Ce este paradontoza si cum poate fi tratata

Paradontoza este una dintre cele mai temute afectiuni ale cavitatii bucale, care poate duce pana la pierderea dintilor daca nu sunt luate masurile adecvate. Astfel, este esential ca aceasta sa fie prevenita, alaturi de oricare alta afectiune, prin adoptarea unei igiene orale riguroase, care sa fie efectuata in fiecare zi.

Care sunt factorii de risc?

Exista mai multi factori care pot duce la dezvoltarea paradontozei printre care genetica, consumul anumitor medicamente, un stil de viata general nesanatos si, bineinteles, igiena precara. Lipsa acesteia permite formarea placii bacteriene si stocarea sa pe suprafata dentara, iar daca nu se indeparteaza zilnic prin periaj, se va intari si se transforma in tartru, astfel ca acesta nu mai poate fi inlaturat decat in cabinetul stomatologic printr-o procedura numita detartraj. Prezenta tartrului la nivelul dintilor este o atractie pentru bacterii care incep sa atace gingiile si mai apoi structurile osoase.

Care sunt simptomele?

De cele mai multe ori paradontoza este o afectiune care avanseaza o liniste, astfel ca pacientii, adesea, nu constientizeaza prezenta acesteia. In schimb, semnale de alarma pot fi respiratia urat mirositoare, depunerile de tartru, retractia gingivala si expunerea radacinii, ceea ce creeaza un aspect alungit al dintilor. Totodata, acestia incep sa fie din ce in ce mai mobili, mai sensibili si se pot forma pungi paradontale la baza lor.

Care sunt etapele?

Principalele etape ale paradontozei sunt gingivita, parodontita superficiala si cea profunda. Asadar, este important de stiut ca o gingie sanatoasa trebuie sa fie roz si ferma, bine atasata pe dinte, fara spatii care sa favorizeze stocarea bacteriilor. Cu timpul, acestea incep sa devina din ce in ce mai sensibile si se desprind, astfel ca apar si pungile parodontale ce ataca structura osoasa.

Gingivita este considerat primul pas care poate duce spre paradontoza, fiind esentiala tratarea acesteia. De regula, se manifesta prin sangerarile gingivale si sensibilizarea acestora, iar tratamentul este simplu, fiind de ajuns, de cele mai multe ori, un detartraj si adoptarea unei igiene orale riguroase. In caz contrar, se ajunge la parodontita cronica, care are perioade lungi de timp in care nici nu ofera simptome, fiind foarte periculoasa, insa uneori pacientii se pot confrunta cu dureri, senzatie de disconfort, respiratie urat mirositoare etc. Asadar, in cele din urma se ajunge la parodontita agresiva, care evolueaza foarte repede, astfel ca dintii devin mobili, pentru ca structura osoasa nu mai are puterea de sustinere a lor, motiv pentru care acestia se pot pierde prematur.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.