Certificatul energetic, un act atât de important…

În 2015 mi-am cumpărat o garsonieră. Nu săriți cu invidia că “uite mă, nababul, îți cumpără apartamente“, că nu-i cazul. În România ca să-ți cumperi o garsonieră trebuie să-ți vinzi un partament cu 2 camere. Adică ce-am făcut eu. Însă de la un bloc făcut în 1962 am trecut la unul din 1982, după cutremurul din 77. Zona este mult mai bună, am verdeață, parcuri, metrou, grădiniță, școală, piață, cam tot ce-aș avea nevoie. În plus, în 10 minute ai ieșit către Constanța, pe autostrda Soarelui. Bașca e mai aproape de apartamentul meu, deci mi-e mai lesne să le fac o vizită chiriașilor.

Până atunci nu știam care e mersul cu vânzarea și cumpărarea de imobiliare. Nu că acum aș fi atotcunoscător. Însă și ca să vinzi și ca să cumperi o proprietate, îți trebuie bani. Cadastru, intabulare, certificat energetic, fel de fel. Pentru orice chestie îți trebuie bani. Aduni vreo 10-15 foi ca să le bagi la dosarul casei. Acte de proprietate, contractul de vânzare-cumărare între tine și fostul proprietar, între fostul proprietar și fostul-fostul, chit că acela era statul sau tot persoană particulară.

Toate actele astea trebuie să le ai într-un dosar. Și, pe cât posibil, să ai și niște copii legalizate, “just in case“. Și de fiecare dată când ai nevoie să faci ceva cu proprietatea ta (să faci o firmă acolo, să aduci chiriași etc.) va trebui să te prezinți cu dosarul plin de acte.

De exemplu, ca să declar la Anaf că am chiriași în gazdă, a trebuit să-mi fac un dosar nou. Cu copii după actele casei, după buletinul meu, buletinul chiriașului, cerere completată și copie după certificatul energetic. Habar n-aveam că acel certificat energetic este atât de important. Apoi am aflat că există firme care îți fac acel act pentru o grămadă de bani. Eu am avut noroc, niște prieteni au știut unde să mă trimită, așa că am obținut certificatul energetic rapid și ieftin. Adică de pe-o zi pe alta, ceea ce a fost extrem de important pentru mine.

Așadar, țineți minte, când veți avea de umblat după fel de fel de acte, cu una știți unde să rezolvați rapid și ieftin!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.