CATE CEVA DESPRE :RAU SI BINE!…

Desi mereu ne tot punem întrebărea despre motivele existenței răului, nu facem altceva decât să ne vlăguim; iar dorința de a-l suprima este aprioric sortită eșecului. Ce facem iarna împotriva ploii, a zăpezii, a furtunii, a frigului? Ce facem vara pe calduri toride?Oare poruncim forțelor naturii să se potolească?! În povești există astfel de lucruri, dar în viața noastra curentă ne ocupăm fie de casă, o consolidăm, îi verificăm izolația, instalăm o încălzire bună,fie de altceva util și este suficient pentru a ne liniști.Vremelnic.
Așa ne sfătuiește înțelepciunea să acționăm împotriva răului. În loc să luptăm direct împotriva lui, trebuie să ne ocupăm numai să devenim din ce în ce mai rezistenți, ca să înțelegem și să acționăm mai bine. Astfel, un rău care în alte condiții ne-ar fi doborât, contribuie, deopotrivă, să ne întărească, să ne înnobileze și să ne amelioreze sănătatea.In fond,toata viata noastra o traim intre bine si rau,nu?Dese ori dorim sa facem bine si de multe ori facem rau.Ne-am luptat de atatea ori cu acest,,rau”si nu stim inca daca am reusit sa-l invingem, daca am stiut sa-l gestionam in asa fel incat , sa nu ne mai atinga.Si nu reusim – oricat de mult ne straduim pentru ca,,raul “ ne urmareste mereu.Cum sa scapam de el?Dar v-ati mai intrebat vreodata si cine este raul sau ce este el?
,,Rau “ poate fi oricine: tata care ma bate, sau mama care ma cearta.,,Rau “ poate fi copilul care nu ma asculta sau “rau” poate fi cel care nu ma intelege.”Raul “ poate lua multe si diverse forme.,,Raul” poate avea tot atatea fete cate fete avem fiecare.Daca privesti,,Raul”, el poate fi pretutindeni si chiar este peste tot.Rau a fost si-n comunism,rau a fost si cu PSD-ul,rau poate fi si acum sau in viitor cu PNL-ul s.a.m.d.
Stiti ce este insa interesant? In ceea ce exista si in ceea ce vine spre noi “raul “ se intrupeaza doar atunci cand este denumit.Atunci cand noi denumim (nominalizam)o anumita situatie , o anumita stare sau un anumit om ca fiind “rau”.In acel moment,vrem nu vrem, el devine … “rau”.Se statorniceste in acest concept, oglindindu-l.Dar greseala noastra, a majoritatii oamenilor , este ca denumim prea repede ceea ce traim.Fara a afla de unde vine,,raul”,care-i geneza acestuia.Si astfel totul prinde contur pentru noi cat si pentru cei care,implicati(pasiv sau activ)in producerea ,,raului”.Propun totusi sa nu mergem mai departe cu filosofia pentru a despica firul in patru , intrucat pana la urma, solutia este la indemana fiecaruia dintre noi.

Parerea mea-i ca vom putea scapa de “rau” numai atunci cand vom invata sa iertam.Iertarea este cea mai buna si la indemana cale de transformare a raului de orice fel.Cand acorzi iertare, raul nu se mai poate manifesta. Dispare din mintea si din inima noastra .Cand ai invatat sa ierti ,sa fii mai tolerant(chiar si cu prietenii virtuali sau cu cei care scriu pe blog), ceea ce vine spre tine nu mai este “RAU” , este o oportunitate de a ierta. O ocazie , prin care nu permiti “raului “ sa se nasca.Si in felul acesta nu te mai poate afecta.
Acum,aproape de final si tot ca o parere pur personala,imi permit sa spun ca nu exista „rau”absolut, asa cum nu exista nici„bun”absolut. Sunt,zic eu, doar experiente de viata din care putem invata.Din pacate,nu prea invatam din ce a fost si este!Ne plangem,ne vaicarim si aratam cu degetul spre oricine ,dar in esenta nu facem nimic.Asteptam ,,minunea”ca sa ne pice din cer. Experientele in sine sunt in genere neutre. Mintea le categoriseste ca fiind bune sau rele in functie de placerea traita pe timpul sau in urma lor.Incercati sa faceti doar o succinta retrospectiva a vietii politice din ultimii 50-60 de ani si o sa va convingeti de adevar.Cum traiau si cum traiesc cei de la Putere,privilegiatii,comparativ cu plebea!?! Experientele de viata sunt mai mult sau mai putin solicitante, dar edificatoare,insa scopul lor este mereu acela de a creste nivelul de constientizare.Ce si cum va fi,vom mai vedea.O zi BUNA, nu REA!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.