Chinezii vor să cumpere Oltchimul

China_2566037bPotrivit Ministerului Economiei, citat de Mediafax, companii chineze doresc să cumpere Oltchimul, să realizeze tronsonul de autostradă Craiova – Piteşti, să dezvolte unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, precum să creeze linia ferată de mare viteză dintre București și Constanța.

Potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementarii“, a declarat într-un comunicat ministrul Constantin Niţă.

Păi dacă noi nu suntem în stare să facem singuri ceva, lasă că vin alții (cu muncitorii lor!) ca să pună mâna. Noi, după 90 am stagnat cu orice însemna contruire. Ba mai rău, am dărâmat fabrici și uzine, pentru a vinde la fier vechi toată tehnologia existentă și pământul pentru 2-3 dolari metrul pătrat.

Stau și mă gândesc la cât de periculoși sunt chinezii. Dacă prin 2010-2011 au cumpărat mare parte din porturile grecești, ce vor face când se vor răspândi în toată Europa? Cristi îmi spumea că în mai multe țări, există deja orașe chinezești. Dar nu vorbesc de un China-Town, cum există în statele americane. Vorbesc de orașe-fantomă. Totul este în ordine, orașele sunt clădite, făcută toată infrastructura, create blocuri, case, puse perdeluțe la geamuri, TV în camere etc. Totul, mai puțin… oamenii. De jur împrejur pus gard și pază înarmată. Nimeni nu trece. Da, pământul este cumpărat de chinezi. Ca la ambasade, de exemplu. Pământul pe care este pusă clădirea ambasadei X sau Y, aparține țării care are ambasada. Adică pământul pe care e construită Ambasada cubei din București, aparține Cubei, nu României.

Revenind la chinezi, există orașe întregi, gata de predat “la cheie“. Oare de ce?
Asta, pe lângă orașele-copii pe care le-au constuit deja în interiorul chinei. Orașe care sunt locuite.

Pe de altă parte, văd că ăștia mici și mâncători de orez tot la căile ferate trag (remember USA?). Însă mă sperie că vor să construiască tocmai București – Constanța. De ce nu București – Timișoara? Pentru că, în Constanța e port la Marea Neagră. Și ei pot veni ușurel prin Rusia, prietena lor de-o viață. Trec prin Ucraina, care deja, zilele astea, parcă nici nu mai contează în intențiile Rusiei și au acces direct la noi. Și-ajung repede în București. Apoi în toată țara.

Ar trebui să ne sperie expansiunea asta a chinezilor, sau sunt eu prea paranoic?

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Unul dintre cele mai ciudate coșmaruri

Azi dimineață am avut unul dintre cele mai ciudate și nasoale coșmaruri. Nu știu cum de mintea mea e-n stare...

Alege baterii moto cu gel de la Sorgeti

Printre optiunile legate de baterii ale multor iubitori de aventuri pe doua roti sau pur si simplu persoane care vor...

UMOR

  Intr-un precedent articol promiteam sa revin cu noi glume care,mai mult sau mai putin,sa ne descreteasca fruntile. Iata ca...

Close