Avem nevoie de 8 procesoare la smartphone?

Mă uit la ce smartphoneuri au apărut în ultima vreme. Și mi-e ciudă că nu-mi pot permite unul mai acătării. Atât de ciudă, încât am lăsat FUFOrialele baltă. Avrem vreo 4 de pus sus și idei pentru încă 10. Însă mi-e ciudă că telefonul meu dă rateuri și nu filmează full HD. O părea o copilărie, nu zic nu. Însă din cauza asta am abandonat proiectul, cel puțin deocamdată.

Și mă întreb unde ajungem cu tehnologia asta? Se scot telefoane mobile pe bandă rulantă. Există telefoane cu 8 procesoare! Dumnezeule mare! Eu abia am 2 procesoare (mă rog, nuclee, cam aceeași treabă) la computer!
Mi-am pus întrebarea dacă vom juca Call of duty Ghosts pe telefonul mobil.
Cred că deja este posibil asta, cu noul Meizu MX3, care are și o memorie internă de 128 GB…
Meizu-MX3

Am vrut să joc și eu Call of duty. Eroare că n-aveam minim 6 giga de RAM. L-am terminat, un joc superb însă extrem de scurt.

De două zile am instalat Need for Speed Rivals. Bucurie mare. Am mers o cursă. apoi, când să pornesc tura cu mașina poliției, mi se blochează PC-ul. Freeze cu loop de sunet. Nu-și revine decât cu restart de la buton. Nu e primul joc care-mi face nasoleli d-astea. Sunt mai mult decât sigur că-i de la placa asta video. Am să-mi pun cât de curând, sper ca până la sfârșitul anului, poate mă fericește Moș Crăciun cu încă 4 giga RAM.
Dacă și atunci va face așa, trebuie s-o repar… Sau să nu joc unele jocuri. Alde Singularity și NFS Rivals? Ciudată treabă! Nu știu ce să-i mai fac…

Mă uit la Mariusică, se chinuie cu-n Atlon vechi de când lumea. Are vreo 15 ani, 2 giga ram, DDR1…
Măcar placa video o are bunicică, ce aveam și eu, un GT 9600. Și văd cu groază cât costă o placă video cu specificații asemănătoare cu-a mea. 700 lei…

După ce-am mai făcut ceva săpături, am observat care e de fapt problema. Pe lângă placa video care la peste 77 de grade se blochează, marea problemă , într-adevăr, RAMUL!

În mod normal am ocupat 48% cu google Chrome pornit. În plus, am foarte puțin spațiu liber pe hard, toate partițiile fiindu-mi pline. Așadar m-am apucat să șterg din chestii care nu-mi trebuiesc. Am golit 150 de giga.
Însă problema rămâne. Ramul va trebui mărit. Și cât de curând îmi voi mai lua încă 2 giga RAM. Prețul e acceptabil. Găsisem acum o lună și cu 62 de lei în loc de 100, însă acum nu mai dau de magazinul cu pricina…
Și ajungem iar la întrebarea inițială. Chiar avem nevoie de atâta putere de calcul la un telefon mobil? Înțeleg că-s jocuri din ce în ce mai performante, însă chiar avem nevoie de ele? Sau și jocurile astea de merg toate pe platforma Android au puterea de-a ne subjuga mai mult, sub călcâiul google?

Nu știu. Eu personal nu mi-aș un smartphone atât de scump. Nu am ce face cu el. Un dual core la 1,5 e de ajuns. Sau, în caz că-mi voi repara HTC One X, voi avea quad core la 1,5. Mi-ar plăcea ceva cu ecran de 5 inci însă, cu aceleași configurații. Cred că dacă aș avea bani grămadă aș lua un Galaxy Note 3, găsit și cu 2800 le la resigilate, doar pentru ecranul imens și rezoluția incredibilă a filmărilor.

Comments

comments

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.