ASA A FOST SA FIE, AMINTIRI DIN TINERETE SI COPILARIE – ULTIMUL EPISOD

Spuneam in precedentele articole ca, la inceputurile televiziunii, muzica usoara romaneasca,era dominata de Dorina Draghici, Gica Petrescu, Luigi Ionescu, Aida Moga, Nicolae Nitescu, Gigi Marga si altii, cunoscuti din spectacole si turnee. Televiziunea le aducea popularitate in plus, dar au trecut destui ani pana cand numarul de televizoare a ajuns de ordinul sutelor de mii. Prima interpreta de muzica usoara lansata de televiziune a fost Margareta Paslaru. La prima prezenta pe micul ecran, era eleva si canta la un club muncitoresc din cartierul Bucurestii Noi. Lansarea ei la televizor a facut-o celebra doar in cateva saptamani! Compozitorii cunoscuti se inghesuiau sa-i ofere melodii. Alaturi de ea, a inceput sa apara frecvent in programele televizate Marina Voica, care a devenit si ea vedeta datorita televiziunii. 


Cei care au remarcat-o si au adus-o la televiziune pe Margareta au fost Valeriu Lazarov si Ileana Pop. Ei au fost primii selectioneri de persoane capabile sa devina mari atractii ale micului ecran. Dupa plecarea din tara a lui Valeriu Lazarov, au devenit generatori de vedete Alexandru Bocanet, care se limita la o echipa restransa si Sorin Grigorescu, cel care a lansat majoritatea cantaretilor de muzica usoara de prim rang ai anilor ‘970-‘980, prin celebra emisiune “Steaua fara nume”. Ileana Pop, nume mai putin cunoscut in afara Televiziunii Romane, a avut vocatia gasirii unor tineri talentati, pe care ii aducea la Televiziune. A fost mereu un secondant al unora din marii realizatori de emisiuni de divertisment. Ea i-a atras catre televiziune, inca de cand erau studenti, pe Florian Pittis, pe Mariana Mihut si pe multi altii. Tudor Vornicu, el insusi om cu talentul rar de a simti vocatia telegenica a unor oameni (i-a invitat frecvent la Televiziune pe prof. Grigore Moisil si pe Catinca Ralea) si-a asociat-o pe Ileana Pop ca realizator la emisiunea duminicala, sub numele Ileana Vlad.

Cand a infiintat in Romania prima sa firma de productii televizate, Valeriu Lazarov a numit-o director pe aceeasi Ileana Pop, desi aceasta depasise, de multa vreme, varsta pensionarii. Amintiri, amintiri! Unele (multe) placute, altele mai putin ca asa a fost sa fie!… Si a fost! Dupa moartea lui Dej, in 1965, Nicolae Ceausescu a fost ales secretar general al unicului partid, PCR, iar din 21 August 1965 Republica Populara Romana a capatat denumirea de Republica Socialista Romania. În aceasta perioada, tara a fost condusa de Nicolae Ceausescu, în calitatea sa de secretar general al partidului unic, la care s-a adaugat, începând cu anul 1974, functia de presedinte al Republicii Socialiste România.


Regimul comunist, sub conducerea lui Nicolae Ceausescu, a avut un caracter preponderent dictatorial. Pe la inceput, pe ici, pe colo, s-a simtit o palida (si scurta!) imbunatatire a unor lucruri, de fapta societatii in general.

Dupa? Ce sa mai spun?! Se stie, le-am vazut si le-am trait (amarnic) cu totii! Au fost ce-i drept si unele realizari, dar si multe, multe de tot, suferinte si privatiuni. Pentru mine (si pt altii ca mine) copilaria era… o amintire. Traiam acum anii tineretii, o tinerte zbuciumata (ca si tara) in care singura dorinta era aceea de a suporta si de a merge inainte pentru a trai. M-am casatorit, am intemeiat o tanara famile, s-a nascut si unicul copil, iar din 1968 si o cariera profesionala ce-mi dadea sperante: gazetaria!

Pentru inceput, in presa scrisa iar dupa 1970, in cea audio-vizuala (Radioteleviziunea Romana, asa se numea) de unde, de ani buni, am iesit la pensie. E lesne de inteles ca acum toate acestea,toti anii care au fost si au trecut, au ramas doar simple amintiri! Unele dintre acestea, care inca-mi sunt vii, vi le-am facut cunoscute si dumneavoastra, prin articolele precedente pe care, eventual, le-ati citit. Altele, si nu putine la numar, s-au sters odata cu anii. In viata, se stie, totu-i trecator! Au mai ramas totusi unele regrete pe care acum, dupa ani si ani, reapar in memorie. Asa-mi aduc aminte de jocurile copilariei, dar si de unele evenimente deosebite (cel putin pt. mine) traite in vechea oranduire cand, dincolo de toate relele, cum atesta de fapt si legile dialecticii, au fost si unele mai bune.


Cum pot sa uiti ca in acei ani sportul romanesc, spre exemplu, a inregistrat constant mari performante pe care acum, cei mai tineri nici nu le pot concepe! In acei ani au fost cucerite zeci de titluri olimpice, atunci nationala masculina de handbal (de 4 ori consecutiv campioana mondiala) a fost timp de 10 ani invincibila in lume, reprezentativa de rugby invingea Franta, atletii cucereau… in serie titluri si recorduri (europene, olimpice si mondiale!), la voley (m si f) cuceream titluri europene, boxerii de asemenea iar numele Nadiei Comaneci, Iolandei Balas, Gica Hagi si a altor mari sportivi romani au ramas si acum binecunoscute oriunde in lume!

Dintr-un cu totul alt domeniu, al divertismentuli (banal), un amuzament: Multe dintre restaurantele bucureştene fuseseră in acea vreme rebotezate. Capşa devenise “Bucureşti”, de pildă Athenee Palace işi păstrase insă hramul şi-l păstrase şi pe Petrică Johnson, barmanul de culoare. Acolo venea noua elită intelectuală fidelă regimului. Dar in cele doua braserii, mai puteau fi văzuţi şi scriitori interbelici, străini de graţiile noului regim, precum poetul Ion Barbu sau Păstorel Teodoreanu. Acesta din urmă, puţin grizat, intr-o seară, ieşind de la Athenee Palace, a scos o bancnotă de 5 lei vrand să i-o dea portarului – credea el – galonat şi plin de fireturi, cu rugămintea: “Adu-mi, te rog,un taxi“! Poetul il confundase pe portar cu un amiral venit la o recepţie. Indignat, acesta şi-a declinat identitatea, ameninţandu-l cu arestarea pe poet. “Atunci, adu-mi un vapor”, a răspuns Păstorel.

In apropiere de Athenee Palace, pe locul actualului Hotel Bucureşti, intr- un bloc prăbuşit la cutremurul din 1977, işi continua existenţa, la parter şi la primul etaj, Cofetăria Nestor, rebotezată “Victoria”. La etaj, cofetăria avea aspectul unei braserii elegante. O frecventau domni de pe vremuri, cu părul alb sau grizonat, imbrăcaţi pedant, unii arborand batista la buzunarul de la piept al hainei. Aici se serveau caffe-frape şi Mazagrin cu pai lipit de sticla brumată a sondei, bere germană, vermut italian, coniac indigen, citron presse şi oranjadă. Specialităţile de cofetărie erau pregătite după reţete vechi, adesea de către aceiaşi oameni din epoca anterioară instaurării comunismului.  Se serveau la “Nestor” profiterol, tort şi merengue-glace, ingheţată simplă ori asortată cu frişcă şi “langue de chat”, Coupe-Jacques, Krantz, Joffre, Parfait Marechal, prăjituri Bibescu, cărora ulterior li s-a spus Tosca, picromigdale, alune de pădure pudrate fin cu sare, cafea turcească şi cafea-filtru. Toate de o calitate ireprosabila!… Acum, toate-s amintiri!


Apropo, dvs. cei mai in varsta (ca sa nu zic cum li se zice!) va mai reamintiti de: Ţiriac şi Năstase, “Macarale, rad in soare argintii”, au intrat ruşii in Cehoslovacia, de unt, făină, paine, zahăr şi ulei pe cartelă, ouă roşii, pantaloni supraelastici, cotele apelor Dunarii de…“tacamuri”, babic, ghiudem, nechezol, Vama-Veche, blatul pe tren la Sinaia sau de cantonamentele din Şcolile Sportive si incălzit apa pe reşou, de… ,,Tanţa şi Costel”,  Zizi Şerban, studenţii din Cuba, repartiţia, Marin Moraru şi Toma Caragiu, de ceaun din fontă, cravată de pionier, nudism la Sf. Gheorghe, halviţă, ciubuc, sirop de 50 de bani, casată de la “Albina”, profiterol, statuia lui Mihai Viteazul, la coada calului, penare din lemn, ţigări Mărăşeşti, hartie albastră de invelit caietele, fier de călcat cu cărbuni incinşi, tocul cu peniţă, galoşii, butoiul in care se aduna apa de ploaie pentru spălat părul, pereţii vopsiţi cu rolul, fragii din tren, Moş Gerilă, dar si de televiziunea alb-negru, de dopurile din cocean, unt in frunză de brusture, Parcul Circului, creionul chimic etc etc?!

Daca da, inseamna ca desi zeci de ani au trecut, memoria inca nu va inseala! Aici pun punct final AMINTIRILOR din vremuri de demult, cu prercizarea (repetata) ca pe mai toate dintre ele le-am trait nemijlocit, pe unele le-am aflat din presa vremii, chiar si din… barfa (care se poarta si acum!) cat si de pe unele site-uri de pe internet.

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.