Avem o tară murdară!

Nu-i o noutate si nici-un secret ca Romania de azi, este o tara murdara! Aproape peste tot, pe strazi si-n parcuri, pe trotuare, in metrou sau in alte mijloace de transport intalnesti fara sa vrei maldare de gunoaie de tot felul. De la cine provin? Nu-i prea greu de raspuns: de la cetateni, de la conationalii nostri, mai exact,de la unii dintre ei, iresponsabili, lipsiti de spiritul si respectul civic, si chiar de elementarul bun simt. Va intrebati probabil, de ce nu se iau masuri, de ce acesti cotravenienti nu sunt sanctionati?! Ce fac edili si ce intreprind autoritatile locale (dar si centrale) pentru eradicarea  amintitei situatii? Va spun tot eu: mai nimic! Sau pe alocuri, fie ca aplica minime amenzi, fie ca doar mimeaza acest lucru, vezi Doamne, din… toleranta! O toleranta insa, gresit inteleasa.

Mai sunt, din fericire, si unele exceptii. In acceptie pozitiva. Exceptii de adevarati buni gospodari, de edili care-si inteleg rostul, in folosul obstei. Un asfel de caz, iata, este municipiul Buzau. Acolo unde, din cate am aflat din presa, codul bunelor maniere publice (aproape inexistent in cele mai multe locuri din tara), da aici fiori necivilizatilor! Am aflat asadar, ca un regulament de conduita sociala aflat in dezbatere publica, urmeaza, in scurt timp, sa fie supus votului Consiliului local!

Acest binevenit act normativ va institui amenzi serioase pentru toti cei care afecteaza domeniul public. Astfel buzoienii vor fi obligati sa nu mai scuture covoare sau sa nu mai intinda rufele la uscat pe balcoanele deschise sau in afara lor. Se mai prevede in acelasi proiect de viitor act normativ si interzicerea batatoarelor de covoare intre blocuri, scuipatul pe strada, scrisul sau desenatul pe peretii blocurilor, aruncatul hartiilor pe strada, trotuare si-n orice spatiu public si multe semenea restrictii menite sa introduca ordinea si linistea publica. Orice incalcare a acestora, prevede programul aflat in dezbatere publica, va fi aspru sanctionata de catre politistii locali, cu amenzi de pana la 1000 de lei. Poate doar numai asa, cei care incalca grosolan regulile de convetuire sociala, vor invata sa se comporte civilizat!

Ma intreb totusi: OARE CINE, CE ORAS SAU ALTFEL DE LOCALITATE VA URMA EXEMPLUL BUZAULUI?

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.