CUM ERA DRAGOSTEA IN URMA CU O SUTA  DE ANI?!…

Daca va reamintiti ca intr-un precedent articol(publicat pe 23 dec 2019 )am aflat cate ceva despre injuraturile romanilor de acum un centenar.De data aceasta,deci dupa….un an(!)vom vorbi(scriem)cam tot despre acele vremuri,dar cu referiri din domeniul dragostei!Anii,multi la numar,au tot trecut si trec,vremurile s-au schimbat,optica,precum si mentalitatea dar si gusturile la fel.Aproape nimic nu mai e ce-a fost!Astăzi,acum,in anii ce-i traim, dragostea poate fi,uneori, un război prelungit .

Un El și o Ea formează o relație care după câteva luni se termină cu ceartă și cu Block pe Facebook sau pe alt site de (zice-se )socializare. Odinioară, un el și o ea, formau un cuplu solid,omogen si de isprava, de la zeci de kilometri distanță, fără telefoane mobile,laptopuri sau tablete ca să se audă și să se vadă mai des, fără poze și insta story-uri, dar cu toată încrederea și nerăbdarea de a-și vedea partenerul.Asa de mult s-a schimbat iubirea adevarata,de parcă au trecut milenii întregi!Conceptul de întâlniri a început cu adevărat la începutul secolului al XX-lea. Înainte de sfârșitul anilor 1900, curtenirea a fost o afacere mult mai privată, mai puțin emoțională.Femeia(domnisoara) se întâlnea cu câțiva bărbați, împreună cu părinții ei prezenți, pentru a-i lăsa să decidă care era cea mai potrivită opțiune pentru căsătorie. De obicei, alegerea se baza pe factori precum statutul financiar și social.Când o fată își dorea să vadă un singur băiat în mod exclusiv, activitățile lor de cuplu aveau loc fie în gospodărie, fie la adunări sociale. La acea vreme, nu exista conceptul de întâlnire,nu existau nici cluburi cu zeci de lumini si lasere,nici petrecareti,cica….dansatori(parca scapati de la Spitalu’9!)si nici disk -jokey pe post(tot,cica)de animatori!Dragostea era TOTAL diferită acum .
Apoi,odata cu anii, lucrurile au evoluat, iar băieții care își doreau o anumită fată trebuiau să vină la părinții ei acasă și să fie bine primiți în salonul lor. Dacă era invitat pentru vizite ulterioare, atunci era liber să vină și să o vadă pe fată în timpul orelor specificate de părinții ei.
În timpul Primului Război Mondial, autoarea Hazel Gaynor, surprinde în cartea în cartea sa „Fata de la Savoy”, momentele dificile prin care a treceau cuplurile la acea vreme:„În inima mea, am știut mereu că el va pleca; am știut că vor pleca cu toții în cele din urmă. Acum a sosit ziua de care m-am temut atât. Teddy pleacă la război, iar eu nu pot face nimic ca să împiedic asta.Totul este confuz. Nu-mi amintesc să fi luat micul dejun. Nu-mi amintesc să fi făcut focul și nici alte treburi pe care le fac în mod obișnuit. Nu-mi amintesc când mi-am dat șorțul jos, nici când mi-am pus haina și pălăria. Nici măcar nu sunt sigură că am tras ușa după mine când am pornit spre gară, dar trebuie să fi făcut toate astea, pentru că într-un fel sau altul mă aflu aici, pe peron, iar el îmi pune în mâini un buchet de narcise. Nu știu cum, dar chiar pleacă.
– Mă voi întoarce înainte să îți dai seama că am plecat, îmi spune, ștergându-mi o lacrimă de pe obraz….”
Haideti sa recunoastem ca asemenea scene,asemenea trairi,fie ca nu sunt sau daca… sunt,e-o raritate!Nu-i mai putin adevarat ca,spre bucuria tuturor,razboaile active la noi inca lipsesc,iar cele care totusi mai apar,mai mult in spectrul politic,sunt doar sa le zic,pasnice, sau…sub acoperire.Asa-i si dragostea.Daca mai exista!Acum, ura si discordia ne caracterizeaza,egoismul si interesul meschin,afacerile.

Dovezi,exemple?Sunt cu caru’ si de toate nuantele,felurile.Edificatoare,ca replica la intarirea familiei(!??),sunt miile si chiar sutele de mii de soti divorsati de cate 5-6 sotii;sotii,cica…libere, ,,casatorite”cu barbati ,,maturi”mai mici cu 20 si ceva de ani sau invers,de nici nu mai stii care-i copilul,tatal sau …bunica!Viața nu ne trimite întâmplător oameni minunați. Înseamnă că am făcut ceva bun pentru a merita un astfel de dar. Pentru că nimic nu cade din cer fără vreun motiv oarecare.Oamenii frumoși sunt cei care intră în viața noastră în liniște și fără avertisment. Aceștia sunt cei, cu care dorești să rămâi împreună pentru totdeauna. Și nu fi naiv, ei vin anume în viața ta pentru un motiv, pentru că meriți. Tu ești capabil să apreciezi frumusețea sufletului și nobilimea inimii lor.Oamenii vin și se duc, iar sufletul rămâne.Ramane,din nefericire,cu exceptiile de rigoare, intr-o ceata deasa de imoralitate,lipsite de orice principii etico-sociale.Asa-i acum dragostea.Cea din timpul strabunicilor,e doar o poveste sau un subiect de haz pentru dezinhibatii vremurilor noastre.O spune si cantecul:,,Daca dragoste nu e,nimic nu e!”…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.