CE NE MAI OFERA PRESA!…

Multe si marunte, cum vine vorba! Multe adevaruri, informatii, stiri si bucurii, dar si minciuni, dezinformari (mai ales!) si, de ce nu?, si suparari, unele chiar de neimaginat! Si cand spun PRESA, ma refer atat la cea scrisa care, slava Domnului, e tot mai bogata, diversificata dar si, in multe cazuri, dezinformanta ca oricand, precum si la cea audio vizuala (radio-tv).

Aici, sa nu se supere colegii internauti, nu pot sa includ, sub nicio forma, cele scrise pe blog, indiferent cum, din cauze si motive lesne de-nteles! Se cuvine insa sa mai spun ca, din cate (si cum) se stie, in viata fiecarui cetatean, presa-si are menirea si utilitatea ei. Unii, majoritatea, o cumpara (asimileaza) pentru a se informa (dezinforma!). Altii, ce-i drept, mai putini la numar, o folosesc doar asa, in scop utilitar! Pentru invelit sau ambalat diverse produse cat si ca simpla maculatura!

Referindu-ma in exclusivitate doar la prima categorie, la scopul si menirea pur informativa a presei, se cuvine remarca, nu greu de facut, ca intre presa din vremea comunismului, aservita in totalitate dictaturii si cea de acum, de dupa Revolutie, tot aservita (nu chiar in totalitate) unui, sau unor grupuri de interese, este o mare diferenta! Cea de acum, adica presa, se spune mereu, sus si tare,ca-i libera si ca-i ne-mai-po-me-ni-ta! Da, asa o fi (sau este) dar libertatea asta se rezuma, in mare parte, la dezinformari, la minciuni si discordii, atacuri la persoana, barfe, pornografii si greseli (voite sau nu), toate izvorate din mult prea trambitatul drept constitutional care asigura si garanteaza LIBERA EXPRIMARE! Dar sa vedem acum ce s-a scris, in ani, despre presa si jurnalisti. Ce au spus (scris) prin citate diverse personalitati sau chiar simplii traitori.

“Ziarele, în primul rând,
Nu-s scoase doar spre-a le citi,
Deci si de-s proaste, tot se vând,
Iar ziaristii si mai si!” (epigrama de Eugen Albu)

“Gazetaria este un gen bastard, produs al întâlnirii social-politicului cu literatura.” definitie clasica de Pamfil Seicaru în Istoria presei (2007)
“Jurnalismul consta în mare din a spune “Lordul John a murit!” unor oameni care n-au stiut niciodata ca Lordul John traia”. definitie celebra de G.K. Chesterton
“Jurnalismul este popular, dar este popular, în special, ca fictiune. Viata este o lume, si viata vazuta în ziare este alta.” citat clasic din G.K. Chesterton

“Ai ziarul la-ndemâna
Si ma poti lovi usor.
De-aia-mi vine peste mâna,
Sa te iau peste picior.”
epigrama de I.St. Bogza din Epigramisti români de ieri si de azi

“Televiziunea este unicul somnifer care se administreaza prin ochi.” definitie de Vittorio De Sica
“Televiziunea este democratie în forma ei cea mai urâta.” definitie de Paddy Chayefsky
“Jurnalismul este barfa organizata.” (Edward Egglestone)
“Jurnalismul este literatura la repezeala.” (Matthew Arnold)
“Presa libera poate fi buna sau rea, dar in mod sigur fara libertate va fi intotdeauna rea.” (Albert Camus)
“Jurnalismul nu va fi niciodata silentios: aceasta este cea mai mare virtute dar si cea mai mare slabiciune a jurnalismului.” (Henry Anatole Grunwald)
“Stirile reprezinta ceva ce cineva vrea sa suprime. Restul e doar publicitate.” (Lord Northcliff)

Pentru a nu va plictisi prea mult cu aceste citate (pe care nu numai dl. Sorin, dar si oricare alt curios, erijat in critic sau invatacel, le poate gasi si pe net) ma voi opri aici. Nu inainte insa de a va mai retine eventuala atentie cu doar cateva mici exemplificari selectate aleatoriu din presa contemporana. Iata bunaoara, ce titlu a catadicsit sa foloseasca o jurnalista la un micut articol publicat in cotidianul Adevarul din Joi, 16 Noembrie a.c: “Sansele sa avem o criza a gazelor in aceasta iarna“!

La prima vedere, nimic nu pare a fi ceva deosebit. Dar autoarea inca n-a aflat ca orice afirmatie in accept negativ nu poate fi descrisa sau definita cu… ,,sanse”, ci in exemplul de mai sus, cu “din cauza ca…vom avea o criza de gaze! De altfel, foarte multi gazetari nu stiu sau nu vor sa foloseasca corect, conceptele de “datorita” (in accept pozitiv ) si “din cauza” (negativ).

Si tot in Adevarul, dar de Vineri, 17 Nov a.c., dar la rubrica de sport, se publica programul de desfasurare a Ligii 1 la fotbal, etapele 18 si, respectiv 19, total aiurea! Sunt amintite acolo dispute eventual… visate de respectivul autor al rubricii,de moment ce, spre exemplu echipa CFR Cluj, nici nu mai apare in asa zisele si fantezistele programari! Intr-o alta publicatie (nici n-o mai nominalizez) citesc la rubrica de anunturi:

“Vand convenabil masina electrica de tocat carne cu piese de schimb”sau “Angajam vanzatori calificati la Magazin-market” si exemplificarile de acest gen, ar putea continua. Acum insa, cate ceva despre o crasa si penibila (poate chiar, voita) dezinformare facuta prin dragile noastre televiziuni (libere!). La o intalnire sau consfatuire a mai multor PSD-isti, desfasurata se pare pe la Herculane, dl Dragnea, seful al mare, deplangea amarnic felul in care arata astazi aceasta fosta “perla a Carpatilor meridionali”, adica-jalnic!

Dar dumnealui a omis sa se intrebe, din vina cui?! A omis intrucat atunci, dupa Revolutie, cand tot partidul din care face parte era la putere, soarta Herculanelor a fost…donata ,cica legal (!) unui oarecare Armasu, fost cerber pe la usa de intrare in fostul pavilon al defunctului UGSR, devenit peste noapte multimilionar si devotat membru al partidului conducator! Individul si-a batut joc de mai tot ce-a fost pe acolo (si cate n-au mai fost!), statiunea a decazut intr-un ritm ametitor si de atunci, s-a cam ales praful! Faptul ca acel individ a fost, se pare, si pe la puscarie si ca din ce-a fost pe acolo, pe renumita Vale a Cernei, aproape nimic n-a mai ramas, nu scuza dezinformarea mediatizata tv a dlui Dragnea!

Iata asadar, ce mai putem afla despre (si din) presa! Exceptand, fireste, lucrurile bune, informatiile zilnice, stirile corecte, nepartinitoare, nealarmiste si  tot ce poate fi numit cu adevarat-PRESA!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Gringo – comedia care merita vazuta!

Ieri am fost sa vizionez comedia Gringo. Asa ca l-am luat pe "Parpalac Man" de-o aripa si haida la film....

Bancuri de sezon

Ce e roșu și se zvârcolește în zăpadă? Moș Crăciun după ce-a primit un șut în coaie. ************************************************************************* După o...

Vară, soare, distracție la mare!

Era vară, foarte cald. Chiar prea cald pentru mine... Așa că m-am decis să merg la mare. Mi-am sunat niște...

Close