CU ALESII NOSTRI-N FRUNTE, VOM STALCI CUVINTE (SI NU NUMAI) MULTE!

Iata cum un mai vechi slogan comunist (“Cu partidul nostu-n frunte, spargem munte dupa munte”!) revine, sub un alt… tel, desigur, in actualitate! Spun aceasta pentru ca, de ceva vreme, mai ales dupa instaurarea actualului guvern al PSD-ului, unii dintre alesii alesii nostri, carora limba romana le e cam straina, parca anume o fac ca se ne reamintim de ceea ce se tot spunea pe vremuri! Cum si in ce mod, probabil ca o stiti. Daca nu, o spun tot eu: pur si simplu prin multe dintre cele spuse (scrise, nu prea pentru ca se mai corecteaza totusi!) si rostite cu o dezarmanta dezinvoltura, in diverse ocazii. Si cum ocaziile sunt multe, logic, “perlele” sunt pe masura!

Asa am aflat si noi, din gura unui ,,ales”(a),ca peste doi ani vom fi in 20- 20, ci nu in 2020; conceptul de ,, parlamentaLe” primeaza celui de ..parlamentare; ca ,, presedintia” e…,,presedEntia” si ca bugetul,a devenit ,,bUget”! Ne oprim deocamdata aici intrucat… autorul (fara dictionar!) e probabil ocupat(a) si cu alte asemenea modificari de limba, mai ales acum, dupa…,,Daciada florilor” de la Pitesti, parca anume facuta(insa fara tribuna,dar cu defilare!) ca sa ne mai amintim nitel si de nea Ceasca , de coana Leana si de alti toArasi! La Pitesti, ce- i drept, au fost numai …toArase. Adica,doamne! S- a stat si- n cap! Da , amintiti- va de… copilasul ala, ce necaz pe el!(se poate vedea si pe videoclip)…Necaz mare insa si pe alti ,,alesi” care desi au fost sau sunt pe la Ministerul Educatiei si Invatamantului, si- au adus si ‘mnealor o insemnata contributie ,, pe genunche” la ticluirea si, mai stii?, tiparirea (in locul manualelor!)a unui eventual si,, original” nou dictionar al Limbii romane! In orice caz, ca s- o spunem pe cea dreapta, prea multe…necunoscute, ca sa nu mai zic, stalcite ,fratilor! Ca un biet sarman, acolo, un om simplu , fara prea multa scoala, o mai… scapa cu vorbirea-i,treaca, mearga. Dar noua,…doctori in stiinte, oameni sus pusi(alesi), si cu pregatire ‘telectuala, nu prea cade bine! Zau,rad pana si strainii de noi! Cei care si- au procurat deja dictionare, se jura ca inca n- au dat peste asemenea cuvinte (ca cele, dar si altele ca ele,pomenite ceva mai sus)!
Din nefericire insa, nu numai sefii, alesii nostri, se intrec in…greseli de scriere si exprimare! O fac si multi altii ! Iata, spre exemplificare, cum mai de fiecare data ,,mari”prezentatori de tv folosec total aiurea conceptele de ,,din cauza” si ,,datorita”!Sau, cu aceeasi incapatinare,spun ca romanii ,,au luat CU ASALT(?!) parcurile sau Litoralul,dand impresia ca pe acolo ,prin acel locuri au fost… crancene batalii! Ce mai. au navalit , asa, cum se spunea candva, hunii si tatarii! De ce asa,chiar cu ASALT , cand se putea spune mult mai simplu,ai pacifist si mai corect: a fos mar aglomeratie, si- au indreptat pasii, s- au dus, au venit spre, numerosi romani au optat pentru…. etc etc. Nu mai zic,ca tot unii prezentatori sau comentatori tv.la o victorie ceva mai zdrobitoare a unei echipe sau sportiv, folosesc de regula ,,x a… calcat in picioare echipa y”! Mai sa fie, chiar asa?! Si chiar sa fie asa, adica infrangere sau, respectiv, victorie neta,spui odata, hai de doua ori, dar tot timpul?! Exact precum o fac si alti colegi de- ai dumnealor care inlocuiesc, cu aceeasi obsedanta incapatinare, orice apelativ, cu eternul…,, oameni buni”!…
Aprop de…oameni buni! Ce ar trebui totusi sa mai evitam? Este greu , chiar f. greu sa ofer acum o unica si infailibila reteta de corectitudine. Departe de mine o asemenea intentie! Cred insa ca nu exista om caruia sa nu- i fi trecut pe la urechi greseli de scriere si exprimare. Nu zic o noutate dar se stie ca Limba romana este o limba complexa si din cauza neatentiei, dar mai ales a necunoasterii normelor lingvistice, multi romani inventeaza cuvinte sau le folosesc gresit. Haideti acum sa vedem impreuna care sunt greselile cel mai des intalnite (inclusiv pe net) in limbajul connationalilor nostri, indiferent de pregatirea lor intelectuala:

Vroiam/ Voiam
” Vroiam” este unul dintre cele mai des folosite cuvinte de romani. Si este complet gresit. In limba romana, vointa se poate exprima prin verbul “a vrea” si “a voi”. Astfel, pentru verbul “a vrea”, forma imperfect, persoana I, singular si plural este ” vream”, iar pentru ” a voi” este ” voiam”. Prin amestecarea celor doua forme s- a nascut varianta gresita ” vroiam”.
Mi- ar place/ Mi- ar placea
Forma corecta de infinitiv a acestui verb este ” ( a) placea” si nicidecum ” ( a) place”. Conditionalul- optativ se formeaza cu ajutorul verbului ” a avea” si din acest motiv, corect este ” Mi- ar placea sa te vad diseara”, nu ” Mi- ar place sa te vad diseara”.
Aibe/ Aiba
Forma corecta de conjunctiv prezent a averbului ” a avea” este ” sa aiba”. Cu toate acestea, exista multi romani care folosesc varianta gresita, adica ” sa aibe”.
Dragele/ Dragile
Adjectivul ” drag” are, la feminin, forma ” draga” ( barbat drag/ femeie draga). Asadar, potrivit normelor academice DOOM2, pluralul cuvantului ” draga” este ” dragi”, nu ” drage”(apropo de ,,presedentie”!). Astfel, vom spune ” dragile mele prietene” si nu ” dragele mele prietene”.
Servici/ Serviciu
Sunt foarte multe persoane care uita de “u” si spun ” servici”, ceea ce nu este corect. Forma corecta este intotdeauna ” serviciu”, indiferent ca este vorba de locul de munca, de o actiune prestata in interesul cuiva, de o obligatie, de actiunea de a servi sau de o regula din sport.
Numai/ Doar/ Decat
” Numai” si ” Doar” sunt permise exclusiv in context afirmativ. Exemplu: ” Barbatul a mancat numai/ doar un mar, dupa care s- a ridicat de la masa”
Cuvantul ” Decat” se foloseste in contextul unui verb aflat la forma negativa. Exemplu: ” Barbatul nu a mancat decat un mar, dupa care s- a ridicat de la masa”.
Tigare/ Tigara
Cuvantul ” tigare” nu exista in limba romana, desi este folosit de o mare parte din populatie. Forma corecta este ” tigara”.
Insumi/ Insami
Sunt anumite persoane care folosesc gresit cele doua pronume. Lucrurile sunt destul de clare, potrivit regulilor gramaticale: ” eu insumi” – este forma corecta pentru persoana I, masculin, singular, pe cand ” eu insami” este forma pentru feminin.
Servim masa
” Mergem la restaurant sa servim masa” – poate ati auzit multe persoane exprimandu- se in acest fel, insa este gresit. Cei care servesc, la propriu, masa sunt ospatarii. Cei care vor sa se bucure de bucate se duc sa manance.
Ca si
Pornita din intentia de a evita cacofoniile, constructia ” ca si” a ajuns sa fie in mod eronat folosita chiar si atunci cand nu exista cacofonii. Exemplu gresit: ” Ma bucur ca te am ca si prieten”. Corect:,, Ma bucur ca te am prieten”…

Aceeasi bucurie o exprim si eu vis a vis de toti cei care colaboreaza ,scriu sau doar citesc articolele publicate pe aceasta pagina de blog.Fac si precizarea ca o parte din cele scrise referitoare la unele greseli de scriere si exprimare ce trebuie evitate, provine (partial) din dintr- un site de specialitate postat pe net,cu ceva timp in urma,de catre un autor anonim..

PS-,,Parada” de la Pitesti , prin tot ce s- a etalat acolo(inclusiv defilarea unor copii cu handicap!?), a declansat pur si simplu un val de nemultumiri si uimire generala in randul oamenilor onesti. Iata ,de exemplu, ce- a declarat, intre altele, pe Facebook,Oana Pellea: ,, Nu vreau ca Romania sa se intoarca cu 40 de ani inapoi. E sinistru. Nu se poate!”…Dar iata , ca se cam poate- zic eu! Totul e posibil!..Daca ai si dictionar…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Nuntă fără manele

E un mit. O exista, n-o exista... Cel puţin în România, dacă nu ai tu un salam, un parizer, o...

FUFOrial Wasabi

Uite cum se bucură lumea! Un nou FUFOrial! E primul mini-FUFOrial. Făcut ca să demonstrez mortului că Spanac e mai...

Gagică pe… Hot Rod!

Azi avem alt puzzle. Anume o gagică pe Hot Rod. Cred că va deveni emisiune săptămânală asta cu puzzle-ul. Să...

Close