CATE CEVA DESPRE MARTISOARE!….

An de an de 1 Martie ne recapatam speranta, optimismul, credinta in mai bine si sporul in toate. Luna Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat. Acum, frigul, cam in exces, incepe sa se impleteasca, pe ici, pe colo, cu razele soarelui, intunericul cu lumina si dupa o iarna, care se pare ca nu prea vrea sa cedeze (!) invinge viata, primavara, soarele.

Acest triumf al reinvierii si regenerarii este invocat, an de an, prin Martisorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aduca fericire si noroc. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul. Martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un snur împletit dintr- un fir alb si unul rosu, care apare în traditia românilor cat si a unor populatii învecinate. Femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie,  ca semn al sosirii primaverii. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor! Martisorul ca vestitor al primaverii,  a primit de-a lungul timpului semnificatii diverse, de la dar aducator de noroc, la simbol al renasterii naturii. Cand, unde si cum a aparut acest traditional si indragit obicei, e greu de oferit un raspuns precis.  Totusi cercetarile arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei (suburbie a municipiului Drobeta Tr Severin), au scos la iveala amulete asemanatoare cu martisorul datând de acum cca. 8 000 de ani.

Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact,  dar prezenta sa atât la români cât si la bulgari este considerata ca fiind datorata substratului comun daco-tracic, anterior romanizarii la primii si slavizarii la ultimii, desi legendele populare îi dau alte origini. In mitologia moderna a bulgarilor martisorul ar fi legat de întemeierea primului lor hanat la Dunare, în anul 681, dar numele latin indica altceva. Se mai considera, de asemenea, ca sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea Imperiului Roman, atunci când Anul Nou era sarbatorit în prima zi a primaverii, în luna lui Martie. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Dualitatea este remarcata în culorile martisorului, albul însemnând pace, iar rosu —  razboi.

În prezent, martisorul este purtat întreaga luna martie,  dupa care este prins de ramurile unui pomfructifer.  Se crede ca astfel se va aduce belsug în casele oamenilor. Se mai zice ca daca cineva îsi pune o dorinta în timp ce atârna martisorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât! Raspandit in toate zonele tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu, iar folcloristul Simion Florea Marian precizeaza in cartea sa “Sarbatorile la romani” ca in Moldova, Muntenia, Dobrogea si unele parti ale Bucovinei,  exista obiceiul ca parintii sa lege,  la 1 martie,  copiilor lor, o moneda de argint sau de aur la gat sau la mana. Moneda, legata cu un snur rosu, un gaitan din doua fire rasucite din matase rosie sau alba sau mai multe fire de argint si aur se numeste martisor, martigus sau mart. Dar anii au trecut si trec, insa semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii, al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. Ce-i drept, forma acestuia s-a mai schimbat in timp. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau, vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul. Din nefericire, traditionalul  MARTISOR a dobandit si o tot mai accentuata conotatie pur comerciala! Peste tot prin piete si-n targuri, pe strazi si bulevarde intalnesti fel de fel de tarabe cu sute de asa zise… martisoare, in esenta veritabile chiciuri, unele chiar si hidoase, dar vandute la preturi cica “avanajoase”!? O fi, nu-i de mirare intr-o societate ca a noastra in care cam toate cele sunt de-a-ndoasalea!

 

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.