Ce walkie talkie funcționează în București?

O întrebare pe care mi-am pus-o destul de des în ultimele zile, mai ales după ce nevastă-mea a pățit faza cu Utok. Ce walkie talkie ar funcționa fără probleme în București?
M-am uitat pe câteva magazine online din România, însă fără prea mare succes. Raza de acțiune maxim 2 kilometri în oraș nu prea populat. Adică ar funcționa în Băicoi, nicidecum în vânzoleala capitalei. Alte modele anunță 4-5 kilometri, însă nu se specifică dacă în oraș, la câmp, pe munte. Prețuri… Ceva de speriat. M-am uitat la cele mai scumpe, pe la 500 de lei.
Evident, nu mă pricep mai deloc la stațiile astea de emisie-recepție. Cred că cele mai bune sunt CB-urile scumpe. Alea de au antenă de un metru agățată pe camion.
Însă pe mine mă interesează un aparat portabil, nicidecum să car o cutie de 4 kile plus o ditamai antena după mine. Da, cea mai ieftină metodă este un telefon mobil. Dar hai, măcar de dragul discuției, să vedem ce aparat walkie talkie mi-ar trebui.

cobraDupă ceva căutări am dat de Cobra-MR-HH425LI, care acum nu se mai fabrică. Zice-se c-ar fi avut o putere de 27 de mile. Adică vreo 43 de kilometri. Mi-ar fi mers așa ceva în București? Am nevoie de maxim 10-15 kilometri, să pot vorbi din casă, nu să mă urc pe bloc.
Acum câțiva ani, înainte să avem internet la bloc, eu și un prieten foloseam niște walkie taklie (de jucărie) să vorbim între noi. Distanță de 3 blocuri. Ne prindeam rar. Pusesem la cale un plan să tragem fir de la unul la altul, peste blocuri, ca să vorbim, un fel de interfon.
Aveam deja aparatura pregătită, grație lui C, mare radioamator. Însă până să ne urcăm pe bloc să tragem firele, au venit ăștia cu firmele de net. Apoi, la scurt timp, aveam telefoane mobile, de vorbeam la secundă în Connex.

Dar să zicem că merg la țară. Și cum eu la țară numai pe acasă nu stau, ci mă duc prin munți și păduri, să pot lua legătură cu casa. Îmi ajunge o pereche de stații low entry, de merg pe 5 kilometri în pădure, dealuri, șes.
Și dacă vreau ceva mai mare? Uite să prind orașul cel mai apropiat. 23 kilometri, fără nimic între mine și oraș, fiind pe munte. Cu ce-l prind? Ce aparat mi-ar trebui pentru așa ceva?
Altceva la care m-am gândit a fost un telefon prin satelit. Însă la 500 de dolari telefonul și 25 de dolari abonamentul lunar pentru 10 minute de convorbiri, mi se pare extrem de mult. bine, dacă aș pleca de nebun prin jungla Amazonului sau prin insula Diomede, atunci aș zice să am nevoie. Deocamdată nu am nevoie de așa ceva.

Orice sfat despre walkie-talkie e binevenit. Mulțumesc!

Comments

comments

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.