CE-I FERICIREA?

Ce este fericirea? Iata o întrebare la care, de-a lungul timpului, a încercat sa raspunda orice traitor de pe acest pamant, fie el simplu individ, scriitor, sociolog sau medic. Cu toate acestea, FERICIREA este un concept care prinde cu adevarat greutate doar într-o viziune proprie, asumata de cineva anume, conform dorintelor si asteptarilor sale. In fond, orice persoana din lume îsi doreste sa fie fericita, însa cum si când putem stii ca un individ are parte cu de acest sentiment? Este oare fericirea o bucurie a unei reusite punctuale sau este mai degraba o stare de bine pe o perioada lunga de timp? Toata lumea gândeste ca stie ce înseamna sa fii fericit. Dar eu va voi arata ca nu toate cele ce se gândesc si se spun despre fericire, sunt întru totul corecte si exacte.
Chiar daca nu am reusit sa oferim un raspuns concret la întrebare, poate ar fi mai indicat sa ne îndreptam atentia, catusui de putin, catre definitiile date fericirii de unii dintre marii filosofi si autori ai lumii:
– „ Fericirea cuprinde cinci parti. O parte este a lua hotarâri bune; a doua este a avea simturi bune si sanatate trupeasca; a treia este reusita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputatia buna printre oameni si a cincea bunurilor folositoare pentru viata.” (Platon)
-„ Fericirea rezida în cautarea ei.” (Jules Renard)
– „ Nu exista nici fericire, nici nenorocire pe lume; exista doar compararea unei stari cu cealalta si atâta tot. Doar cel care a simtit nefericirea cea mai cumplita e în stare sa simta cea mai mare fericire.” (Alexandre Dumas)
-„ Fericirea este cea mai mare biruinta, aceea pe care o dobândim împotriva destinului ce ne este impus.” (Albert Camus)
-„ Nu numai o durere îti poate tulbura o fericire, ci si alta fericire.” (Lucian Blaga)
-„ Fericirea nu consta în a fi iubit. Fiecare fiinta umana are iubire pentru ea însasi, si totusi, sunt mii care traiesc o existenta damnata. Nu, faptul de a fi iubit nu-ti aduce fericirea. Dar a iubi, aceasta este fericirea.” (Hermann Hesse)
-„ Din nenorocire, fericirea înseamna în aparenta ceva absolut si tocmai de aceea se gasesc atâtia neghiobi care sa se întrebe: “Ce e fericirea?” (Balzac)
-„ Credem ca fericirea deriva dintr- un loc în care am fost odata fericiti. Adevarul este ca fericirea deriva din noi însine.” (Franz Schubert)
-„ Dar e atât de dureros si greu sa nu crezi în fericire. Pentru cei multi, fericirea ajunge chiar un sens dat existentei. Cu atât mai rau pentru ei. Fericirea nu poate fi cunoscuta, valorificata si stapânita decât dupa ce te- ai îndoit de ea.” (Mircea Eliade)
-„ O viata fericita nu poate exista fara o anume cantitate de întuneric.” (Jung)
Asadar, pareri si…pareri, eventuale presupuneri sau rezultate ale unor indelungate cercetari(nici de cum, dogme!) enuntate, in ani, de numeroase celebritati ale lumii…
Sa aflam insa acum si parerile (spusele) anonimilor, ale celor care, ca si cei mai sus citati, au vazut si vad (apreciaza) FERICIREA, aceast sentiment specific uman, eminamente subiectiv, in fel si chip.

-Toti oamenii aduc fericire… Unii prin prezenta, altii prin absenta!
-Cea mai mare fericire pentru o femeie este sa se casatoreasca cu barbatul pe care- l vrea… alta femeie!
-Un om este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit, acesta este singurul motiv, oricine descopera acest lucru devine imediat fericit!
-Un om fericit este prea multumit de prezent ca sa se mai gandeasca serios la viitor…
-Prima conditie a fericirii este: evita sa meditezi prea mult la trecut!
-Sanatatea- i cea mai mare fericire a omului!..
-Fericirea noastra depinde de ceea ce suntem, de individualitatea noastra. Si, totusi, prea adesea oamenii dau vina pe soarta….
-Cu cât ai mai multe pasiuni si dorinte cu atât ai mai multe cai spre fericire.
-Toti oamenii mari au fost mai întâi copii, dar putini dintre ei îti mai aduc aminte!…(n.n. aceasta- i valabila mai ales pentru cei ajunsi la putere!).

Cineva zice: ,, Sunt fericit – pentru ca…”. Ei bine, simplul fapt ca da o cauza fericirii sale este dovada ca nu poseda adevarata fericire. Caci adevarata fericire este o fericire fara cauza. Da, sunteti fericiti si nu stiti de ce. Gasiti ca e minunat sa traiti, sa respirati, sa mâncati, sa vorbiti, si nu stiti de ce! Nimic nu v- a adus- o: nici vreo mostenire, nici vreun cadou, nici o femeie frumoasa. Suneti fericiti pentru ca este ceva ce vine sa se adauge de sus, un element spiriual care nu vine nicidecum de la voi însiva, precum o apa care curge din cer. Trebuie sa recunoastem ca pentru majoritatea oamenilor, fericirea e legata de posesiuni: de case, de bani, de decoratii slavitoare, sau de femei ori copii. Nu, adevarata fericire nu depinde de nici un obiect, de nici o posesiune , ea vine de Sus, si veti fi uimiti sa descoperiti în dv. însiva, neîndoios, aceasta minunata stare de constiinta. Va stapâneste si nici macar nu stiti de ce. Iata , adevarata FERICIRE!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.