ATENTIE LA SANATATE , DAR SI… LA APARAREA EI!

 

Se stie ca un atac de cord este o urgenta medicala. Trebuie sa suni imediat serviciul de urgenta in cazul insufere suferi un infarct miocardic. La majoritatea persoanelor, simptomele apar abia dupa 3 ore de la declansarea acestuia. Din pacate insa, multi pacienti isi pierd viata inainte de a ajunge la spital. Cu cat se intervine mai repede, cu atat cresc sansele de supravietuire. Tratamentul medical prompt scade sansele afectarii cardiace.

Asa ca, haideti sa presupunem ca este ora… 19: 45 si va ducieti spre casa dupa o zi  neobisnuit de grea la lucru (eventual, singur). Sunteti cu adevarat obosit, furios . Poate si frustrat. Dintr- o data, începeti sa simtiti dureri mari in piept cu extindere în brat si- n maxilar

. Sunteti la aproximativ cinci kilometri de spitalul cel mai apropiat de casa dvs. si nici nu stiti daca mai puteti merge atât de departe. Si chiar, iarasi sa presupunem, ca ati fost totusi instruit sa acordati primul ajutor, dar cel care a predat cursul nu v- a spus cum sa faceti asta si pe tine însuti. Cum poti supravietui singur unui atac de cord? Multi semeni d- ai nostri sunt singuri, singurei atunci când au un asemenea caz, persoana a carei inima bate inadecvat si care se simte inconstient are doar 10 secunde înainte de a- si pierde constiinta! Cu toate acestea, va puteti ajuta tusind. Apoi?! Trebuie deasemenea, sa stiti ca inainte de fiecare tuse, e necesar sa faci o inspiratie profunda, iar tusea sa fie tot profunda si cat mai prelungita.

Respiratiile si o tusea trebuie repetate la fiecare doua secunde fara întrerupere, pâna când primiti ajutor sau pana când inima bate normal. Respiratiile adânci aduc oxigen în plamâni si miscarile tusei comprima inima si mentin circulatia sângelui. Presiunea asupra inimii ajuta si la restabilirea ritmului normal. În acest fel, victimele atacului de cord pot merge la un spital.

Altfel, muschiul inimii va fi privat de oxigen si va muri, treptat!…
Afland toate aceste situatii alarmante,firesc va intrebati: care- s oare simptomele ce premerg(anunta)atacul de cord?! Medicul specialist,cardiologul,va pune acum in tema:

– modificari ale tonusului mental , mai ales la varstnici;
– durerere in piept fie sub forma unei presiuni, apasari sau senzatie de plenitudine, localizata in centrul pieptului dar si in zona maxilarului, umar, brate, spate, stomac.

– transpiratie rece; ameteli; greata (mai frecvent intalnita la femei);amorteala, dureri, furnicaturi in bratul stang; scurtarea respiratiei; slabiciune sau oboseala, intalnita mai ales la varstnici.

Durerile toracice se pot manifesta in crize de cateva minute care apoi dispar si reapar! Masuri de prim ajutor in cazul in care o persoana, cunoscuta sau nu, ar putea avea un asemenea atac de cord: se va suna serviciul medical de urgenta, cat mai repede de la declansarea simptomelor; cel in cauza se va odihni, va sta asezat si va incerca sa- si pastreze calmul; se va lua nitroglicerina cat mai rapid daca apar deja simptomele infarctului miocardic si daca medicamentul a fost prescris de medic; se va mesteca si inghiti o aspirina (daca nu aveti alergii la acest medicament); celui aflat in pericol i se va face resuscitare cardiopulmonara: respiratie gura la gura si comprimare in zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgenta vor oferi indicatiile cuvenite pentru realizarea corecta a procedurilor , pana la sosirea ambulantei.

Ce nu trebuie facut? Nu se va lasa singura persoana care are sufera un infarct, decat daca este absolut necesar, pentru a se cere ajutor; nu se va permite bolnavului sa nege simptomele si chiar daca acesta protesteaza, se va solicita serviciul de urgenta; nu se va astepta pentru a vedea daca simptomele dispar; nu se va oferi nici un medicament pacientului cu exceptia celor prescrise de medic pentru afectiunile cardiovasculare.

Toate cele mai sus scrise provin de la medici autorizati, in masura sa le ofere spre stiinta si

folosul dumneavoastra. Ca o parere: spuneti- le la cât mai multe persoane posibil. Asta ar putea sa le salveze viata!

Sanatate si atentie la tot ce- ati aflat! Cu bine!…

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Leapșa căsătoriei

Am primit de la Rudolf o leapșă despre căsătorie. La care nu prea știu ce să răspund! Hai să vedem...

Blow Job

Şi cum despre femei n-am mai scris demult ceva, pun mai jos un filmuleţ. Este activitatea pe care orice femeie...

Bine sau rau?

Ne intrebam la multe chestii daca e bine sau rau. Am consumat banii de paine pe bere. Ce-am facut e...

Close