ALOCATIE COPIL: 82 LEI, ALOCATIE PUSCARIAS: 710 LEI PE LUNA!

Stiati de acasta noua “realizare”a PSD-ului?! Daca nu, va spun eu! “Isprava”, fara a fi o noutate (am mai scris despre aceasta) apartine (din 27 Martie 2018) ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si este amplu comentata atat in presa (de toate felurile) cat si pe net. “Isprava”, este in esenta o lege propusa de dl. ministru, spre aprobare in dorinta, zice-se… umanista (!?), de a mai indulci viata celor aflati prin puscarii! Este, mai spune autorul propunerii, o… despagubire pentru fiecare puscarias!

As spune eu, ba chiar o rasplata si, de ce, nu?, un… stimulent pentru repetir! Ce prevede? Nu prea multe si, cum apreciaza… umanistii, nici prea mult. Doar acolo,… cate 5 euro pentru fiecare zi petrecuta la “odihna”! Ce inseamna aceasta? Puteti afla chiar din genericul articolului! O suma uriasa fata de cat valoreaza-n prezent, alocatia pentru-un copil! Cu alte cuvinte, oamenii care au făcut rău, care au ucis, au violat, au abuzat copii, au dat în cap etc. etc. vor ieși din închisoare cu buzunarele pline de bani. “Oare cât de sănătoasă poate fi o societate, se intreaba, intre multi, multi altii si, Cosmin Zaporojan, in articolul sau de pe site-ul “Constanta azi”, dacă un pedofil primește pentru pedeapsa sa 15.000 de euro, în timp ce victimele nenorocitului nu beneficiază nici măcar negru sub unghie din partea statului? Nici consiliere, nici tratament de specialitate, ci doar repulsie și stigmatizare?…

Cu o asemenea “rasplata”, generat tocmai de propunerea unui ministru al justitie, cum se mai poate oare gandi si considera, ca unui individ care a ucis cu sânge rece să îi umpli buzunarele cu bani, cu scuzele de rigoare că a trebuit să îndure ani de detenție?! În timp ce, oamenii cinstiți sunt nevoiti să își crească și să își educe copiii cu doar… 82 lei pe lună, alocație de la stat! Unde-i echitatea, domnilor guvernanti?! Dar cum se subliniaza într-un comunicat de presă al Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), postat pe site-ul instituţiei, “Intenţia ministrului Justiţiei de a «despăgubi» infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012- 2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 € / zi de detenţie în condiţii improprii“.

Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92. 000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/ zi/ deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/ zi/ deţinut).

Potrivit FSANP, mai aflam ca nici CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii, ci doar a cerut îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. Si atunci, de unde si de ce, atata interes si darnicie financiara fata de cei care incalca legile tarii, inclusiv cele mai elemenatre norme etico-morale de comportare civilizata intr-o societate?! Sa ne mai miram atunci de faptul ca, pe zi ce trece, apar pe net tot mai numeroase postari apartinatore, probabil, copiilor, cu textul implorativ “Fa-ma mama infractor”!?… De ce nu?, doar se castiga bine!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.