CE STITI DESPRE O K?!….

Dupa anii ‘990,expresia OK a devenit foarte uzitata in tara noastra. In mare parte a Europei, dupa primul razboi mondial, iar in Anglia si America, era deja raspandita inainte de prima mare conflagratie.De unde se trage aceasta expresie devenita atat de populara?Cum a aparut?Cea mai veche atestare, ca sa zic- istorica, a conceptului este confirmata prin aparitia lui intr-un text din Boston Morning Post, publicat in anul 1839. Termenul era folosit atunci ca abreviere a sintagmei “oll korrect”, expresie cam agramata, un fel de jargon olandez, obtinut prin substituirea sintagmei “all right”, de origine britanica.In 1840, americanii au dat acelorasi initiale un sens cu totul diferit, indicandu-l prin ele pe cel de al optulea presedinte al SUA, Martin Van Buren, poreclit in timpul campaniei electorale “Old Kinderhook”, cu aluzie la numele satului sau natal, Kinderhook.
La 24 martie 1840, a fost creat si un club de sustinere a presedintelui, cu numele de “O.K. Club”. In campania electorala, initialele presedintelui intruchipasera acordul cetateanului, privind persoana lui.Mai mult decat firesc,in toata acesta tevatura sunt posibilele legende dar si fabulatii.
Desi filologii s-au pronuntat destul de precis cu privire la originile initialelor OK, in legatura cu ele circula multe legende, din care unele s-ar putea sa aiba si un sambure de adevar.Astfel, pornind de la observatia ca, dupa bataliile navale, britanicii insemnau in evidentele militare numarul mortilor cu expresii de felul “17K”, adica 17 morti (17 killed), s-a constatat ca in unele cazul se inregistrau OK, adica “0 killed”, caz in care trecerea de la cifra zero la litera o nu era decat o formalitate. Altii insa pretind ca OK sunt initialele de la grecescul ,,Ola Kala” utilizat tot in marina, in sensul ,,totul este in ordine”. Conform acestei teorii, literele OK s-au scris pentru prima oara cu omega si cu kapa.
In dorinta de a gasi totusi explicatia adevarata,aproape sigur,sunt si multe nascociri!Mai exista si varianta germana, in care OK ar abrevia expresia “ohne Korrektur”, adica “fara corectura”. Varianta este nostima, dar nu se prea explica raspandirea expresiei germane in tarile anglofone.
La randul lor,francezii au si ei o varianta proprie, dupa care expresia ar proveni de la comanda data in porturile franceze “au quai!”, pentru descarcarea marfii in port. Comanda franceza este insa foarte departe de sensul expresiei acutale.Mai aproape de adevar ar fi poate varianta dupa care afaceristul american Otto Keiser verifica personal fiecare expeditie provenita de la firma sa si o pecetluia cu initialele proprii: O.K. Astfel ar fi nostim sa constatam ca initalele fusesera initial nume… de brand!
Nu-i lipsit de interes sa stim ca multi pretind ca initialele OK au la baza o motivatie sportiva: ea ar proveni din inversarea literelor, in situatia cand arbitrul confirma o victorie in box, pronutand “knock out”. Adica, OK ar fi o expresie rasucita, pornita de la KO. Dar cand ne avantam in legende, nimic nu este exclus.Poate doar numai ,,explicatia”multora ditre ai nostri conationali care ,desi folosesc mai tot timpul ok-ul dar,nu stiu de ce!?Imi permit sa le spun eu,acum:din snobism!OK?…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cât de nebun?

Mă, musai să vă arăt asta. Cât de nebun să fii să faci asta? N-aş face aşa ceva decât dacă...

Rautatea se capata sau o avem in codul genetic?

Zice-se ca toti oamenii se nasc egali. Se nasc egali in drepturi de fapt, deoarece nu ne nastem toti cu...

Discuţii inteligente – Angry dragon

Zilele trecute mi-a fost dat să am una din cele mai inteligente şi exhaustive discuţii cu Miaunel. Nu dezvălui deocamdată...

Close