CAFEAUA – “LICOAREA MAGICA” CEA DE TOATE ZILELE!

Este un lucru bine stiut ca puterea ei, a cafelei, se trage de la substanta numita cafeina, însa cât de multe cunoastem despre aceasta “licoare magica” vom afla din randurile care urmeaza. Iata asadar, cateva din curiozitatile cafelei:

Cafea boabe sau nu? Cu zahar sau fara, cu lapte sau neagra?

Cafeaua este, probabil, cea mai consumata bautura de pe glob. Ea trece peste toate granitele culturale si aproape ca nu exista casa pe glob în care sa nu gasesti macar o boaba de cafea. Desi denumirea generala este “boabe de cafea”, partea plantei care este prajita si macinata pentru ca tu sa te poti bucura de cafeaua de dimineata este, de fapt, samânta. Este vorba de fapt despre semintele unui fruct rosu, numit “cireasa de cafea”.

Cafeaua, o bautura care îti da energie!

Aceasta este una dintre cele mai interesante curiozitati despre cafea. Legenda spune ca un pastor de capre a descoperit cafeaua dupa ce animalele au mâncat niste cirese de cafea si au luat-o razna din cauza energiei date de cafeina. Fie ca aceasta poveste este adevarata sau nu, cafeaua era la început consumata sub forma de mâncare, si nu de bautura! Triburile africane primitive amestecau fructele si semintele cafelei cu grasime animala si obtineau un fel de gustare care dadea intr-adevar energie. Cea mai scumpa cafea din lume este Kopi Luwak. Originara din Indonezia, aceasta cafea este recoltata dupa ce a trecut prin sistemul digestiv al zibetei asiatice de palmier, un mamifer mic, asemanator cu pisica. Mai simplu spus, este o cafea obtinuta din excremente! Se pare ca procesul de digestie îi ofera cafelei un gust complex si bogat. Amatorii de cafea Kopi Luwak sunt insa dispusi sa plateasca 50 de dolari sau chiar mai mult, pentru o ceasca!

Curiozitati despre cafea – Un alt fel de combustibil!

Se stie ca o cana buna de cafea face viata sa para si mai buna. Cafeaua este a doua cea mai comercializata marfa de pe planeta. Care e prima? Petrolul. Din fericire, cafeaua nu genereaza atâtea turbulente social- economice si chiar politice, precum petrolul! Ce bine ar fi daca am reusi s-o folosim si pentru a ne alimenta masinile, nu?!

Au încercat, ce-i drept, sa o interzica de sase ori! Prima oara, cafeaua a fost interzisa la Mecca, în 1511, deoarece liderii musulmani credeau ca stimula gândirea radicala. Clericii italieni din secolul al XVI- lea au interzis aceasta bautura, pe motiv ca ea are o natura “satanica” (din cauza culorii). Cu toate acestea, Papa Clement al VII-lea iubea cafeaua atât de mult încât a ridicat interdictia si a botezat cafeaua în 1600, pentru a o scapa de caracterul satanic. Dar in 1623, când a ajuns la conducerea Imperiului Otoman, sultanul Murad al IV-lea a introdus o pedeapsa pentru cei prinsi care beau cafea! Consumatorii acesteea erau batuti si aruncati în mare!

In 1746, guvernul suedez a scos în afara legii nu doar cafeaua, ci si accesoriile pentru cafea, precum cestile si farfuriile. De asemenea, în 1777, Frederic cel Mare al Prusiei a emis un document care declara întâietatea berii în fata cafelei, deoarece considera ca aceasta din urma are un efect negativ asupra consumului de bere din tara. Poate ca va mai reamintiti ca pe vremea… impuscatului, si-n Romania nu se gasea cafea! Oficial n-a fost interzisa, dar nu se gasea! Cica din motive… economice! Cu greu mai gaseai doar… nechezol (mai tineti minte?) sau o mai puteai cumpara la preturi exorbitante, pe la sarbi sau prin alte piete si locuri din strainatate! Ce vremuri!

Acum, la final, cate ceva despre… cea mai mare ceasca de cafea!

Când vine vorba despre curiozitati despre cafea, trebuie sa stiti ca cea mai mare ceasca de cafea cu gheata preparata vreodata a avut 14.228 litri! Bautura, despre care ne informeaza “Curiozitati.ro“, a fost preparata pe 17 iulie 2014, în Coreea de Sud, conform Cartii Recordurilor Guinness! Dar desprea alte oarecum asemanatoare curiozitat si recorduri, vom mai vorbi (scrie) intr-un viitor articol!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.