Cum economisești energia?

Dacă întrebi un oarecare “cum economisești energia acasă, invariabil, răspunsul lui va fi “sting lumina“. Și cam aici se oprește românul când e vorba de economisirea energiei. Amintirea comunismului cu lumina la ore fixe e încă vie, chit că încercăm s-o reprimăm.

Însă economisirea asta a energiei nu este doar atât de simplă ca declanșarea unui comutator electric. Eh, ce bine ar fi dacă toate lucrurile din lumea asta s-ar realiza cu ajutorul unui buton pe care să-l apeși și să-ți apară, ca prin minune, tot ce îți dorești.

Azi vorbesc despre economisirea energiei, de ce e bine să o facem și cum se poate realiza.
De ce e bine? În primul rând, ordinul financiar. Una e să stai cu toate becurile aprinse în casă și toate ochiurile aragazului, alta e să folosești fix câtă energie ai nevoie. La becurile normale, când le oprești și când le pornești, atunci se contorizează. La neon, în schimb, se contorizează când sunt aprinse complet. Cât timp se chinuie să pornească, nu se contorizează. Așadar, dacă am avea un bec normal și un neon de aceeași consum (de putere mai mare ca a unui bec normal), contorul va contoriza mai puțin la neon. Nu vă gândiți că e ceva de ordinul orelor, ci de ordinul secundelor.

La fel și la aparatura pe care o ai pornită în casă. Una e să ai pornit doar televizorul sau doar calculatorul, alta e să le ai pornite pe amândouă, bașca aparatul de radio sau televizorul din bucătărie, care merge non stop. Și la sfârșitul lunii, vă spun, că se vede pe factura electrică.

Am vorbit de bucătărie. Și iată mai jos, câteva sfaturi practice, pe care, în mod normal, trebuia să le știi de la bunica. Dar ni le aduc aminte cei de la E.ON
– taie legumele și carnea în bucăți mai mici, înainte să le pui la gîtit
– folosește oala minune (oala sub presiune) pentru mâncăruri ce necesită fierbere îndelungată (ciorbă de fasole, vită etc.)
– folosește ochiul mare pentru oala mare, când pui ceva la fiert. Dacă folosești o oală cu diametrul mare și-o pui pe ochiul mic al aragazului, nu economisești energie, ci, din contră, consumi mai mult. Deoarece apei îi va lua mai mult timp să fiarbă.

Ei, parcă-parcă, v-ați adus aminte de ceva de care știați?

Pentru a vedea toate cele 100 de sfaturi (precis bunica nu știa jumătate din ele), vizionați clipurile #EconomiiLaPuterea100

Ziceam mai sus de ce să economisim energia. Și-am zis de ordinul financiar. Care ar fi alt motiv? Să protejăm natura. Folosind mijloacele de energie alternativă, neabuzivă, vom scăpa, încet-încet și de poluare. Aici vorbim, în primul rând, de soare. E cel mai de folos bun al omenirii și nu prea a fost folosit decât la încălzit apa la țară, înainte să faci baie. Lași ligheanul cu apă vreo 2-3 ore la soare și apa se încălzește. Nimic mai simplu. Evident, nu va fi o apă caldă, cum avem la robinet, dar nici apă rece ca atunci când o scoți din fântână sau o iei de la izvor.

Panourile solare sunt o invenție excelentă. Păcat că încă nu au început să fie folosite în masă de toată lumea. Văzusem mai demult, o emisiune, unde niște cercetători care au folosit doar panourile solare pentru energia electrică în orașe întregi (Malmo, Sevilia), au declarat că, dacă s-ar pune panouri solare pe 1% din suprafata Saharei, s-ar genera energia necesară pentru a ilumina toată lumea. PENTRU TOTDEAUNA!

Desigur, ar fi niște costuri pentru a transporta energia de acolo peste tot în lume, însă, în timp, investiția se va amortiza. Inițial se gândiseră să folosească o armată de oameni pentru a curăța panourile solare de praf, însă apoi au dezvoltat niște sisteme de curățare automată, care cun sumă energia local. Adică produsă acolo. Și mai ziceam că nu s-a inventat perpetuum mobile?

Altă metodă alternativă de-a genera energie este cea eoliană. Ventilatoare imense pe câmpuri (sau în largul mării), care se învârt de la curenții de aer și generează energie. Și aici E.ON face eforturi pentru a folosi cât mai mult din enegia vântului, care, e gratis. Deci, o factură mai mică la electricitate.

Mi-am adus aminte de-o metodă alternativă de generare a energiei văzută acum peste 10 ani la Dick Strawbridge. El a folosit atunci energia valurilor pentru a genera energie de ajuns pentru o rulotă mobilă.

Așadar, sunt atâtea metode alternative de generare a energiei ECO și noi suntem, în continuare, învățați să folosim ori combustibili fosili, ori reactoare nucleare. Și cum abia s-a terminat seria Cernobîl, parcă nu-mi vine să mă știu alături de o centrală de asta, oricât de sigură s-ar zice că e.

Articol participant la acest concurs

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Ce muzică ascultă personajele din “Star Wars”?

V-ați gândit vreodată la ce tip de muzică ar prefera personajele din Star Wars? Han Solo - Wagner - Flight...

Mister elucidat după 40 de ani

Pe strada nr. 12 din New York, bătrânul cizmar evreu Al Weinstein a fost ucis în atelierul său de la...

DE CE A DISPARUT CRUCEA ROSIE DE PE AMBULANTE?!

"Semnele şi simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele şi legile” - Confucius Se poate spune asadar, ca lupta pentru simboluri este esenţială....

Close