ADEVARURI – UNELE CUNOSCUTE, ALTELE NU!

In obisnuita-mi cautare a unor adevaruri care fie ca se cer a fi cunoscute sau confirmate in actualitate, fie ca-s stiute dar nu in totalitate, iata ca astazi am gasit pe net cartea “REGENERAREA NEAMULUI ROMÂNESC” (prigonită, interzisă, distrusă etc.), publicată la Editura Cugetarea în 1937 de genialul analist Nicu Porsenna, ce vine sa ne demonstreze că germenii dezastrului comunist şi postcomunist se dezvoltau în voie, chiar în epoca interbelică.

Observaţiile psiho-sociologice şi analizele isto-rico-politice şi juridice ale genialului gânditor în domeniul dificil al filosofiei sociale, Nicu Porsenna, formulate în 1937 şi spicuite, în stil jurnalistic, în acest documentar “Conştiinţa”, ne vor ajuta acum, în 2018, să înţelegem dezastrul naţional în care ne zbatem. Lucrarea fostului deţinut politic Nicu Porsenna (1948-1964) ne va face să acceptăm realitatea dureroasă că dictatura comunistă de ieri şi regimul postcomunist de azi sunt consecinţele (logice şi biologice!) ale pasivităţii, iresponsabilităţilor şi laşităţilor de tot felul, manifestate de o aşa-zisă elită interbelică.

Ne referim, spune autorul necunoscut al interesantelor dezvaluiri si comentari postate pe internet, la acea “elită” combătută de savantul Mircea Eliade în profeticul său articol din 1935, intitulat “Piloţii orbi”. O “elită” incapabilă să dea conţinut statal (biologic, moral, politic) acelui conţinător statal numit “România Întregită” (în formularea Părintelui Patriei Ionel I.C. Brătianu) sau “România Unită” (în formularea Părintelui Patriei Iuliu Maniu).

Întrebări, chinuitoare azi, continua sa ne spuna autorul, pentru teologii, istoricii, politicienii şi jurnaliştii români: DE CE intelectualitatea zis “creştină” a epocii interbelice a uitat de făuritorii României Unite (Regele Ferdinand I, Regina Maria, Ionel I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu)?

DE CE elita intelectuală zis creştină a “României Întregite” a uitat că Rusia este duşmanul ereditar al Neamului Românesc, aşa cum ne-au prevenit Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi, mai târziu, vârful de lance al gândirii politice româneşti Mihail Eminescu? Iată degenerarea neamului nostru! “Corupţia- sistem” (n. n.- sunt, veti afla, referiri exclusive la realitatile contemporane!). “Pe ruinele interesului obştesc creşte tare, ca mărăcinele, interesul personal, egoismul omului întors la natura primitivă. E dispariţia dezinteresării eroice, e imoralitatea şi corupţia publică devenită sistem […]. Am impresia că românii şi-au împlinit rolul istoric: după ce au apărat Europa de huni, de tătari şi de turci, de bolşevismul rusesc şi de megalomania maghiară, se retrag de pe scena lumii, nemaiputând crea oameni”.

“Scriu aceste rânduri şi-mi pare că aştern rămasul bun al unui român de la poporul său, care nu va mai fi”. Autorul semnala “corupţia publică devenită sistem”! Din 2010 încoace, toţi românii se plâng la unison că… “sistemul e de vină”. Dar nu, zic si eu, ci “Slăbiciunea morală” !

REMEMBER N. PORSENNA – 1937 (Capitolul “Lipsa de energie şi de perseverenţă”): “Regula în viaţa publică e resemnarea, slăbiciunea morală. Din această pasivitate, din iertarea pe toată linia, a rămas în psihologia românească pomana şi gratuitatea. Iertarea de datorii şi nicio răspundere. De aceea, spre deosebire de morala aspră şi neîndurătoare a Occidentului, mentalitatea românului este Protecţia şi Norocul; iar nu efortul, nu iniţiativa. 

“Românul se naşte bursier, trăieşte funcţionar şi moare pensionar” (cf. P.P.Carp). Idealul rasei noastre a devenit câştigul fără muncă (M. Eminescu), superficialitatea, spoiala. Într-un cuvânt, lipsa de efort. Nu e de mirare că dacă îţi trebuie un lucrător care să-ţi strice instalaţiile, un secretar care să-ţi încurce treburile, un avocat care să-ţi piardă termenele proceselor, se impune să-l alegi român. Îl vrei serios şi capabil? E nevoie să-l iei străin. În neamul nostru, în orice ramură de muncă, omul stăruitor, corect, înzestrat cu conştiinţă profesională – este excepţia; leneşul înfumurat, deşteptul superficial – este regula”. N. B. Se mai poate adăuga/ comenta ceva după 81 de ani, in caracterizarea mentalului romanesc? N.N – La aceasta fireasca intrebare raspund si eu, afirmativ: DA!..

“Schimbare sau pieire”

REMEMBER N. PORSENNA – 1937 (Capitolul „ Lipsa concepţiei morale”): „ Românul este complet lipsit de mândrie omenească, cetăţenească şi naţională. Polonezul şi maghiarul împing orgoliul până la trufie; bulgarul, sârbul şi grecul duc mâna la cuţit, fac revoluţii. Singur românul rabdă, rabdă ca o piatră să fie călcat în picioare, pălmuit, scuipat, jefuit de oamenii politici, strivit de impozite, insultat îngândul şi simţirea lui. Şi toate acestea fără nicio tresărire de mânie mântuitoare. […] Nu. Românul rămâne pururi cu fruntea în ţărână, el nu are îndrăzneala să ţină pieptul înainte şi capul sus. E un sclav! […] În prima ţară din Europa, noi suntem ultimul popor din Europa! Concluzia se impune de la sine: dacă nu ne schimbăm, vom pieri!”

N.B.(autorul): Şi după 81 de ani, românii comentează între ei faptul că „ am ajuns un popor de sclavi”, că „ suntem un popor de laşi” şi fac comparaţii cu popoarele din jur şi din Occident unde migraţia definitiva a forţei de muncă din România a atins locul unu în Europa! Se impune asadar, completez si eu: o„ Reforma a caracterului”!

REMEMBER N. PORSENNA – 1937 (Capitolul “Reforma caracterului”): “Este prea cunoscută lamentabila, lipsă de pregătire intelectuală şi morală a tineretului de azi. Majoritatea acestor tineri nu ştiu, în afară de regulile teoretice ale sportului, NIMIC. Dezastrul examenelor de bacalaureat (n.n. si nu numai!) e elocvent: 60% din candidaţi – cad! Rămâne întrebarea: cum li s-a îngăduit să ajungă până la bacalaureat?! Licenţiaţi universitari scriu “v-ă ve-ţi duce”, “lam zărit” etc.

Şi pe deasupra acestei absenţe uluitoare de efort cerebral, o feroce sete de bani. “Panem et circenses, ca în epoca lui Nero”. AUTOR: “Dacă mai adăugăm zeul INTERNET, telefonul mobil <<iphone>> şi manelele de factură țigănească avem tabloul aproape apocaliptic al degenerării tinerilor. Tineri a-culturali, a-religioși, gratulaţi cu un examen de BAC formal (dar şi acela picat în procentesimilare celor din 1936- 1937) şi cu admiteri la Universităţi de stat fără examen/ concurs!!!”

“Ineficacitatea pedagogică”!

“În România, tineretul de după Război n- a fost lipsit numai de o educaţie specială de energie, ci lăsat să decadă şi din bruma de educaţie ce o primeau generaţiile înaintate […]. Copiii de azi, şi oamenii care ies din ei, sunt o grozăvie. Desigur, nu din vina lor, ci din a celora care i-au crescut. Părinţii au lăsat şi lasă libertate absolută ambelor sexe. Spectacolul corupţiei politice dezvoltă în sufletul copiilor o adevărată floră putrescentă de idei şi moravuri. La şcoală, profesori ignoranţi şi lipsiţi de interes îşi bat joc de cursuri; cărţile de şcoală ieşite din oficinele « democratice» sunt o ruşine şi un pericol; notele se dau pe hatâr şi nepăsare. Astfel, ajung la bacalaureat elevi agramaţi, necunoscând nici ortografia română […]. Tineretul nostru decade « în progresie geometrică», alunecând accelerat spre o nulitate absolută, spre descompunere şi pierzare!” Sunt constatări faptice, spune autorul acestor deosebit de interesante afirmatii, ,, fenomene sociale, consemnate în 1937, dar parcă citite în presa anilor 2017-2018! Poate vreun dascăl sau părinte să mai comenteze ceva?!” Categoric, zic eu! Ar trebui s- o faca dar, ,, absorbiti”de alte treburi(mai presante, poate ca motiveaza unii dintre ei), n- o fac! Aici, tot ca o ,, motivare”, mai intervine si acea …traditionala indiferenta si dezinteres fata de prezentul si viitorul propriului copil, de care vorbea cel ce ne ofera toate aceste informatii bine documentate si la obiect comentate! Deocamdata, ne vom opri aici.In urmatorul articol vom continua. Pana atunci, toate cele bune!…

https://www.youtube.com/watch?v=bRoWIZ7sGN4
Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
De unde îți cumperi rochii online?

Plec de la premiza că și tu îți achiziționezi cele mai multe produse din magazinele online. Femeile sunt foarte interesate...

Glume din ploaie

Păi cât omul se prosteşte, ploaia nu mai conteneşte, zice un vechi proverb româno-spănăcesc. Aşadar, prezint mai jos nişte filmuleţe...

Dacă nu știi să mergi, nu te apuca de schi!

Văd că de la o vreme încoace, toți neaveniții se apucă să se dea cu schiurile. Hai să mă fac...

Close