ca o parere a mea, ca dragostea de ţară înseamnă dragostea pentru locul în care te-ai născut şi crescut, pentru locul în care ai rostit pentru prima oară cuvântul mama, e dragostea pentru părinţii, fraţii, surorile şi bunicii care îţi spuneau povesti. Acum insa, din pacate, totu- i doar…o poveste!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.