CE STITI DESPRE…PISICI?

Pisica de casă, pisica domestică sau mâța,cum ii mai spunem noi, este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae. Este alături de oameni de peste 9500 ani și în prezent este cel mai cunoscut animal domestic în toată lumea.Durată medie de viață: 2 – 16 ani (În sălbăticie).O pisica adulta ,sanatoasa ,isi petrece aproximativ 15% din timp intr-un somn adanc, 50% intr-un somn usor si 35% treaza. Acest program este posibil prin abilitatea pisicilor de a deveni alerte la capacitate maxima imediat dupa ce se trezesc.Pisicile simt foarte bine oamenii, dar si oamenii le simt la fel. Anume din acest motiv nu exista oameni care sunt total indiferenti fata de ele. Sau le adora, sau le urasc. Cu simpatia totul este clar, dar sa le urasti?!Specialistii in materi spun ca mai mult de 90% din alcoolici nu pot suporta deloc pisicile?!Curios,nu? Majoritatea oamenilor au insa o atitudine destul de pozitiva fata de pisicute, dar-cum precizam- unele persoane simt totusi o apatie inexplicabila fata de ele.Pe acestea pisicile le irita, enerveaza, incurca si le provoaca o dorinta imensa de a le alunga de langa ele. La prima vedere nu este nimic in neregula. Ce sa-i faci? Nu iubeste omul pisicile, e problema lui. Poate asa si este, dar eu zic deschis:este un motiv de a te pune serios pe ganduri…
Pisica, precum cainele, traieste langa casa omului din cele mai vechi timpuri.Primul stramos al acestor placute vietati a trait in urma cu 30 de milioane de ani!I se spunea Proailurus,adica,,pisica”,in limba greaca. Dar, daca rolul cainelui a fost clar de la inceput – vanatoare, paza s.a., atunci cu pisicile este ceva mai complicat( scrie:kilocalorii.ro. Exterminarea daunatorilor mici, cum ar fi sobolanii si soarecii, pot reprezenta un avantaj, dar scopul principal al pisicii nu este acesta. Pisica detine un sistem energetic unic.Acestea au capacitatea de a simti oamenii, de a le simti durerile si chiar de a le vindeca.Unii oameni au povestit ca pisicile i-au ajutat sa scape de durerile de cap, sa le regleze tensiunea arteriala. Orice problema a organismului nostru apare ca o amenintare asupra energiei aurei, pisica o simte si se grabeste sa intervina pentru a inlatura problema.

Totusi, talentul acestor frumuseti pufoase nu se opreste aici. Pisica este capabila sa serveasca drept indicator al bunastarii umane.Atunci cand in viata noastra totul este in ordine, pisica care locuieste cu noi este calma, doarme mult, nu-si neglijeaza igiena si are un apetit bun.Daca dintr-o data, animalutul dv. devine nervos, nu mai are grija de ea, mananca prost, inseamna ca este ceva in neregula cu dumneavoastra.De obicei, toate pisicile reactioneaza destul de serios la certurile din familie, mai mult, este de partea celui nedreptatit in astfel de momente.Daca, de exemplu, v-ati pedepsit copilul pe nedrept, fiti sigur ca pisica se va apropia de el, va toarce si va incerca sa-l calmeze, pentru a-i restabili echilibrul mintal.Dar femeile(unele din ele) a caror viata personala a fost sau este un haos total, afirma ca urasc pisicile!Iar copiii care provin din familii violente sau au fost victime ale violentei in scoala, sunt de multe ori agresivi cu pisicile fara adapost sau cu cele ale vecinilor.Mai trebuie stiut ca pisicile provoaca si emotii negative ,dar numai persoanelor a caror karma nu este perfecta. Astfel de oameni ar trebui sa se gandeasca serios cum sa-si schimbe viata, pentru a o face mai usoara si mai fericita. Iar dupa, aceste animalute le va provoca numai zambete si voie buna.
Pisicile,indiferent de rasa, au fost intotdeauna creaturi misterioase, sacre in mai multe culturi. Majoritatea obiceiurilor lor incep sa fie elucidate de stiinta. Iata doar cateva exemple:
-Faptul ca pisicile au fost venerate in Egipt este universal cunoscut, dar ele au fost declarate sacre si in Japonia in jurul anului 1000, conform Cats International.
-Pisicile pot vedea noaptea de 5 ori mai bine decat oamenii – in special daca tinta este in miscare – chiar daca nu pot distinge atat de multe culori ca ochiul uman.
-O pisica domestica sanatoasa poate atinge viteze de 31 km/h, dar nu poate mentine un astfel de ritm mai mult de 1 minut.
-Pisicile pot sari de 5 ori lungimea propriului corp. In termeni umani, ar fi echivalentul unei sarituri de lungimea unui bazin.
-Sectiunile din creierul unei pisici responsabile de intelegerea, filtrarea si gestionarea emotiilor corespund cu cele din creierul uman.
-O pisica are 244 de oase in corp (spre deosebire de oameni, care au 206). Au 60 de vertebre, iar 20 dintre aceste oase sunt localizate in coada, pentru flexibilitate.
-Pisicile sunt cel mai active dimineata si seara (rasarit si apus) pentru ca atunci sunt cele mai bune momente de vanat.
-Pisicile se nasc cu 26 de dinti de lapte, inlocuiti de 30 de dinti permanenti pe masura ce cresc.

Tot ca o curiozitate,stiuta ori ba,este si faptul ca in numeroase tari din Asia,dragalasa noastra pisica este cunoscuta si folosita ca …aliment!!Anual,pe acolo sunt sacrificate,preparate si mancate peste 5 milioane de pisici!Mare-i gradina Domnului!Dar si preferintele omului…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.