CUM ARATA PRIMA BANCNOTA ROMANEASCA?

V-ati pus vreodata intrebarea? Daca da sau ba, eu incerc totusi sa va ofer raspunsul cuvenit.

“Istoria bancnotelor românești nu este atât de îndelungată precum cea a bancnotelor din Occident. Astăzi, România se numără printre puținele țări din lume care dețin bancnote din plastic, țara noastră fiind primul stat din Europa care a pus în circulație bancnote de polimeri în anul 1999”,precizeaza Claudiu Petrisor, in articolul sau de pe net.

Care a fost insa prima bancnotă românească și când a fost aceasta emisă? Desi, dupa cum spune si zicala “Banii n-aduc fericirea”, in fiecare zi ne trec prin mână zeci, sute sau chiar mii de bancnote, unele mai noi, altele mai vechi. Nu toată lumea știe că cele mai vechi bancnote românești au fost emise în anul 1877. “Primele însemne monetare de hârtie sunt biletele ipotecare, emise conform legii din 12 iunie 1877, cu valorile nominale de 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei și 500 lei, de către Ministerul de Finanțe, pentru a obține fondurile necesare susținerii financiare a Războiului de Independență”, anunțau la acea vreme, autoritățile române.

Bancnotele de cinci și zece lei erau foarte asemănătoare, singura diferență era valoarea de pe bancnote. Figurile reprezentative ale acestor bilete valoroase erau două țărănci îmbrăcate în straie naționale, figuri reprezentative ale României. Pe bancnotele de douăzeci de lei și cincizeci de lei se afla Traian, conducătorul Imperiului Roman în 98 și 117.

Pe acestea stătea scris cu litere de-o șchioapă: „Falsificatorii acestor bilete cum și toți aceia care vor fi contribuit la emiterea unei sume mai mare de bilete decât cele prevedute prin legea de facia, se vor pedepsi conform art.112 și urmăritorii din codicele penal”. Se stie, probabil,ca in urma participării României la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878, statul și-a obținut independența față de Imperiul Otoman. Câțiva ani mai târziu, pe data de 1 aprilie 1880, a fost înființată Banca Națională a României, care era singura abilitată să emită monede de metal și hârtie. Bani, bani si iarasi bani. Asta statea scris in paginile cartilor de Economie politica din anii comunismului, referindu-se la capitalism, asta visăm si noi mai toată ziua și ne dorim să avem în mână bancnote cât mai mari! Totuși, deși zilnic folosim bancnote, rareori suntem atenți la chipurile personalităților care se află pe aceste bucăți de hârtie.

Shtiu.ro vă explica si prezintă cine se află pe bancnote dar și cum se aleg aceste personalități:
Se pare că Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie este cea care propune Consiliului de Administraţie al BNR, pe lângă macheta bancnotei, şi o personalitate românească. Ulterior, consiliul, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, este cel care decide forma finală a bancnotei. De-a lungul vremii, BNR a evitat apariția vreunei persoane controversate.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.