AMD vs. Intel

Una dintre marile întrebări pe care și le pune un gamer (jucător înrăit) aflat la început de drum, este aceasta.
– Ce să-mi aleg între Intel sau AMD?

Părerile vor fi împărțite. Intelul este mai “de încredere” după unii, alții vor spune că AMD-ul se ridică peste Intel. Așadar, hai să vedem părerile pro și contra, în lupta celor doi titani.
Intel
PRO
Consumul mai mic
În cazul în care coolerul cedează, PC-urile se închid singure, prevenind arderea procesorului.

Contra
Prețul mare. Unele modele ajung să coste dublu față de un procesor similar făcut de AMD.
În cazul unei scurte căderi de tensiune, computerul sau laptopul echipat cu procesoare Intel se va restarta, câteodată acest lucru fiind extrem de stresant pentru cineva care a lucrat și n-a apucat să salveze încă ce-a făcut.
Posibilități reduse de overclock. Multe procesoare Intel vin “blocate” din fabrică, prevenind intervenția utilizatorului asupra energiei și a frecvenței cu care acesta funcționează. Ca la o mașină standard. Nu-i poți face tuning la motor dacă acela e incapsulat, de exemplu.

AMD
PRO
Prețul mic. Unele modele de top ajungând să coste cât jumătate dintr-un procesor Intel. Iar cu banii rămași îți poți cumpăra altceva pentru sistemul tău.
Posibilități de overclock. Majoritatea procesoarelor AMD vin deblocate din fabrică, deci le poți modifica frecvența și voltajul, obținând astfel o putere mai mare. Atenție însă, majoritatea coolerelor cu care vin AMD-urile sunt slăbuțe și gălăgioase, deci va trebui luat un nou cooler de nădejde.
În cazul unei scurte căderi de tensiune, computerul sau laptopul care este înzestrat cu un procesor AMD nu își dau restart.

Contra
În cazul unor defecțiuni ale coolerului, procesorul va continua să funcționeze până se va arde. Și nu toți utilizatorii au pe monitor un senzor care le spune viteza de rotație a coolerului…
Consumul de energie. Orice procesor AMD va consuma mai mult ca unul Intel. Iar în cazul unui overclock, acesta va păpa mai mult curent. Adică, facturile la curent vor fi mai mari ca-n cazul folosirii unui procesor Intel.

Și hai să discutăm și despre un anumit tip de procesor AMD, anume AMD Vishera, FX-8300.
Acest CPU AMD vine cu o frecvență standard de 3.3 Ghz. Însă, utilizatorii îi pot mări performanța până la 4.2 Ghz, stabil. Adică fără ca procesorul să dea rateuri, startup-uri, blocări sau o ardere iremediabilă.
Acesta vine înzestrat cu 8 nucleee, fiecare la 3.3 GHz. De asemenea, fiecare nucleu poate funcționa independent față de altul. Un alt punct forte al acestui procesor este memoria cache de 8 MB. Tehnologia de fabricație este nu foarte strălucită, de 32nm, însă acest lucru nu este un minus al procesorului AMD.
Memoria suportată de acest CPU AMD este 1866Mgz dual Channel.

Iar cel mai bun punct forte al acestuia este prețul de nici 500 lei. Unde mai pui la socoteală și faptul că-l poți câștiga la acest concurs

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.