Ce parere aveti despre lucrurile reimprumutate?

Vi s-a intamplat sa impumutati cuiva ceva, apoi sa vedeti acel ceva la altcineva? Mie da. Si nu a fost placut deloc. Parca te cuprinde asa un sentiment de tradare, de neincredere in oameni.

Am imprumutat mai demult un palton de piele unui prieten. Pe perioada nedeterminata. Adica sa treaca iarna. Apoi s-a facut primavara, vara, nu am luat inapoi paltonul ca na, nu aveam fix atunci nevoie de el. Si-a mai trecut un an, apoi altul si inca unul. Apoi am vazut paltonul meu la un prieten comun. Si m-a luat un sentiment de sila. Adica eu imprumut un om cu un bun personal, ala nu mi-l inapoiaza, timp de 3 ani, apoi il imprumuta altuia. Cum dracu vine asta?

Si l-am luat pe prietenul comun pe departe asa:
– Ce palton misto ai!
– Da, merci. Mi l-a dat Ion.
– Cum ti l-a dat? Asa, gratis?
– A zis ca pot sa-l tin pana la primavara. Desi mi-a dat de inteles ca nu ar tine mortis sa-l vrea inapoi.

Am turbat de nervi. Nu neaparat pentru palton, aveam altul, de ala puteam sa ma despart la o adica. Insa l-am dat cu imprumut, nu “ia-l ma de tot, fa ce vrei cu el“. In cazul acela se aplica zicala “dar din dar se face raiul” si nu m-as fi suparat (prea tare). Dar asa, sa-ti dea bunul tau personal, fara sa-ti ceara voie, mi se pare deplasat.

Recunosc, e si vina mea pe de-o parte. Una ca atunci cand i-am zis sa-i dau paltonul, fix asa i-am zis “iti dau eu un palton“, nu “iti imprumut eu un palton“. E o diferenta colosala, cu toate ca folosim aproape cu totii “dau” in loc de “imprumut“. Apoi faptul ca a trecut mult timp si nu am cerut acel palton inapoi, a adancit sentimentul de apartenenta din partea lui si sentimentul de despartire definitiva din partea mea. 

Si faza asta mi s-a mai repetat de 2 ori. Nu m-am lecuit de prima data si am mai dat chestii cu imprumut, fara sa le cer inapoi dupa o vreme scurta. Si ma intreb daca pe viitor mai imprumut pe cineva cu vreun bun. Adica sa-l mai las mai mult de cateva luni, sa zic. Chestii de astea mici, gen o cheie fixa de 13, un patent… le-am tot dat si-am si uitat cui si acum cata vreme. Nu m-am plans mult pentru ele. Dar cu lucruri de valoare, nu-ti convine deloc sa le vezi la altul, tu nemaistiind de ele de multa vreme.

Voi ce-ati fi facut in locul meu?

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Există onoare în sinucidere?

Noi, europenii, ca și majoritatea oamenilor de pe planeta asta, nu suntem de acord cu prostia asta, că există onoare...

Să facem o faptă bună!

Haideți să facem o faptă bună. Acum o săptămână, România a fost aruncată în haos, odată cu drama de la...

Bun, cică gata treaba

Care va să zică, asta fu. Gata treaba. Așa rămâne... Dacă mai are careva idei, să-mi zică. Mie atât mi-a...

Close