CETATEA -SIMBOL AL NEMTENILOR!…

Cetatea NEAMȚ, simbol local, județean și național, ,,cu acte-n regulă ” ,cum tine sa precizeze ,,ZiarTarguNeamt.Ro” ,a implinit in aceste zile(pe 2 februarie) 625 de ani de la prima atestare!.Situata la marginea de nord vest a orașului Târgu Neamț, pe stânca Timus de pe Culmea Pleșului, la o altitudine de 480 metri și la o înălțime de 80 metri față de nivelul apei Ozanei,aceasta fortificatie medievala constituie pentru nemțeni un permanent si justificat motiv de mândrie locală. Este chiar un simbol.Deocamdata nu se știe exact când a început totusi construcția Cetății Neamț(nu, Neamtului!), însă cel mai probabil a fost ridicată în timpul domniei lui Petru I Mușatinul (1375 – 1391).
Util si permanent reper pentru orice turist care poposește prîn Ținutul Zimbrului, Cetatea Neamț este menționată pentru prima dată la 2 februarie 1395. Regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei a întreprins o expediție militară asupra Moldovei, în scop de expansiune teritorială. Domnitorul Ștefan I l-a învins la Hindău (azi, Ghindăoani), după cum atestă Cronica veche moldovenească. În documentele emise de Sigismund și Cronica oficială maghiară este consemnat faptul că armata regală a înaintat până la reședința domnească, asediind probabil și Cetatea Neamț. Pe 2 februarie 1395 s-a emis un act de cancelarie ante castrum Nempch, care reprezintă prima atestare documentară a Cetății Neamț. Un fel de certificat de naștere făcut cu întârziere, în altă limbă decât cea de origine.Dupa cum atesta documentele,in 1395, sub domnia lui Ştefan Muşat, cetatea a rezistat atacului trupelor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, apoi, în anul 1476, sub domnia lui Ştefan cel Mare (1457-1504) atacului oastei de 200.000 de oameni a lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Cea mai înfloritoare perioadă,spun specialistii,a fost pe timpul lui Ștefan cel Mare ,atunci cand voievodul a inlus-o în sistemul defensiv de aparare a intregii Moldove.De-a lungul anilor care tot s-au scurs ,in jurul acestui monument istoric si de patrimoniu s-au derulat fel și fel de legende, unele cunoscute chiar și în zilele noastre.
„Ce de lucruri n-ar şti să povestească de-ar avea grai ruinele acestea!? Când te gândeşti c-a fost atâta viaţă aici… inimi care s-au iubit, ochi cari-au plâns, viteji cari şi-au vărsat sângele pe zidurile acestea!La porţile acestei cetăţi s-a strâns norodul răzvrătit, cerând lui Lăpuşneanu capul lui Moţoc. Pe meterezele ei au stat dârji în faţa lui Sobieţchi cei 19 plăieşi, luptând c-o oaste-ntreagă, preţuindu-şi fiecare glonţ, ochind în căpetenii şi făcând pe poloni să creadă că-i o armată-n cetate“ („România Pitorească“, Al. Vlahuță, 1901).

În trecut,dupa ce Alexandru Lăpușneanu i-a dat foc iar Mihai Racoviță a dărâmat-o,se băteau turcii, ungurii și polonezii ca s-o cucerească.Ceea ce se pare ca n-au reusit.Indiferent de vremuri,renumita Cetate a rămas un obiectiv râvnit.Doar atat! Acum,la 625 de ani,de sus, de pe Culmea Pleșului, Cetatea Neamț continua sa vegheze admirata si nestingherită intreaga Vale a Ozanei. Nu mai are străjeri decât ocazional, si reușește să se impună de aproape sau de la distanță în fața oricărui trecător sau vizitator…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Fără chef

Azi, ca şi ieri, ca şi alaltăieri, nu am niciun chef. De nimic. Am încercat să mă joc ceva... 5...

MUCENICII SI TRADITIA LOR!…

Aceasta sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, marcata de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an, pe 9...

CITATE CU POVEȚE ȘI VORBE ADEVARATE!

CITATE CU POVEȚE ȘI VORBE ADEVARATE! Din totdeauna omul, care-i OM, a căutat să afle și să învețe, din tot...

Close