CA TOT OMU’ PAN’ CE MORI, ALERGI (O VIAȚA) DUPĂ… SĂRBĂTORI!

Și iată așa, doar peste câteva zile va vine iar… Crăciunul!Cea mai mare sărbătoare a creștinătățîi, așteptată de când se știe, cu justificate emoții și cu bucurie, de orice trăitor. Dar, recunoaște, până la Crăciun ai tot alergat, nebun! După una, după altă, după toate la un loc, n-ai nici timp să stai, deloc!

Cumpărături, cadouri, îmbulzeală, toate dintr-o repezeală, că na, vine Moșu’ și mă vede că n-am prea făcut ce trebe! Ci doar câte oleacă, câte-un pic, ca să nu fiu de calic! Apoi, după trei zile-n șir, cu palincă și cighir, cu vinut, bere sau suc, cu petreceri că românu’, toate-au fost și… pe aici ți-i drumu’! Vine și Revelonul! Nu poți sta nepăsător și… vrei nu vrei, o iei iarăși la picior! Tot cumpărături mai frate, să fie așa, din plin, pe săturate. Când cu prietenii și toți ai tăi vei petrece barosan, până vine Noul An!

Iar a două zi mahmur, să fii iarăși freș – om bun, mai ceva că nou născut, ca și anul ce-a sosit. Ce urmează după aia? Simplu,vine iarăși primăvara! 1 Martie, Ziua Femeii,Ziua Bărbatului (da, așa-i!), 1 Aprilie, ziua pacalelilor, Dragobetele, sărbătoarea noastră, dar și sărbătoarea lor, Valentine’s Day! Vine apoi.. Paștele! Te-ai gândit sau nu la ce vei face? Dacă da sau ba, asta-i treaba ta. Cumpărături (pe saturatelea), alergătură, îmbulzeală, te dai și la tocmeală pentru nuci, carne de miel sau ouă, pentru tot ce-i necesar vouă… Nici nu te-ai dezmeticit bine și uite, vine 1 Mai! Sărbătoarea Muncii! Veselie cât înghite, iarbă verde, mititei, multă, multă bere bei, dacă vrei mai bei și-un vin, cu un prieten, cu-n vecin. Tot așa o ții mai frate, multe zile-mbelsugate că doar na, e libertate!

După zile de “odihnă”, vrei nu vrei, treci și… la muncă! Vin, la rând, și alte Zile: cea a Limbii Române, a Copilului etc etc… Nici nu intri-n ritm mai vere, că de prin apropiere, o amica, doamna Dana, îți șoptește la ureche: vezi că a venit și vara!

Ți-ai programat concediul? Unde pleci, unde te duci, stai aici, la marea noastră, ori mergi la bulgari, la turci? Pan’ce dai răspuns lui d-nei Dana, iată, vine iarăși, toamna! Ce-i drept nu-s sărbători, deloc, dar nici nu poți să stai pe loc. Tre’ să faci alergătură, să-ți asiguri pentru gură. Pentru tine și soție, pentru întreagă familie că doar știi, iarnă-i aproape! O să-ți bată la ferastra anunțând că-i ziua noastră: 1 Decembrie.

N-ai ce-i face, îi Sărbătoare. Dar și două, nelucrătoare! Toate la un loc, mai frate, sub logo-ul de unitate: Marea Unire! Așadar, la alergare! Iarăși pe la cozi și-n magazine, prin piețe cu rafturi pline, cumperi vin, cumperi tărie, mancarica să tot fie.

Pentru că-n democrație, numai sărbători să fie, cu logo, fără logo iata-te-n Anul Nou! Via, din nou, – Crăciun! Bun sau nu, lucrurile se cam repetă, după aceeași… rețeta.Tu, în schimb, rămâi la fel. Același om, vesel și cu-n an mai mult. Asta-i cursul vieții tale?! Să tot stai cu gândul la o nouă sărbătoare și pregătit de alergare? Oare până când, bădie, totu-i dat așa să fie? Curată monotonie, zice prietenul Vasile, care nici nu vrea să știe că, nu peste multă vreme, e din nou… Sfântul Vasile! Ești pregătit de alergare? Răspunsul dau tot eu, să fie: asta-i cursul vieții tale!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.