CAND UN SPORT (SKI-ul) DEVINE DOAR UN TREND

 

E iarna. Chiar daca in unele zone vremea s-a mai schimbat, incalzindu-se nitel, stratul de zapada continua sa acopere multe suprafete. Aceasta, dar nu numai, a determinat si determina pe multi conationali sa ia drumul spre zonele montane, mai ales la final de saptamana. Daca, eventul, multora dintre acesti declarati iubitori ai muntelui, unde au fos sau unde se duc, raspunsurile vor fi aceleasi: ,,La schi”. La schi, un fel a spune, pentru ca desi multi montaniarzi au (ostentativ) la vedere schiurile, ba si echipamentele de ultima generatie (clapari, casca, ochelari bengosi, masti, manusi etc.)

 

 
 
Acest sport, candva foarte practicat in Romania (cu unele rezultate onorabile in diverse competitii internationale), a devenit, mai ales in ultimii ani, un veritabil trend, o moda la… moda! Daca, tot eventual, s-ar face un sondaj la fata locurilor (partiilor) usor s-ar putea constata ca cel putin 80- 85 la suta dintre ,,schiori”sunt total in afara problemei!
 

Nimic exagerat! Mergeti oricand (acum iarna) si-o sa va convingeti de adevar. Veti vedea de toate: saniute din plastic sau simple cauciucuri, placi, cutii, cartoane si orice alte obiecte care luneca, gratare fumegande cu mici si carnati,vin (aghezmuit cu apa) fiert, iar pe mai sus, pe partiile strajuite de tunurile de facut zapada

 

cativa tineri (predomina tinerele), dar si varstnici echipati ca la carte, cu de toate, inclusiv cu schiurile pe care greu isi mai mentin echilibrul!

Adaugatii si grupurile de copii (dar si maturi) care, indrumati de asa-zisii monitori, cica profesionisti, fac mari eforturi pentru a patrunde catusi de putin in tainele schiatului. Cu totii omit insa un lucru esential: echipamentele de ultima generatie pe care le poarta si le afiseaza cu mandrie, nu te pot ajuta (eventual doar asa, ca o protectie) in a invata catusi de putin tainele schiatului! Necesare in principal sunt talentul, chemarea catre acest sport, indemanarea pe care, hai sa recunoasten, nu le poti dobandi printr-o ora sau doua de sfatuit de acei monitori carora, din cate aflu, trebuie sa le achiti o suma de bani (deloc modesta) care, in unele situatii, cu tot frigul de afara, te iau caldurile!
 
In acest amalgam, se mai strecoara, in slalom, si cate cativa schiori adevarati, insa la ani lumina de ceea ce este si a fost candva acest placut si util sport de iarna!
 

E suficient sa amintesc printre adevaratii performeri ai anilor din urma de Dumitru Sulica, Ion Coliban, Dumitru Fratila, Radu Scârneci, Vasile Ionescu, Béla Imre si Mihai Bâra, de Moise Craciun, Manole Aldescu, Dumitru Fratila si Constantin Enache dar si de Elena Epuran, Magdalena Marotineanu, Iuliana Simion, Stefania Botcariu, Margareta Arvay, Stefania Botcariu, Elena Zangor si altii care desi nu s-au clasat printre fruntasi, au avut comportari frumoase, implicit rezultate onorabile…

 
 
 

Asta era atunci, cu zeci de ani in urma, atunci cand schiatul era sport de iarna si nu doar… o moda pt. asa zisa ,,lume buna”si teribilisti. Pt. a arata cool! Acum?! V-am spus si va puteti convinge direct, la fata locului! De schiul de performanta e greu sa mai vorbesti, atata timp cat cel de mase (adevarata pepiniera pt viitorii performeri) scartie greu si… luneca la vale.

Cea mai importanta competitie de schi desfasurata în tara noastra (dupa utila, dar mereu barfita ,,Daciada”) a fost Festivalul Olimpic al Tineretului European, în iarna anului 2013. Competitia, destinata sportivilor cu vârste cuprinse între 14 si 18 ani, a debutat cu jocurile de iarna din 1993, în localitatea italiana Aosta, si se desfasoara o data la doi ani. Evenimentul s-a numit initial Zilele Olimpice ale Tineretului European(ZOTE). Cam atat. In rest, liniste si pace!

Mai exista insa, ce-i drept, acea trambulina (omologata) de schi de la Rasnov, poate si cateva mai ca lumea (Poiana Brasov, Sinaia, pe la Semenic si Durau, precum si altele ca vai de ele, toate desigur prin alte zone montane, la care se mai aduga doar vechile partii (unele nepracticabile) cum este, din cate am aflat, si renumita partie ,,Cocosul” de la Bistrita, care rar functioneaza dar, in schimb, macina bani cu duiumul , cica pentru intretinere! A cui, nu se cam stie, doar se banuieste!

In concluzie, dragii mei, asta-i cu schiatul la noi! Luneca, luneca dar…nu la vale! Si-i de jale! Nu va uitati la permanenta si mult mediatizata aglomeratie saptamanala spre si dinspre Valea Prahovei, de care ni se tot spune ca -i generata mai mult de cei ce merg la… schi. Aia- i o …moda.V- am tot zis, pentru cine si ce. Dar cum pe la noi, pe aici, in Romania, mai toate- s pe dos,ori …inghetate si furate,vandalizate oristricate, iata ca nici sporturile de iarna nu fac exceptie. Doar se metamorfozeaza-n… trend si moda desezon!
 

Acum, privindu- le pe toate , ai falsa impresie ca Romania- i o tara de schiori! Vara, cand apele Marii Negre atrag milioane de romani, impresia- i cu totul alta: zici ca mai tot romanul e inotator! Insa, se stie, realitatea- i cu totul si cu totul alta! Am totusi o intrebare,ceva mai la obiect: dar in sezon sau extra sezoncand mai peste tot se fura, oare ce si cum se spune despre Romania?!
Asteptam raspuns. Chiar si acum, in iarna! Pana ce- l vom primi, gata, toata lumea… La SCHI!

 

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Curiozități sexuale bizare

Prezint mai jos unele dintre cele mai bizare curiozități sexuale. De la mama care a născut 69 de copii, la...

Urăsc să dau șpagă!

Unul dintre lucrurile pe care urăsc să le fac este acela de-a da șpagă. Nu suport să-i întind cuiva ori...

Sexul în România – o afacere profitabilă

Românul vrea să nu facă nimic și să-i vină bani grămadă. Nu doar românul, ci majoritatea oamenilor. Ori să stea...

Close