Casa din lemn vs. casa din caramida. Afla care este cea mai avantajoasa si de ce

Alegerea materialelor din care sa fie realizata o casa poate fi una destul de grea. Indiferent de optiunile pe care le ai, trebuie sa stii ca fiecare poate avea atat avantaje, cat si neajunsuri. Depinde doar de tine cum le pui in balanta si, in functie de ceea ce iti doresti, vei putea inclina spre o varianta sau alta.

Cele mai populare materiale din care se construieste o casa sunt reprezentate de lemn si caramida. Iti voi arata in cele ce urmeaza care sunt punctele tari si punctele slabe ale fiecarei optiuni.

casa-lemn-1

Costuri
Probabil ca primul lucru la care esti atent, atunci cand iti doresti sa faci o alegere de acest fel, este aspectul financiar. Ei bine, pretul este unul care poate varia destul de mult datorita numeroaselor detalii ce fac diferenta.

Elementele ce compun costurile unei case din lemn sunt multiple. Intrucat materialele sunt in marea majoritate prefabricate intr-un mediu industrial, exista costuri asociate cu investitiile in utilaje de top, hale de productie, procese de prelucrare, mentenanta, protectia muncii – si altele, care se vor regasi in costul final al constructiei.

Pretul final al unei structuri din lemn la achizitie este similar cu cel al unei constructii din caramida, insa exista o serie de caracteristici care prezinta reale avantaje: timpul de expunere la intemperii al materialelor este foarte redus sau inexistent, timpii de montaj si management de santier sunt redusi, iar cantitatea de deseuri in santier este nesemnificativa, ceea ce se traduce printr-un intreg proces mult mai curat si prietenos cu mediul. Avantajul suprem este dat de eficienta unei astfel de constructii, care permite amortizarea totala a costurilor intr-o perioada de doar cativa ani.

Timpul de executie
Un alt aspect destul de important este cel referitor la perioada de constructie necesara pentru a fi finalizata casa. De exemplu, timpul de executie al unei case de lemn este unul mult mai scurt in comparatie cu cele realizate din caramida. Motivul consta in prefabricarea ansamblelor din lemn,  iar pe de alta parte lucrarile pot continua fara nici o problema si pe timp de iarna.

casa-lemn-2

In functie de cat este de mare echipa de muncitori si experienta pe care o au, o casa din lemn poate fi realizata chiar si in 2 luni, iar durata medie este intre 2 si 3 luni.

Izolarea termica si fonica
Cu siguranta iti doresti sa stii cat de bine este pastrata caldura in cadrul unei case inainte sa iei o decizie, astfel incat trebuie sa stii ca cele lemn sunt mai eficiente din acest punct de vedere. Spre deosebire fata de acestea, cele realizate din caramida au avantajul de a izola fonic mai bine, insa totul depinde si de calitatea lucrarii.

Rezistenta in timp
Nu in ultimul rand, trebuie sa analizezi aceasta situatie si pe termen mai lung. Este important de cunoscut cat de rezistenta este fiecare structura, iar in functie de anumite aspecte (calitatea terenului, climatul zonei respective sau alte conditii) sa poti lua cele mai bune decizii.

Fiind usoara si usor de construit, o casa din lemn nu are pretentii deosebite cu privire la starea terenului pe care se realizeaza si este destul de rezistenta in caz de cutremur. De asemenea, daca este tratata ignifug nu prezinta risc ridicat de incendiu – acesta tinde de fapt spre 0. Deoarece lemnul este un material natural si “respira”, igrasia nu isi face simtita prezenta, spre deosebire de casele din caramida.

Timpul de executie fiind si ceva mai mare, casele din caramida au o structura foarte puternica si rezista foarte bine in timp.

Ca idee de final, este foarte important sa se analizeze fiecare situatie deoarece fiecare optiune are plusuri si minusuri, insa daca ar fi sa ne luam dupa modelul tarilor nordice sau al caselor din Canada, Noua Zeelanda sau alte regiuni, cele din lemn par a fi cele preferate.

casa-lemn-3

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.