Cărțile copilăriei noastre, necitite de copii?

Înțeleg că suntem în era vitezei, că-n clasa 1 avem tablete și iPhone 6 la școală, însă nu înțeleg cum naiba de copiii din ziua de azi n-au auzit ei de un Singur pe lume, un Tom Sawyer și Huckleberry Finn, un Baronul Munchausen sau un Robinson Crusoe. Cum de copiii n-au auzit de Jules Verne?!
De exemplu, habar n-aveam că există film Robinson Crusoe, așa că l-am căutat pe net și l-am dat jos. Film din 97 sau 98.
Și-am rămas blocat când am văzut comentariile. Ziceau vreo 3 copii (altfel nu le pot spune) că filmul e nasol și că Naufragiatul (Cast Away) a fost mai bun.
Nu asta m-a mirat, ci faptul că atunci când li s-a spus că Robinson Crusoe e scris după cartea cu același nume, ei au zis că ăla de-a scris cartea s-a inspirat din Cast Away!
baby-watching-tv
Cum mă, ăla de-a murit prin 1700, să se inspire după un film făcut prin 2000 și ceva?
Copii ăștia chiar n-au auzit de niște cărți cu care noi (de la generația MTV în jos, până la începutul secolului) ne-am petrecut o bună parte din copilărie? Mă, de Cireșarii s-a mai auzit ceva? Ursu, Tic, Victor? Doesn’t ring any bell?

Mă mir cum de-au auzit de Tom și Jerry, din moment ce se uită cu ochi rotunzi dacă le zici de Saber Rider, Captain Planet sau Sailor Moon.
– Ce e alea, mânca-ți-aș?
– Desene amimate frumoase mă, cum dracu ne știți de ele?
mă enervez eu
– Stai colea jos moș Spanace, ia niște semințe, că ți se umflă vena aia la tâmplă, ne bagi la bulău!

Nu-mi vine să cred mă. Părinții din ziua de azi nu le mai citesc copiilor cărți la culcare? Îi lasă să doarmă cu Jing Jiang sau cum naiba îi zice la canbalul ăla de desene, cu trenulețul Thomas? Alea sunt desene pentru copii autiști fraților. Puneți mâna de le citiți un Povestea porcului, un Păunașul Codrilor, un Făt frumos din Lacrimă, orice!
Nu vă lăsați copiii singuri la televizor! Dacă se merge în ritmul ăsta, parodia din Idiocracy pare un scenariul al naibii de aproape de adevăr!

Comments

comments

12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.