Cum erau pedepsite femeile prea vorbărețe

Fara sa vreau, astazi, navigand pe internet, am aflat mirat cum erau pedepsite, in urma cu cateva secole, femeile care… vorbeau prea mult!

Asta se intampla prin sec 17-18, mai ales in Anglia si Scotia, dar si in alte tari. Cum le pedepseau? Simplu, nu prea complicat: le puneau botniță de fier! Cunoscut drept „căpăstrul bârfitoarei”, acest dispozitiv de tortură și umilire publică devenise nu numai o pedeapsa la moda, dar si o mare spaima pentru femeile prea vorbarete si cu gura mare, cum li se mai spune in popor. Asadar, femeile care intrau în conflict cu vecinii, își sfidau soții sau se certau cu preoții erau o sursă de mare îngrijorare în popor. Nu știu ce minte sinistră a avut pentru prima oară ideea de a-i pune botniță soției sale, dar practica a prins cu repeziciune.

 

„Căpăstrul bârfitoarei” era de fapt o botniță de fier, prevăzută cu o ramă de fier care înconjura capul. Când purta dispozitivul, unei femei îi era imposibil să mănânce sau să vorbească. Unele dispozitive aveau țepi îndreptați spre gură, iar cele care le purtau nu puteau să-și miște maxilarul fiindcă și-ar fi străpuns gura și limba. Era un instrument pur și simplu barbar, greu de imaginat, dar tot mai mult si des folosit pe femeile care creau probleme și încălcau anumite conveniențe. Multe comunități aveau propriile lor pedepse pentru femeile cicălitoare și pentru soții încornorați. Pe langa aceste ,,minuni”, am mai aflat ca uneori, „căpăstrul bârfitoarei” era prevăzut cu clopoței, pentru ca femeia să atragă și mai mult atenția asupra sa. „Scaunul pentru scufundări” era cea mai comună pedeapsă: victima era așezată pe un scaun și scufundată într-un râu sau într-un lac. Cei mai multi insă preferau să folosească „căpăstrul bârfitoarei”!

 

Iata pana unde a putut sa ajunga in acele timpuri, imaginatia creatoare a unor oameni! Nu stiu daca merita acestia sa fie numiti asa!? Adica, oameni. Pai daca ar fi sa ne ghidam dupa cele descrise si sa facem o succinta, dar neavenita trimitere la timpul prezent la ce se petrece chiar si pe la noi, am avea nevoie de milioane de asemenea dispozitive!

 
Caci, slava Domnului, de femei mult pre guralive, barfitoare si… cu gura mare, nu ducem lipsa! Lesne pot fi intalnite mai peste tot si la toate nivelele socio-politice, acolo unde vorba goala, cea fara continut si acoperire pare a fi la moda. De barfa si nestiinta in vorbire, nici nu mai este caz mai amintesc. Si nici de sus inseratele procedee barbare!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Little Big – melodiile ăstora stau pe repeat!

De două zile am dat de-o trupă din Rusia, numită Little Big. Au același stil ca și cei de la...

Ne vedem în față la Mec?

Au trecut 19 ani. De 19 ani avem o extresie deja celebră printe toți. "Ne vedem în față la Mec?"....

TARI CARE…NU EXISTA!

Din cate se stie,nu exista o definitie universal acceptata referitoare la ce anume face o tara sa fie o tara....

Close