Cele mai importante 5 invenții a secolului 20

Care ar fi, după voi, cea mai importantă invenție a secolului 20? Inițial gândisem articolul despre o singură invenție care a ajutat omenirea, însă, se pare, că și 5 invenții enumerate vor fi prea puține. Voi încerca însă să le pun pe cele mai importante în rândurile de mai jos.
invention

1) Aerul condiționat. Eu la ăsta mă gândisem atunci când am intrat în casă, după căldura de afară, fără pic de vânt. Și-am zis să mă documentez puțin pe tema asta. Termenul de “aer condiționat” a fost folosit de Stuart W. Cramer în 1906. Aparatul în sine (sistemul) fusese prima dată creat de Willis Carrier în 1902. Acesta a creat cel mai mare producător de aparate de aer condiționat, Carrier Engineering Company, care-a fost cumpărat de United Technologies Corporation în 1979, la 29 de ani de la moartea lui Willis.

2) Calculatorul. (recomandarea lui Dorin Croitor)
Da, e o invenție de top. Ne-a ușurat viața cu mult. Nu neapărat în bine, deoarece a suplinit munca a 10-100 de oameni (depinde de întreprindere). S-au creat roboți industriali, care-au sporit rândurile șomerilor, însă acum, dacă ai nevoie de o informație, nu-i nevoie să cauți între zeci de mii de volume din bibliotecă.

3) Insulina (recomandarea lui Mihai Sima). Da, o invenție necesară, cu cântec. Deoarece Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei, a fost citat ca descoperitor abia recent. Și da, era român. Iar descoperirea sa ajută zilnic 336 de milioane de oameni, bolnavi de diabet insulino-dependent.

4) Telefonul mobil. Gândit inițial de Nikola Tesla în anii 30, primele forme au apărut în formă de Walkie-Talkie în războiul din Coreea, mulțumită gigantului Motorola. Apoi, în 1973 a apărut Motorola DynaTAC, primul telefon mobil, care putea apela fără centrală alt telefon.

5) Rămâne liber. Am primit multe răspunsuri bune, după cum vedeți aici. Mulți spun Internetul. Da, ar fi o invenție, însă chiar ne este necesar internetul? Omenirea a putut trăi bine merci mii de ani fără internet. În schimb, mureau de diabet. Lipsa calculatorului ar însemna să fim și acum la nivelul anilor 40. Unii declară c-ar fi fost bine, alții c-ar fi fost rău. Cine știe.

Oricum, eu aștept alte 3 invenții demne, momentan, de filmele SF: teleportarea, mașina timpului și invizibilitatea. de fapt, toate acestea s-au crfeat deja, însă nu așa după cum ne-am fi dorit. Mașina timpului trimite un electron în trecut cu 0.000001 milisecunde. Adică acolo, o chestie infimă. Invizibilitatea a fost creată într-un oarecare fel de Sasumu Tachi.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.