CE NU STIU INCA MULTI ROMANI DESPRE…. CARNEA DE PORC!

De cand cu molima asta de pesta porcina africana, intens mediatizata si “rezolvata”, zice-se, prin sacrificarea a sute de mii de exemplare atat din ferme cat si din gospodariile cetatenilor, fara sa vreau am abandonat si eu consumul de produse provenite din carne de porc! Nu din frica (intrucat, din cate ne asigura specialistii, pesta nu-i nociva la om), ci mai mult din preventie sau protectie.

Spun asa pentru ca multi medici recomanda (mai ales la varstnici) un consum redus de carne si produse din carne de porc, de preferat fiind vita, pestele si pasarea. Totusi, iata ca recent, tastand fel de fel de site-uri cu pareri si recomandari pe teme alimentate (dar si medicale), am aflat taman… pe dos (cum sunt, din pacate, multe lucruri in tara noastra)! Dupa ce le-am lecturat si meditat, am hotarat sa vi le impartasesc si dumneavoastra:

“Carnea de porc, promovată intens în ultimii ani ca fiind nesănătoasă și considerată a sta la baza mai multor probleme de sănătate, ar fi, se pare, chiar mai sănătoasă decât alternativa recomandată până acum de nutriționiști: carnea de vită sau de pasăre. Cel puțin asta susține renumitul nutriționist Mihaela Bilic, într-un interviu acordat ziarului Adevărul. Potrivit nutriționistului, carnea de porc este preferabilă celei de vită chiar și la vârste foarte mici.”

Am auzit medici care spun că la diversificare trebuie să-i dam copilului carne de curcan şi de vită. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc?! Vă spun eu, nu există nici-un argument contra cărnii de porc. Ba dimpotrivă: grăsimea de porc este mai puţin saturată şi mai sănătoasă decât cea de vită-se precizeaza in articolul de pe site-ul amintit. Porcul, se spune acolo, nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94 % compatibil cu omul. Cum digeră un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vită. Important este să alegi o bucată slabă de porc.

De exemplu, mușchiul de porc este mai slab decât orice bucată de carne de vită, iar muşchiuleţul este mai slab şi decât pulpa de pui. Dacă porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3”, spun nutriționistii. Ca atare, carnea de porc, merită să fie reabilitată în percepția consumatorilor români, cu atât mai mult cu cât ideile potrivit cărora aceasta carne nu este sănătoasă, nu au acoperire științifică. În cărţile de nutriţie, dar si-n spusele multor specialisti cat si-n diverse tratate din domeniu, porcul este lăudat! Cu atat mai mult cu cat multa, multa vreme nu am pus la îndoială calitatea cărnii de porc. Acum insa, de cand cu pesta (despre care am mai spus) ne-am schimbat parerile (convingerile) si am devenit, brusc, instantaneu de-odata dusmanii acesteia, fara a stim de ce? In fond, cu greu putem sa mâncam o bucată de grăsime de vită aşa cum mâncăm o fâşie de slăninuţă de porc! Ca sa nu mai amintim de caltabosi, de carnati si toba, cat si de alte asemenea delicioase produse.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.