BAILE HERCULANE SI VALSUL CE-I POARTA NUMELE!

De-a lungul anilor despre Baile Herculane s-a tot scris (si nu odata) mai cu seama cu referi cvazi exclusive in ce priveste efectele benefice (chiar uimitoare!) ale apelor termale din aceste mirifice plaiuri de la poalele muntelui Domogled. Asadar, in ani, de aici s-au aflat si se stiu multe si marunte, nu numai despre calitatile curative ale izvoarelor termale, dar si despre frumustea locurilor, despre posiblitatile si atractiile turistice, despre trecutul dar si prezentul cu regretabila si accentuata degradare a multor cladiri de patrimoniu, candva o mandrie nationala!

Mai putin stiute insa, sau chiar deloc, este faptul ca, un celebru vals, compus în urma cu peste 100 de ani de un muzician austriac, poarta numele statiunii Baile Herculane! Probabil ca-n prezent putini sunt cei care mai sunt la curent în zilele noastre cu aceasta inedita si interesanta poveste. Istoria fascinanta a valsului care s-a nascut chiar în cladirea Cazinoului (frecventat pe vremuri de aristocratia Imperiului Austro-Ungar), a fost readusa însa în atentie de istoricul Dorin Balteanu.

Nu demult am aflat-o si noi din sursa “Reper 24h” –  „Souvenir de Herkulesbad”, precizeaza, intre altele, Karina Tincul “este numele celebrului vals compus în statiunea de pe Valea Cernei de catre austriacul Jakob Pazeller, cu peste 100 de ani în urma. Acest lucru se întâmpla în vara anului 1903. Prezent în Baile Herculane, pentru o serie de concerte derulate în pavilionul muzical din parcul central, compozitorul si dirijorul austriac, având un moment de pauza, s-a dus în salonul de cura de la Cazinou, s-a asezat la pian, relaxat, si-a început sa improvizeze câteva note muzicale.

Dar la un moment dat, spune istoricul Dorin Balteanu, a observat ca din improvizatiile sale (n.n. – e vorba de Jacob Pazeller) a rezultat o tema interesanta, care în cele din urma s-a dezvoltat într- un vals. În câteva zile, premiera valsului a avut loc chiar la Cazinoul din Baile Herculane, iar audienta a fost impresionanta. Valsul s-a bucurat de un succes deosebit, fiind cântat la aceea vreme pe scenele din Budapesta, Viena, Leipzig, Stockholm, Chicago si Tokyo. Chiar si în zilele noastre, valsul, relativ putin cunoscut în România, este cântat în întreaga lume, facând cunoscut numele statiunii milenare. El poate fi ascultat, in mai multe variante, atat pe net cat si pe Youtube, in interpretarea compozitoarei ei violonistei austriece de origine româna, Doina Fischer.

Intrebat la acea vreme daca a mai compus si alte valsuri, compozitorul J. Pazeller a raspuns: “Nu, am compus o multime de asemenea valsuri, poate mai frumoase decât acesta, dar nimeni nu a observat. În schimb audienta de la Baile Herculane a fost foarte impresionata”.

Cazinoul din Baile Herculane, locul in care s-a “nascut” valsul amintit, a fost consruit in 1860, frecventat pe vremuri de aristocratia din imperiul Austro-Ungar, si considerat, pe buna dreptate, drept monument istoric. Din pacate, asa cum s-a intamplat si cu alte asemenea cladiri, Cazinoul a fost neglijat, ajungând într-o avansata stare de degradare. Aflam insa ca nu de mult, la (si in) cladirea acestuia au demarat deja lucrari de reabilitare. Iar sala în care pe vremuri a fost compus valsul, pe care si dvs., eventualii cititori ai acestui articol, il puteti asculta vizionand clipul alaturat, a fost retencuita, s-au inlocuit usile si refacute balcoanele. Dar, cine stie?!, poate ca, n-o sa mai treaca prea mult timp si asemenea lucrari de refacere si modernizare vor cuprinde intreaga statiune. Ar fi un lucru minunat, pentru o minunata statiune!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
NOI PROBLEME PE AUTOSTRADA!…

Se scufundă din nou zona cu probleme din Autostrada A1, între Cunţa şi Sălişte. .Asadar, din nou probleme mari! Compania...

CALDURA SUFLETEASCA SI BUNATATEA,INTARESC SANATATEA!

    Impreună cu alimentația și exercițiile fizice adecvate, căldura sufletească și îngrijirea persoanelor dragi va pot aduce sănătății dv....

Review Allview P6 Qmax

A venit timpul pentru un nou review. De data aceasta, primul Allview care nu m-a dezamăgit la fotografiere și videoclipuri....

Close