COMORI ISTORICE DISTRUSE DE …PROSTIE!

 

„Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia meneasca, însa nu sunt sigur de primul”(Albert Einstein)

Multe dintre aceste acte prostesti nu au fost comise cu intentii rele si nu au consecinte grave. Dar exista si situatii în care ignoranta atenteaza la valorile noastre istorice, distrugând unele dintre cele mai pretioase mosteniri pe care ni le-au lasat generatiile trecute.Iata acum doar cateva,mai revelante,dar si de mare importanta istorica ,chiar deodebita, care au fost distruse tocmai din cauza prostiei:

* Camera de chihlimbar, pierduta pe vecie:

În 1701, Frederic I, primul rege al Prusiei, a ordonat construirea Camerei de Chihlimbar la insistentele sotiei sale, Sofia Charlotte. Planul initial era realizarea acestei camere în Palatul Charlottenburg, resedinta regelui. Dar, într-un final, a fost construita în Palatul din Berlin.Camera era decorata cu panouri de chihlimbar, pigmentate si cu frunze din aur, pietre pretioase si oglinzi. Dar toate aceste nestemate nu au rezistat mult în Palatul din Berlin. În 1716, Petru cel Mare, tarul Rusiei, a vizitat palatul si a fost uimit de frumusetea încaperii.
Pentru a consolida relatiile dintre cele doua puteri, regele Frederic i-a daruit camera lui Petru cel Mare. Astfel, decoratiunile camerei au fost transportate în Rusia cu vaporul, în 18 cutii mari. Initial, ele au fost instalate în Palatul Eaterinei, de lânga Sankt Petersburg.Considerata „cea de-a opta minune a lumii”, Camera de Chihlimbar a ramas în Palatul Ecaterinei pâna la invazia trupelor germane din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Sub îndrumarea a doi experti, soldatii germani au dezinstalat întreaga incapere în doar 37 de ore si au împachetat-o în 27 de cutii.Cutiile au fost expediate mai apoi la Königsberg, Germania, acolo unde au ajuns pe 14 octombrie 1941. Dupa o luna, Camera de Chihlimbar a fost deschisa pentru vizitare.

Castelul Konigsberg

Prin 1943, Adolf Hitler a ordonat insa mutarea Camerei de Chihlimbar de la Königsberg. Dar, înainte ca mutarea sa aiba loc, persoana desemnata sa coordoneze operatiunea a fugit din oras.În 1944, Königsbergul a fost bombardat de aviatia britanica, distrugând cladirea în care se afla si celebra camera. De atunci, nimeni nu stie ce s-a întâmplat cu comorile care au compus cândva cea de-a opta minune a lumii.

* Codicele mayase, arse de un episcop fanatic:

Mayasii erau cunoscuti pentru cunostintele lor avansate de arhitectura, matematica si astronomie. Aceasta civilizatie folosea un sistem extrem de complex de scriere hieroglifica si îsi transmitea cunostintele prin intermediul codicelor.

Fragment din Codicele de la Dresda (stânga) si Codicele de la Madrid (dreapta). Foto: Wikimedia Commons

Aceste codice erau tinute de scribi profesionisti, pe un papirus confectionat din scoarta de ficus sau smochin. Codicele contineau informatii astronomice, precum si date despre ritualuri si cultura dar si despre societatea acestei civilizatii.Judecatorul spaniol Alonso de Zoria a relatat ca a vazut numeroase codice mayase în 1540, într-o zona unde astazi este Guatemala. Potrivit acestuia, codicele relatau peste 800 de ani istoria civilizatiei mayase. Din pacate, toate aceste informatii s-au pierdut din cauza unui singur om, Diego de Landa.Landa, un episcop spaniol, descris de mai multi istorici drept crud si fanatic.

https://www.youtube.com/watch?v=3ufHFvyZCGo Landa credea ca civilizatia mayasa „se închina diavolului”, drept pentru care a ordonat arderea tuturor codicelor si a imaginilor de cult create de mayasi.Doar numai patru carti au scapat de foc: Codicele de la Dresda, Codicele de la Madrid, Codicele de la Paris si Codicele Grolier.

* Scrierile lui Arhimede, sterse si acoperite cu rugaciuni:

Din cate se stie,Arhimede a fost un matematician, inginer si om de stiinta grec care a trait în secolul al III-lea î.e.n. Arhimede obisnuia sa-si relateze cercetarile si descoperirile sub forma unor scrisori adresate contemporanilor sai.În jurul anului 530, arhitectul grec Isidor din Milet a adunat toate aceste scrisori într-un singur manuscris. În 1204, manuscrisul a fost transportat de la Constantinopol la Ierusalim. Acolo, în 1229, un calugar avea sa-l distruga din ignoranta.Neîntelegând textul, calugarul l-a sters de pe pergament. Apoi, a îndoit paginile în doua, le-a legat din nou si le-a folosit pentru a scrie un text religios. Din pacate, aceasta era o practica raspândita, în vremurile în care papirusul era ceva rar.Astfel, manuscrisul lui Arhimede a fost pierdut pâna în anii 1840, când un cercetator al Bibliei, pe nume Constantin von Tischendorf, a observat ca anumite portiuni din textul initial erau înca vizibile. Intrigat, a cerut ajutorul unui savant expert în limba greaca.

Expertul a reusit sa transcrie câteva rânduri. În 1906, istoricul danez Johan Heiberg le-a citit si si-a dat seama ca opera îi tinea lui Arhimede. A fotografiat manuscrisul si a reusit sa transcrie o mare parte din continutul acestuia.

* Ultima casa a lui Shakespeare a fost demolata:

Situata în Stratford-upon-Avon, casa New Place a fost construita în 1483 de Sir Hugh Clopton. Este faimoasa pentru ca aici ?i-a petrecut ultima parte din viata William Shakespeare.Dramaturgul englez a cumparat casa în 1597, pe când se afla la apogeul carierei. În 1612, Shakespeare a parasit Londra si s-a întors în orasul sau natal, traind în casa New Place.Dupa moartea lui Shakespeare, cladirea a avut mai ti proprietari. Ultimul dintre acestia a fost reverendul Francis Gastrell.


Deoarece era deja cunoscuta drept ultima resedinta lui Shakespeare, casa New Place a devenit loc de pelerinaj pentru multi vizitatori. Ca gest de sfidare fata de oamenii care-i invadau intimitatea în fiecare zi, Gastrell a taiat un dud care fusese plantat de Shakespeare.Furiosi, localnicii au spart ferestrele casei. Ulterior, Gastrell a cerut permisiunea de a extinde gradina, dar autoritatile i-au respins cererea si, colac peste pupaza, i-au marit si impozitul.Drept razbunare, Gastrell a demolat casa în 1759. Acest gest i-a înfuriat din nou pe localnici, care l-au obligat pe reverend sa paraseasca orasul.

* O piramida mayasa a fost transformata în material de constructii: https://incredibilia.ro/comori-pierdute-din-prostie/?utm_source

Situata pe coasta de nord-est a Americii Centrale, Belize este marginita de Mexic, Guatemala si Marea Caraibilor. Între 1500 î.e.n. si 300 î.e.n., aici s-au stabilit mayasii, a caror civilizatie a înflorit pâna în jurul anului 1200.De aceea, Belize este acum o tara plina de piramide mayase. Una dintre acestea, veche de 2300 de ani, a fost distrusa în 2013 dintr-un motiv absolut prostesc. Muncitorii aveau nevoie de pietris pentru asfaltarea drumurilor.Piramida, care era construita din calcar ei avea timea de aproape 20 de metri, a fost demolata cu buldozerul. Costructia avusese rolul de templu si fusese edificata în jurul anului 250 î.e.n.În jurul ei, mayasii construisera 81 de cladiri, pe o suprafata de 19 kilometri patrati. Deoarece piramida fusese construita din calcar de cea mai înalta calitate, compania de constructii a considerat ca este o sursa excelenta de piatra, aea ca au demolat-o.Potrivit arheologilor, distrugerea piramidei a compromis iremediabil valoarea stiintifica a sitului de la Noh Mul.

Si iata asa,dupa cate probabil ati si citit,de multe ori PROSTIA distruge nu numai omenia ,dar si comorile realizate de inteligenta umana!

(sursa:incredibilia.ro)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
“Bun venit în România, la noi s-a inventat PROSTIA”

Un refren dintr-o melodie celebră (cel puțin în rândul cunoscătorilor de gen) a trupei Altar suna așa: Bine ai venit...

Cumințenia lu’ pământ nu ne apartine!

Nebunie mare cu sculptura lui Brâncuși, Cumințenia Pământului. Statul român vrea să dea o sumă exorbitantă pentru a o cumpăra....

Când va câștiga România un loc fruntaș la Eurovision?

Degeaba arătăm cu degetul către trupele și cântăreții care ne-au reprezentat țara. Nu suntem în stare să câștigăm un amărât de...

Close