BUCOVINA,INTRE IDIALIZARE SI DEMONIZARE!….

De la o vreme multi romani se tot intreaba:Bucovina ,face parte din Moldova sau este o provincie total diferită? Locuitorii acestei zone sunt bucovineni sau moldoveni? E cu putinţă identitatea?Sub unele aspecte,da,spun eu.Sub alt aspect,tot ca o parere proprie,zic nu!Aceasta cu atat mai mult cu cat se stie că bucovinenii te corectează în general dacă îi etichetezi drept… moldoveni (și vai ce mai zâmbesc unii cu subînțeles când se petrece asta de parcă simplu fapt că ei nu știu diferența e de-ajuns să facă observația nulă).Dar atitudinea bucovineanului nu este însă legată de desconsiderarea moldovenilor,cum se întâmplă deseori între frații români din alte regiuni (vestul și sudul țării sunt culmea când e vorba de ponegrit județele vecine) ci din mândria de a aparține Bucovinei! ,,Bucovinenii nu sunt numai moldoveni, dar sunt cei mai vechi, mai neaoşi moldoveni”spunea,nu de mult ,Preşedintele Academiei Române, dl.Ioan Aurel Pop,cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara.Si tot domnia sa a mai spus ca ,,Bucovinenii sunt cei mai neaoşi moldoveni, dar care au beneficiat de pătrunderea mai rapidă a civilizaţiei occidentale.De câte ori n-am auzit «Eu sunt bucovinean, nu moldovean»?… Mai întâi trebuie să ne reamintim că regiunea Bucovinei, cum se spune în Declaraţia de Unire, a fost chiar vatra Moldovei, adică Ţara de Sus. În Bucovina se găsesc cele trei capitale vechi ale Moldovei, adică Baia, Siret şi Suceava. Aici se află marile ctitorii şi tot aici se află gropniţele domneşti, despre care pomeneşte Declaraţia de Unire, cu odorul cel sfânt la Putna.Aici îşi doarme somnul de veci părintele Moldovei, eroul nostru naţional, Ştefan cel Mare şi Sfânt, care, aşa viforos cum era, a deschis calea Ţării Româneşti răsăritene înspre înveşnicire”

Dl. Ioan Aurel Pop,consideră că nevoia de distincţie a bucovinenilor vine din cel puţin două motive, primul fiind sensul peiorativ pe care îl dau unii – din ignoranţă şi rea-voinţă – numelui de moldovean, iar al doilea este legat de pătrunderea mai rapidă în Bucovina a civilizaţiei occidentale în urma anexării ei de austrieci.

„E rău să te stăpânească străinii, dar nu-i tot una să te stăpânească un imperiu mai înapoiat sau unul mai avansat. Când spun mai înapoiat sau avansat mă gândesc la modelul de civilizaţie care domină astăzi în lume, nu mă gândesc la popoare. Iar modelul care domină astăzi în lume nu este cel răsăritean, bizantin şi ortodox, din păcate pentru noi, ci este modelul de civilizaţie concurenţial, individualist, competitiv, cu industrie, cu bănci, cu luptă până la sânge pentru profit. Acest model e cel care domină lumea” .A.P.a mai adaugat ca Bucovina, pătrunsă fără voia ei pe traseul acestui model, a devenit mai occidentală, mai potrivită cu modelul decât restul Moldovei.,, Distincţia dintre Bucovina şi restul Moldovei este de dată recentă şi provine din secolul al XVIII-lea, înainte neexistând decât Ţara de Sus şi Ţara de Jos.”Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor)este cunoscută pentru mănăstirile construite de foști domnitori și boieri moldoveni (Mușatinii, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Ștefan Tomșa, Alexandru Lăpușneanu.Exista si o stema a Bucovinei ce a fost creată de administrația Imperiului Habsburgic pentru a desemna teritoriul Bucovinei, în 1775, și apoi Ducatul Bucovinei, din 1849, în Imperiul austro-ungar.Dar din pricina deosebirii voite dintre moldoveni şi români se nasc acum şi confuzii deosebite şi nu cred că soluţia este să răspândim confuzii. Asadar,eu(si nu numai) consider că datoria fiecărui intelectual român, dar în principal a statului, este de a spulbera si această deloc folositoare confuzie!Prin urmare, bucovinenii nu sunt numai moldoveni, dar sunt cei mai vechi, mai neaoşi moldoveni, dacă ţineţi seama de formarea voievodatului Moldovei.Fara a recurge la istoria acestor stravechi meleaguri romanesti(pe care probabil nu muti dintre noi inca n-o cunosc!)zic totusi ca aceasta mare dilemă a românilor (sunt bucovinenii moldoveni?)trebuie sa dispara!Inclusiv din spusele celor care prezinta la tv buletinele meteo si care,de regula,cam incurca lucrurile,,precizand”,intre alte asemenea confuzii,ca ,,in zona Bucovinei,acolo,pe la Falticeni ,Tg.Frumos sau…Botosani o sa ploua”! Da,ploua,zic eu,dar poate si cu…neavenite confuzii! Regretabile nu numai pentru ,,specialistii”meteo, ci si pentru f multi alti romani ce nu-si cunosc,inca, propria lor tara!

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Mâncare bio, băutură bio, cosmetice bio…

Ce știm despre produsele bio? Că-s foarte sănătoase, de aceea sunt și scumpe. Vezi tu, vrei să mănânci și să...

Printre sute de cretini…

Cei care folosesc măcar ocazional filelistul, cam știu și ce fel de oameni sunt ăia de comentează. S-au strâns acolo...

VINE,VINE RELAXAREA!…

Bucurie-n toata tara,floricele pe campii,hai sa le adunam copii!Da,asa spune cantecul,asa o dorim cu totii, dar si guvernantii nostri cei...

Close