CUM ESTE VAZUTA ROMANIA?

Recent am gasit pe internet, intr-un site (“Noi iubim Romania. Iubesti-o si tu“) o statistica europeana, judicios intocmita si documentata, cu referire expresa la Romania, considerata ca (atentie!)… “cea mai inapoiata tara europeana”! Iata, pe scurt, si devezile (argumentele) redate ad-litteram din site-ul amintit.

Mai adaug totusi, ca un preambul, ca peste 3 milioane de gospodarii au WC- urile în curte! Ne laudam ca suntem o tara europeana, dar multi dintre locuitori traiesc si acum în conditii de Ev Mediu. Peste 70 % din români inca se spala în lighean si au closetul în fundul in afara casei. Statisticile rusinoase l-au determinat pe un deputat sa initieze Programul “De la lighean, la cada” prin care românii sa primeasca 200 de euro ca sa îsi faca baie în casa! Dar beneficiarii principali ai unei astfel de masuri sunt doar gospodariile unde exista apa curenta si mai trebuie doar convertita o încapere în baie.

Este vorba de aproximativ 17 % din gospodarii, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români”, dupa cum a precizat, tot pe net, deputatul Aurelia Cristea. Mai grav, zic eu, este ca aceasta problema nu o întâlnim doar la tara, ci si în orase! Potrivit unui buletin INS din 18 iulie 2014, in anul 2013, in Romania 9.342.026 locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, acestia reprezentand 46,8% din populatia tarii. Restul de 53, 2 % nu au, asadar, acces la un sistem de canalizare, insa din statitistici nu este clar daca intre acestia intra si cei cu closete cu apa de la hidrofor, care au evacuarea in fose septice sapate in curte.

Asadar, din nefericire sau din cauze de loc placute si, mai ales acceptate, tara noastra este vazuta ca:
1. Cea mai bisericoasa tara din Uniunea Europeana (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor).
2. Cea mai înapoiata tara europeana (45% dintre români n- au WC in casa, fata de 2% in Europa).
3. Românii au doar jumatate din puterea de cumparare a europeanului mediu, dar Isi petrec timpul liber in mall-uri si hypermarket-uri si contruiesc noi mall-uri si hypermarket-uri, in ciuda crizei.
4. România este tara cu cea mai dura lege anti-arme din lume, singura care isi tine poporul complet dezarmat (motivând prin siguranta populatiei), dar este tara cu cea mai mare coruptie din Europa – 40% (Curtea de Conturi: din 15 miliarde de euro pe an achizitii publice, 6.2 miliarde se fura ).
5. România este printre putinele tari care interzic complet prostitutia (pe motive de moralitate), dar este cel mai mare exportator de prostituate din Uniunea Europeana (peste Rusia si Ucraina), conform EU Observer.
6. România este tara cu cel mai mic somaj oficial din ultimii 25 de ani, in medie, dar este singura tara unde 50% din familii declara ca nu au niciun membru angajat; iar 25% din familii au doar un membru angajat.
7. România este printre tarile cu cei mai multi absolventi de universitate din lume, dar este tara fara nici o universitate in top 500 (sub tarile africane) si ale carei diplome nu sunt luate in seama la angajare, nicaieri in Europa.
8. România este tara unde scoala este obligatorie pana la sfârsitul liceului ( în sensul ca liceul e gratuit), dar este pe locul 1 in Europa la scolari analfabeti (30 %), iar 42 % dintre români cred ca Soarele se invarteste in jurul Pamântului.
9. România este tara cu cel mai mare procent de insatisfactie la adresa clasei politice; românii se plâng in mod constant de coruptia si incompetenta politicienilor lor?. Dar este singura tara unde nu a avut loc nici un miting anti- coruptie in ultimii 25 de ani (n. n. – se pare ca totusi a mai fost ceva!) si unde participarea publicului la actiuni anti- coruptie este minima.
10. România este tara cu cea mai mica absorbtie a banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati (din putinul folosit) motiv pentru care Uniunea Europeana a taiat fondurile pentru infrastructura?

“Perceptia asupra guvernarii si statului de drept foarte slaba. Statul de drept – foarte slab, calitatea guvernarii – si mai slaba!”

In anul 2012, Romania era penultima in Uniunea Europeana, inaintea Bulgariei, in privinta perceptiei populatiei asupra statului de drept, conform unui studiu al Bancii Mondiale, citat de raportul european. Indicatorul statului de drept masoara perceptia publica asupra modului in care legile sunt aplicate. In privinta perceptiei populatiei asupra eficientei guvernarii, Romania era chiar ultima in UE. Eficienta guvernarii masoara capacitatea statului de a asigura servicii publice la standarde inalte, eficienta si independenta serviciilor publice si abilitatea de a crea si aplica politici publice.
– Drumuri proaste, economie izolata: “Viteza pe drumurile de legatura intre localitati ramane scazuta, in comparatie cu restul statelor UE in Polonia Tarile Baltice, Romania si Bulgaria”, se arata in cel de- al Saselea raport asupra coeziunii economice, sociale si teritoriale, emis, miercuri, de Comisia Europeana. Din punct de vedere al densitatii autostrazilor, Romania, cu 1, 5 km autostrada/ 1000 km 2, se situeaza cu mult sub media europeana de 35 km/ 1000 km 2, pe pozitia 27 din 31 de tari europene analizate, si, respectiv, mult sub media est-europeana de 12, 3 km/ 1000 km2, pe ultima pozitie, din 9 tari est-europene analizate, indica un raport al Consiliului Concurentei din august 2013. Romanii au numai 550 km de autostrada in exploatare, la o suprafata totala a tarii de aproape 239.000 km patrati. Spre comparatie, bulgarii au deja in exploatare 562 km de autostrada, la o suprafata totala a tarii de nici 111.000 km patrati, mai arata raportul de anul trecut al Consiliului Concurentei.
Lipsa conexiunilor rapide cu restul Uniunii Europene adancesc starea de subdezvoltare a tarii, prin izolarea de Piata Unica. „O Piata Unica pe deplin integrata nu este posibila fara conexiuni bune intre diversele parti. Conexiunile care traverseaza granitele nationale lipsesc in multe cazuri, in special in statele membre central si est-europene, despartind centrul UE de periferie si ingreunand dezvoltarea comertului intra- UE”, avertizeaza raportul DG Regio.

Educatia – putina si ineficienta

Strans legata de piata muncii este educatia. Circa 22 % din populatia cu varste de 25- 64 de ani a Romaniei are doar educatie scazuta, tara situandu- se undeva la mijlocul clasamentului european in aceasta privinta. Spre comparatie, in Portugalia ponderea celor cu educatie scazuta este de 60 %, in Bulgaria este de circa 18 %, in Ungaria, de circa 17 %. In schimb, in Letonia, Cehia si Slovacia, ponderea acestei categorii de populatie este de circa 5- 8 %. In privinta adultilor cu studii superioare, Romania are cea mai mica pondere a acestei categorii in randul persoanelor cu varste intre 25 si 64 de ani: circa 15 % la nivel national, in anul 2013. De asemenea, in perioada 2011- 2013, abandonul scolar a depasit 16 % la categoria de varsta 18- 24 de ani, in 4 dintre cele 8 regiuni ale Romaniei. Doar Portugalia si Spania au mai multe regiuni cu nivelul maxim al abandonului scolar.
Nici la scoala, insa, tinerii romani nu deprind abilitati pe care sa le poata utiliza ca adulti. La testele PISA, care masoara capacitatea practica in scriere, matematica si stiinte, peste 30 % dintre elevii romani de 15 ani s- au clasat sub nivelul al doilea din sase. Rezultate atat de slabe au mai fost in Bulgaria si Cipru, dintre statele membre UE.”
( Sursa: admin, Publicat pe 15 mai 2018, Categorii Cultural, Stiri.)

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
“Toate femeile sunt proaste!”

Mi-l aduc aminte pe unchiul George destul de bine. Înalt, deșirat și slăbuț, mergea țanțoș ca un cocoș. Purta baston...

SFATURI DAR SI O POEZIE PENTRU SENIORI! ….

Deobicei la o anumita varsta,sa-i spunem a senectutii,fiecare om traieste (cu sau fara sa vrea)un sentimental inutilitatii ,al deznadejdii si...

Bateria telefonului te ține prea puțin? Niște sfaturi mai jos:

La vreo două luni după ce mi-am luat Galaxy S4 am observat că bateria mă ține puțin. Înainte mă lăudam...

Close