CLISURA DUNARII!…

O minunata zona a tarii cu un potential turistic inca neexploatat pe-deplin.Locuri si oameni ramasi si acum in amintirea acelor ani de activitate profesionala desfasurata,partial,si pe aceste pitoresti meleaguri banatene.Si atunci(prin anii ‘970-‘980) ca si acum ,cea mai mare șansă este oferită de Dunăre, iar eventuala punere în valoare a obiectivelor turistice inca existente de pe malul românesc – nu puține la număr – ar spori considerabil atractivitatea zonei și relansarea economică a acesteia, după modelul altor așezări cu un cadru natural atât de pitoresc.

Asa bunaoara,Moldova Nouă, orășel cărășean așezat între Dunăre și poalele Munților Locvei, în componența căruia se află mai multe așezări, are, datorită frumuseților sale naturale, un uriaș potențial pentru dezvoltarea turismului, care, printr-o strategie comună de dezvoltare, ar putea aduce mari beneficii tuturor așezărilor din Clisura Dunării și,implicit, ar putea schimba înfățișarea întregii zone dacă bine inteles s-ar materializa proiecte menite să atragă un număr cât mai mare de vizitatori.Aici, în localitățile din vecinătatea Dunării se mai păstrează si acum străvechi obiceiuri, care, promovate pe măsură, pot stârni curiozitatea iubitorilor de petreceri inedite. Orășelul de la Dunăre se pregătește in prezent de o sărbătoare cum puține mai pot fi văzute în ziua de astăzi. Este „fărșangul”, carnavalul mascat cu semnificații ritualice care are loc la lăsata secului, cu o zi înainte de intrarea în postul Paștilor, obiceiul mai fiind păstrat în doar câteva localități cărășene. Acesta a fost preluat de la populația catolică iar în tradiția populară semnifică alungarea iernii și a răului dar și un ritual de purificare înainte de intrarea în post.Sărbătoarea de la Moldova Nouă, cu măștile menite să alunge spiritele rele și blestemele, va începe în 29 februarie și va continua sî-n 1 martie. Totul se desfășoară în aer liber, cu mesaje ironice și pline de haz, pentru alungarea relelor făcute de oameni dar și a celor pricinuite de natură, prin punerea în evidență a unor principii contrare, cum ar fi dualitatea bine/rău sau bucurie/suferință iar nunta și înmormântarea, socotite cele mai importante momente din viața omului, sunt și ele marcate tot prin elemente simbolice

După deschiderea noului punct vamal din fostul port industrial Moldomin, pe drumul către Orșova, cei care doresc să se distreze acum la Moldova Nouă de sărbătoarea fărșangului, se pot bucura și de bacul Baziaș 4 , o recentă ofertă turistică a orașului. Acesta va traversa Dunărea până la vechea cetate Golubac de pe malul sârbesc, aflată înainte de intrarea în zona Cazanelor Dunării, care a fost ridicată de regatul maghiar și ulterior cucerită de turci.
Intre vestigiile istorice ale localității, merita a fi menționate așezarea dacică Mudava de la Moldova Veche, numele dacic fiind folosit și în Evul Mediu. În vecinătatea acesteia, romanii au construit un castru, iar în prima jumătate a secolului al XV-lea, peste ruinele din antichitate, a fost ridicată o cetate, distrusă de turci în secolul al XVII-lea.În apropiere se mai află si peștera Gaura Chindiei, în interiorul căreia au fost descoperite desene rupestre și litere chirilice și latine, datate în secolele X-XI. Parcul Natural Porțile de Fier, Ostrovul cu cai sălbatici sau locuri de o frumusețe unică din Banatul montan, turismul gastronomic sau satele unor minorități etnice, cu specificul lor păstrat de câteva secole, ar putea contribui și ele semnificativ la dezvoltarea turismului, dacă amenajările necesare ar fi pe măsura practicarea unui turism la standarde europene…
Dumneavoastra nu va ramane acum decat sa vizitati,cand timpul va permite,aceste minunate plaiuri carasene…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.