ATENTIE, CAINE RAU! DAR SI STAPANI (OAMENI) PE MASURA!

Cu ceva ani in urma, topul stirilor senzationale din presa scrisa dar si tv, era dominat de o stire mai deosebita. Ba chiar, incredibila! Lapidara pentru inceput, apoi mai detaliata, stirea ne in cunostinta ca intr-un parc bucurestean, un prescolar, scapat pentru cateva momente din supravegherea bunicii, a fost realmente devorat, in plina zi, de o haita de caini vagabonzi!

Sa afli, sa citesti si sa nu crezi! Intradevar, nu-ti vine sa crezi, nu poti sa concepi ca e posibil asa ceva! Si totusi, daca va mai reamintiti, asa a fost. Un copil nevinovat mancat de patrupedele flamande, ziua in amiaza mare in Capitala unei tari europene! Cum s-a ajuns la aceasta jalnica situatie, cine-s de fapt adevaratii vinovati (excluzand bineinteles, ferocitatea animalelor) etc. s-a tot spus si  scris luni si chiar ani de zile! Baiul e ca n-am prea invatat mai nimic din toata acesta crunta tragedie! Si acum, dupa ani de zile, strazile si parcurile din orasele si satele romanesti (ca sa nu mai vorbim de maidane) sunt tot mai mult invadate de caini de toate rasele, fara ca nimeni (nici macar ecaresajul) sa actioneze, sa faca ceva pentru starpirea lor.

Cainii vagabonzi din Romania-s precum vacile in India! Doar ca nu sunt (inca!) declarati-animale sacre! Drept urmare, patrupedele continua ne stingherite sa faca noi victime, sa te muste sau chiar sa te desfigureze in plina strada! Mai grav e ca o parte dintre acestia au, zice-se, chiar si stapani, oameni iresponsabili care privesc pasivi la cam tot ce se intampla, suportand la o adica, contravaloarea modesta a unei eventuale amenzi! Asa s-a intamplat nu prea de mult si pe la Iasi, pe o strada deloc periferica, ba chiar in centrul urbei, acolo unde un barbat a fost… castrat de un caine de lupta, iar alti doi trecatori ocazionali, muscati! Aflu ca Inspectoratul de Politie (IPJ-Iasi) a demarat o investigatie si a constatat ca animalele erau din categoria celor care trebuie declarate autoritatilor, asa cum prevede legea. Dar cum pe la noi legile sunt doar facute, nu si respectate, s-a intamplat si aceasta nenorocire.

Ca s-a intocmit totusi dosar penal de vatamare grava ce vizeaza proprietara cainilor, ca Primaria din Iasi a prezentat un regulament privind cainii periculosi, ca proprietarii sunt obligati sa aiba la ei carnetul de sanatate sau alt document care sa ateste ca sunt inregistrati la un cabinet veterinar autorizat si ca au vaccinurile facute etc. – toate, de fapt, veritabile “apa de ploaie”, care nu schimba cu nimic datele problemei! O problema, cum spuneam, destul de grava, dar privita cu toleranta si, mai ales, in unele cazuri, cu o condamnabila indiferenta! In plus, mai vin si ca unii reprezentanti ai unor fundatii sau asociatii si ce-o mai fi, pe acolo, de… protectie a animalelor, care, furiosi, nevoie mare, zic, plini de importanta ca, cei muscati sunt de vina si ca, vrem nu vrem, asta-i situatia!

Cum s-ar spune: faceti voi ce faceti, dar pentru noi, animalele primeaza, nu omul muscat sau chiar mancat! Asa stand lucrurile, noua proxime sau potentiale victime, nu ne ramane decat sa fim cu ochii in patru, cum vine vorba romanului, sa discernem bine orice situatie periculoasa si, in primul rand, sa ne ferim de cainii vagabonzi si din rasele de lupta. Acestia  sunt conceputi prin incrucisarea mai multor rase, nu sunt caini produsi de natura, ci sunt caini care au fost creati de om pentru a participa la luptele de caini sau pentru a ucide oameni. Odata cu intrarea in ilegalitate a luptelor de caini este evident ca rasele nu puteau sa dispara, decat printr-un macel care nu-si avea rostul, asadar cainii de lupta au inceput sa devina caini de companie!?

Multi dintre noi ii aduc in casa, fara sa realizeze ca este posibil sa-si expuna familia unor riscuri extrem de mari. Desi au devenit companii remarcabile, cei mai periculosi caini din lume pot oricand sa revina la propriile tendinte innascute. Asa sunt Rottweilerii, Pitbullii, Dobermanii, Bull Terrierii si lista aceastora ar mai putea continua cu inca vreo 5 rase special “create caini de lupta” de care e mai mult decat necesar sa va feriti sau sa-i adoptati drept animal de companie! Parerea mea (si vreau sa cred ca nu numai!) este ca-i mai normal si mai sanatos sa preferati totusi companiile umane! Nu uitati insa nici de proverbul “Paza buna pazeste primejdia rea!”

MarcCiubotaru

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Ce sa nu faci la interviu

În vremurile astea tulburi, cei care au un loc de muncă, știu să tragă cu dinții de el. Însă mai...

Oameni tâmpiți

ATENȚIE: ACEST POST ERA ÎN DRAFT DE CÂTEVA ZILE. NU ARE NICIO LEGĂTURĂ CU SCANDALUL DE LA CONCURS! Nu va...

Creștinarea mașinii. Ce mă?

De vreo 2 zile am văzut știrea asta tâmpită. Creștinarea mașinii. Adică... ce mă? Efectiv rămâi așa o țâră cu...

Close