Ce nume aveau cei 12 apostoli ai lui Iisus?

Era mai demult o chestie cu “Pe apostolii lui Iisus îi chema Andrei, Ioan, Matei etc. Unde i-a găsit pe ăștia cu asemenea nume în Orientul mijlociu?

Întrebarea era bună și m-a pus nițel pe gânduri. Zice-se că pe Iisus nu-l strigau ăștia așa. Mă rog, trecem peste asta și vorbim strict despre cei 12 apostoli. Aceștia nu s-au născut creștini, ci au căpătat numele creștinești mai târziu, după ce i-a botezat Ioan Botezătorul în Iordan.

Iisus s-a născut în Nazaret. Aceste este cel mai mare oraș ARAB din Israel, la ora actuală. Are o componență de 31% creștini și 69% musulmani. Cei 12 apostoli erau botezați cu nume evreiești și grecești, după cum urmează:

Simon avea numele de Shimon. Mai târziu – numit Petru.
Iacob era Yakov.
Iacob cel Bătrân (erau 2, unul numit “Cel Tânăr” și unul “Cel Bătrân“).
Ioan era Yochanan.
Matei era Mattityahu (darul Lui Dumnezeu).
Bartolomeu era Bar-Talmai (fiul lui Ptolemy).
Toma era Tau’ma, un nume aramic.
Andrei era Andreas – nume grecesc.
Filip era Filippos – nume grecesc.
Simon Zilotul era Natanael.
Iuda Iscarioteanul (inlocuit de Matia, după ce acesta s-a sinucis) era Yehuda.
Iuda era Judas. Ca și Iacob, erau 2 Iuda. Unul care și-a pierdut calea și L-a trădat pe Iisus și acesta din urmă.
cina-cea-de-taina-21

Așadar, aceștia 12 oameni (13 cu Matia), NU ERAU CREȘTINI. (Cu toate că, dacă e s-o luăm la bani mărunți, acum și evreii sunt creștini. La “creștinism” este trecut și iudaismul – ceva ce n-am înțeles). 9 erau evrei, unul era aramic (probabil musulman) și doi greci. Abia după ce și aceștia s-au creștinat prin botezul cu apă, au căpătat nume de creștini. (Cum și Cessius Clay a primit numele de Mohhamad Ali).

Acest text nu se vrea a fi o lucrare științifică și exactă. Pur și simplu am vrut să arăt faptul că la trecerea de la o religie la alta și numele ți se schimbă.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Vorbe de duh

Din ciclul "românii sunt născuți poeți", azi prezint niște vorbe de duh. Premii surpiză! Ce înseamnă acest premiu surpriză? O...

Pe vremea mea…

Pe vremea mea, muzica bună însemna Roxette, Modern Talking și San Spătaru. Nu existau Delii inteligente care cântă "fără mine...

Orice se poate cumpăra! Dar un hosting de calitate de la TLH îl iei de drag!

News flash! Orice și oricine se poate cumpăra. Orice adică terenuri, case, câine nuș de care, mașină, dovleciori, orice. Mai...

Close