Ai făcut modificări la zidul de rezistenta? Pușcărie!

Ar trebui dată o lege nouă. Aceea care să sune oarecum în următorul fel “Persoanele care au făcut găuri sau dărâmat zidul de rezistenta ai apartamentelor, sunt pasibile cu închisoare de la 5 la 20 de ani“.
Nu știu dacă există așa ceva. Probabil că da, însă nimeni n-o pune în practică. Drept dovadă, românul își face pereții șvaițer, după bunul plac.
– Ce e ăsta? Zid de rezistență? Dărâmăm, facem aici o boltă frumoasă, să trec din cameră în sufragerie după cum vrea mușchiu’ meu!

Treaba asta este mai periculoasă decât ați crede. Indiferent dacă este cutremur sau nu, acel bloc este în pericol. Una este gaura pentru un tablou (în ziduri de rezistență am și eu date 5 găuri, în 3 ziduri – dar gaură pentru holșurub, nu gaură prin care să intri la vecin), alta este peretele dărâmat sau făcută boltă. C-așa ar fi mai frumos, ar da mai bine etc.

Nici măcar dacă ai fi la ultimul etaj nu ar merge treaba asta făcută, deoarece deasupra ta tot mai este o încăpere – de obicei uscătoria și casa liftului.

Ar fi frumos să existe un serviciu care poate fi apelat. Când auzi că un vecin îți dă găuri zilnic în zidul de rezistență (îți cam dai seama, că tremură tot blocul), să suni și să chemi să vină un polițai. Sau nu neapărat polițai, dar cineva cu autoritate, să aibă dreptul să-ți intre în casă și să-ți verifice “lucrarea“. Și dacă treaba asta s-ar pune în practică, se vor înceta lucrările făcute după ureche de românii care se pricep la toate.

Știți cutremurul acela recent din China? Un bloc a căpzut de la bază peste altul și ambele au fost puse la pământ. Iar în zidurile de rezistență s-au găsit cutii metalice, cutii goale de vopsea. Puse acolo și turnat ciment peste, puse de umplutură. Și uite așa au murit niște oameni, din cauza unor mâini criminale.

taiwan-cutremur

Sincer, consider a fi un criminal și pe ăla care-și dărâmă un zid de rezistență. Ba, mai mult, am înțeles că și cele din BCA, despărțitoare, e periculos să le dai jos, deoarece structura blocului are de suferit.

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.