AH, SOFERII: CUM ERA SA-MI VAD SFARSITUL!

Astazi, semnele de circulatie sunt un lucru obisnuit în toate orasele (si nu numai). Putini sunt insa cei care stiu când au aparut acestea (in urma cu aproape 2.000 de ani!), dar si mai putini stiu sa le respecte! Fie din necunoastere sau, mai ales, de… vitejie, in cazul celor care atunci cand se vad la volan au falsa (dar si paguboasa impresie) ca, vezi Doamne-s… stapanul soselelor!

Fals! In fapt, acesti nesabuiti sunt proximii provocatori de accidente cu urmari dintre cele mai grave. Orice detinator de permis de conducere, indiferent de categoria pe care o detine, trebuie sa cunoasca semnificatia indicatoarelor rutiere pentru a putea circula in siguranta pe drumurile publice si pentru a nu provoca ne dorite urmari (uneori) catastrfle. Bunaoara, daca iesi din parcare cu spatele, te asiguri din ambele parti. Trebuie sa fii convins ca manevra ta de a iesi in trafic se face in siguranta, indiferent de imprejurarile in care te afli sau, de ce, nu?, de conditiile atmosferice.

Dar, cum spuneam, putini sunt cei care respecta intocmai aceste prevederi legale. Ca asa stau lucrurile, m-am convins (daca mai era cazul?!) chiar si astazi dimineata cand eram gata, gata sa fiu victima unei astfel de situatii ce se putea solda cu o eventuala tragedie. Prezenta de spirit dar si norocul m-au salvat! Eram aici, la Targu Neamt, pe “celebra” (din felul jalnic cum arata!) Alee a Gloriei, din “buricul” targului, pe o ploaie persistenta (ce-a transformat ALEEA intr-un veritabil lac!) din pricina careia nu se mai destingea mai nimic. Si asa trebuie spus ca pe acolo, prin acea… “stioalna” mizerabila, plina de gropi si gunoaie, nu exista nici urma de marcaje rutiere si chiar (cu o f. mica exceptie) de eventuale trotuare!

Ca sa ma pot totusi strecura prin acel potop (de precipitatii dar si de gropi!), am catadicsit sa merg prin spatele unor masini care blocasera o buna parte a Aleei. Ei, aici era (Doamne fereste), sa …nu mai fiu! Soferul (un tinerel) autoturismului de culoare inchisa(probabil, neagra, dar din pricina unor emotii firesti, nici nu-l mai retin sigur!) NT 78 FLP, considerand-se as, a demarat, cu spatele, ca la un veritabil raliu (fara nicio asigurare prealabila), iesind spre strada, exact pe unde ma aflam eu! Norocul evitarii unei tragedii, a fost (gandesc acum), reflexul nebanuit ce m-a salvat de la o moarte sigura! Ce credeti ca afacut nevricosul? Deloc speriat de ce se putea intampla, enervat, a deschis portiera si a tipat: “Ba, n-ai trotuar! Du-te-n p….mea!”, demarand apoi in tromba, vesel si probabil satisfacut de “bravura” sa! Eu, inmarmurit pur si simplu, am ramas blocat!

Mi-am reamintit doar ca, nu cu prea mult timp in urma, atunci cand un echipaj al Politiei rutiere m-a sanctionat “cu avertisment” (ce dupa cca 3 luni(?!), probabil in urma unei “ordonante” a Primariei, s-a transformat in amenda de 300 lei!) pentru “travarsarea ilegala” a unei strazi pustii, le-am sugerat politistilor “vigilenti”, sa urmareasca in mai indeaproape si cum se desfasoara traficul rutier de pe Aleea Gloriei, unde mai nimeni nu respecta nici un semn reatrictiv! Dimpotriva, se circula realmente dupa bunul plac! Banuiti cumva ca recomandarea mea a fost luata in seama? Ei, asi! Nicidecum, se circula mai ceva ca-n India!

Pana intr-o zi. Care, spre norocul meu, nu s-a intamplat acum! Dar, spre stiinta dvs., s-a intamplat totusi nu de mult si chiar pe o trecere de pietoni, acolo unde, un preot a fost accidentat mortal de doi inconstienti automobilisti (precum cel de astazi!) aflati in intrecere! Ce si-or fi zis flacaii, hai sa ne intrecem ca politistii au alte de doi inconstienti automobilisti (precum cel de astazi!) aflati in intrecere! Ce si-or fi zis flacaii, hai sa ne intrecem ca politistii au alte treburi. N-au grija noastra. Si intradevar, n-au avut-o!

Acum fac din nou un apel la cei direct raspunzatori de modul in care se desfasoara circulatia rutiera pe teritoriul orasului Tg- Neamt, unde pana si trotuarele au fost transformate ad- hoc in locuri pentru demonstrare… “talenului” unor teribilisti biciclisti, mari amatori de fel de fel de exchibitii, care mai de care mai periculoase si generatoare de eventuale tragedii in randul pietonilor ne vinovati. Revenind la “nevricosul” automobilist de astazi dimineata (care ar trebui sa fie totusi depistat si “premiat”!) ii spun doar ca inainte de a se urca la volan, sa citeasca cu atentie prevederile Codului rutier (OUG 195/2002) acolo unde, intre altele, se stipuleaza clar, daca ati iesit din parcare si nu ati avut vizibilitate si nicio persoana care sa va dirijeze, sunteti vinovat!” si, eventual, zic eu, pasibil de amenda! Chiar daca va aflati pe Aleea Gloriei, “zona libertatii totale”, unde (pe langa aspectul ei jalnic), fiecare cam face ce vrea! Ca-n Vama de pe litoral!

https://www.youtube.com/watch?v=W2hPWE9RVFg
Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Biciclete ieftine de Black Friday 2018 la BikeXCS

Iti doresti de mult timp o bicicleta, dar n-ai reusit sa strangi banii necesari? Luna noiembrie este cea mai buna...

RADET va furniza în continuare energie termică!

În caz că există oameni care nu și-au dat seama, RADET furnizează în continuare energie termică. Asta ca urmare a...

Ce ne definește ca români?

Ce ne definește pe noi ca români? Prin ce suntem noi recunoscuți? Dacă ar fi să alegem un logo al...

Close