Ai vrea să știi totul?

În mod sigur fiecare ar vrea să știe mai mult, cât mai mult. Însă ar vrea cineva să fie atotștiutor? Adică să cunoască tainele universului, a fiecărei vietate în parte, să-i vadă trecutul, prezentul, viitorul, să știe orice combinație de la orice seif, cine l-a făcut, prin ce procedee, de unde a venit oțelul etc.
Adică absolut tot. Însă, la toată cunoașterea asta este și un schepsis. Atotștiutorul moare când a aflat absolut tot, despre oricine și orice.

Ar vrea cineva să fie acel om?

La prima vedere ați zice nu.
– Ce-mi pasă mie cum s-au făcut roțile de tramvai și țevile de gaze de la blocul P23? Ca după aia să mor, fără să apuc să mai spun nimănui ceva. Nu, e o prostie!

Am stat și m-am gândit la asta. Teoria mea e greșită. Atotștiutorul moare când știe orice. Însă nu ai cum să știi absolut orice. Excludem faptul că ar trebui să ai un creier cât o galaxie, ca să stochezi atâta informație. E vorba că informații noi apar zilnic. Deoarece în fiecare secundă se naște cineva. Și ar trebui să-i vezi viitorul, prima zi de școală, prima curea cumpărată, primul sărut, prima bătaie, prima mașină condusă și tot așa.

Ei bine, datorită natalității, atotștiutorul va putea trăi veșnic. Sau până vine cometa și lovește Terra. Sau acest geniu va fi în stare să facă ceva în așa fel încât cometa să ocolească Terra? Sau să fie distrusă cu o apăsare de buton? Știți povestea din filmul Armageddon. Zboară ăia pe meteorit, dau gaură-n el și-n aruncă o bombă nucleară de vreo 20 de ori mai mare ca Tzar Bomba. Aia explodează și sparge cometa în două, iar bucățile trec pe lângă Terra.

Și atotcunoscatorul va putea transmite din informații celor din jur. Să ne spună dacă pe planetele alea găsite de Nasa de curând sunt extratereștrii. Și dacă da, cu ce se ocupă? Au unghii? Și le taie cu forfecuța, unghiera sau și le rod? Ei fac baie? Dacă da, ce fel de săpun folosesc? Le place mirosul de levănțică? Există levănțică la ei pe planete?

Mie mi-ar placea sa stiu la ce se gandesc interlocutorii mei. Cand vorbesc cu cineva, sa-i ghicesc foarte precis gandurile. Aia ar ajuta enorm in cariera profesionala, cat si-n viata. Ce mi-ar pasa mie daca Ionel de pe Vatra dornei nr.14 a lasat colacul la WC ridicat sau nu? Sau daca vecina-sa Geta a luat azi leustean din piata sau a dat banii pe loz in plic, sperand sa ghiceasca numerele norocoase (care sunt 7, 12, 19, 20, 32, 44)

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cum sa memorez mai usor?

De multe ori suntem nevoiti ca atunci cand citim o carte sa memoram anumite informatii. Nu oricine reuseste sa memoreze...

Concurs imagini

Intotdeauna mi-au placut imaginile. De orice fel. Insa natura are cele mai frumoase peisaje. Cu postarea "evadare" am reusit sa...

MOMENT ANTOLOGIC!

Odata cu finalul recentei editii a Campionatului Mondial de fotbal din Rusia, o ploaie torențială i-a udat până la piele...

Close