Cat poate lucra un om pe zi?

M-am gandit in mai multe cazuri la asta. Oare cate ore poate lucra un om intr-o zi? Exista ture de 8, 12 sau 24 de ore. Ba am auzit si de 48 de ore, insa in timpul acesta poti dormi linistit (in cazul pompierilor cred), pana vine vreo alarma si trebuie sa te echipezi si sa te repezi sa salvezi situatia.

Insa la o munca de birou, oare cate ore poti sta (la birou) si sa lucrezi? Evident, cu pauze regulate, cate 2-3 minute la ora. Eu consider ca se poate lucra 16 ore. Am zis la birou, nu intr-o uzina (nu ca ar mai fi multe la noi in tara!), in zgomot sau la dat cu carca, unde chiar ca ramai cocosat dupa 8 ore (cel mai scurt program).

La birou, consider ca se poate sta 16 ore pe zi. Plus 2 ore dus-intors acasa birou, iti raman 6 ore libere. Putin. Se poate munci 16 ore pe zi, insa nu rezisti cu 5 ore de somn pentru mult timp. Nu ca vei adormi neaparat la serviciu, insa oboseala isi va spune cuvantul, iti va lua mai mult timp sa faci ceea ce faceai de obicei.

Am asternut acestea pe “foaia virtuala“, deoarece ma gandeam ca pot lucra cate 16 ore pe zi, fara a-mi fi somn. In cazul unor ture de 8 ore munca, apoi 8 pauza, in 31 de zi (nu am pus libere deloc), mi-au iesit 360 de ore de lucru. Asta cand in mod normal (8 ore pe zi de luni pana vineri), sunt 160 de ore de munca.

Ramane de vazut daca mi se va aproba cererea asta cu turele, sa incerc macar pentru 2 saptamani, sa vad daca si cat rezist. Daca turele facute in libere se contorizeaza, atunci 15 zile din 30 lunar se contorizeza dublu. Ceea ce insemna un salariu putin peste dublu.

Desigur, ideal ar exista sa ai un serviciu de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana care sa-ti ofere salariul dublu, dar la noi cam rar asa ceva. Si cand te gandesti ca e un deficit de 40% de forta de munca in tara… caci tineretul mai bine sta acasa si ia bani de suc si tigari de la parinti decat sa se duca la un call center sau casier la vreun supermarket.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.